AGGRESSIV: Knoppsvanen Havnesjefen i Os har levd på lånt tid etter at Os kommune har besluttet at den skulle avlives etter angrep på mennesker. Foto: Kjetil Vasby Bruarøy, Midtsiden.no

«Havnesjefen» er død

OS (VG) Den kjente knoppsvanen ved navn Havnesjefen fra Os kommune i Hordaland er blitt avlivet.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Onsdag denne uken gikk den sagnomsuste knoppsvanen i Os kommune til et nytt angrep - denne gangen på en 16 år gammel jente i en motorbåt inne ved havnen.

Svanen skal ha hakket etter jenta og gikk løs på både henne og båten hun satt i. Da svanen kom seg oppi båten, fikk jenta panikk, hoppet ut i vannet og svømte til land, skriver avisen Midtsiden

– Den er tatt hånd om for å si det sånn, sier fungerende ordfører i Os kommune, Laila Reiertsen til VG.

Reiertsen vil ikke gå inn på hvordan avlivingen skal ha skjedd eller nøyktig tidspunkt for hendelsen. Selv om Havnesjefens advokat Per Magne Kristiansen fikk forlenget kommunens fellingsvedtak frem til 19. august mandag denne uken, er fellingsvedtaket fortsatt gyldig, opplyser ordføreren.

– Det har vært fellingsløyve på ham siden 23. juli, så dette har skjedd de siste 24 timene, sier Reiertsen.

Hun opplyser om at Landbrukskontoret valgte å effektuere vedtaket etter hendelsen onsdag kveld.

Bakgrunn: Svane avlives etter å ha angrepet jente i Os i Hordaland

Mottok trusler

Os-ordfører Marie Bruarøy (H) har opprinnelig ferie, men opplyser i en sms til VG at hun reagerer på innhold i meldinger hun har motatt etter at det ble kjent at svanen var avlivet. Videre vil hun vurdere en politianmeldelse.

Ifølge NRK er det snakk om nye drapstrusler, men ordføreren skriver til VG at det vil bli opp til politiet å vurdere graden av truslene.

Tidligere har hun og fungerende ordfører Laila Reiertsen (Frp) motatt trusler etter at kommunen vedtok fellingsvedtak på Havnesjefen.

Reiertsen opplyser om at hun ikke har rukket å sjekke alle meldingene og e-postene hun har motatt torsdag, og kan ikke se at noen av dem hun har lest har hatt truende innhold.

– Jeg har besvart telefoner så langt jeg har kunnet i dag, og har ikke fått sjekket alt. Men hvis jeg mottar trusler kommer jeg til å politianmelde det, for slikt godtar vi ikke, sier hun til VG.

Tidligere har kollega Bruarøy etterlyst et nasjonalt organ som kan ta «netthaterne».

Politiet har ikke mottatt meldinger om nye trusler med tilknytning til den sagnomsuste svanen etter at det ble meldt om svanens død torsdag morgen, opplyser lensmann Harald Olsen til VG.

Avlivet med et slag i nakken

Landbrukssjef Øystein Svalheim ved Bjørnefjorden Landbrukskontor opplyser om at Havnesjefen ble avlivet på en forsvarlig måte.

– Han sovna stille, rolig og fredelig inn. Han ble ble ført bort og tatt livet av med et enkelt slag i nakken. Det gikk så fort at han ikke skjønte noen ting før det var over, sier Svalheim til VG.

Han opplyser om at det ikke var noen av landbrukskontorets egne ansatte som gjennomførte avlivingen, men at kontoret har avtaler med andre som står for slike tjenester.

Selv var han ikke tilstede under avlivingen.

– Vi har hatt åpning for å avlive ham lenge, og det var den siste hendelsen som ga utslaget, opplyser han.

Svanehjelpen: – Resultat av år med plaging

Trude Bahus i Svanehjelpen i Os visste ikke om at Havnesjefen hadde blitt avlivet da VG ringte.

– Uffameg har han blitt det? Det visste vi ingenting om. Det var veldig trist, sier Bahus til VG.

Hun mener flere svaner i Os har blitt utsatt for dyreplageri.

– Der kan man se resultatet ut av år med plaging, og hvordan svanene blir av det. Vi kommer ikke til å slappe av når det gjelder dette. Vi skal fortsette å jobbe mot plagingen av svanene. Enkelte gjør ting du ikke tror folk kan finne på, sier hun.

Bahus forteller at hun fryktet dette kom til å skje etter gårsdagens hendelse, der svanen gikk til angrep på ny.

– Nå er det ikke noe mer vi kan gjøre med dette. Nå får vi bare håpe at svanemor ikke blir utsatt for plaging, for nå blir hun alene med ungene, sier Bahus i Svanehjelpen.

Gjentatte angrep

Knoppsvanen har hekket i Oselva siden 2011 og har vekket oppsikt etter flere angrep mot mennesker. Den har holdt til i havnebassenget i Os sør for Bergen.

Fredag 30. juni i år gikk Havnesjefen til angrep på en barnehagejente. Svanen slo jenta med vingene og kakket henne flere ganger i hodet. Til slutt fikk svanen tak i kragen på jentas redningsvest og dro henne med seg under vann.

En mann fikk løftet svanen unna etter halsen under hendelsen.

Mandag 3. juli fattet Os kommune et vedtak om felling, som var gyldig fra 23. juli og frem til 6. august.

Fredag 21. juli sa Miljødirektoratet nei til eventuell flytting av svanen, men mandagen etter ble effektuering av vedtaket satt på vent for å undersøke om svanen likevel kunne flyttes. Det skjedde etter et møte mellom Svanehjelpen og Os kommune.

Vedtaket om felling ble forlenget frem til 19. august mandag denne uken, etter at landbrukssjefen godkjente søknaden om forlengelse av vedtaket fra advokat Kristiansen i Elden advokatfirma i Bergen.

Sterke reaksjoner

Svanehjelpen i Os startet kronerulling etter hendelsen for å skaffe Havnesjefen en advokat, og krevde at kommunen vurderte flytting av svanen, istedenfor avliving.

Ifølge naturmangfoldsloven har kommunen hjemmel til å ta livet av de fredede knoppsvanene dersom de utgjør en fare for mennesker.

Engasjementet rundt Havnesjefen har berørt hele lokalsamfunnet i Os, og mandag demonstrerte 30 aktivister foran rådhuset i kommunen, i protest mot kommunens fellingsvedtak.

Fungerende ordfører Laila Reiertsen (Frp) mottok 9 910 underskrifter under demonstrasjonen.

Venninnen til den 16 år gamle jenta som ble angrepet onsdag mener det er fint at de ikke lenger trenger å være redde for svanen.

– Jeg synes det er litt betryggende å vite at vi ikke lenger trenger å passe på eller være redde for Havnesjefen. Jeg synes dette var på tide, på grunn av de to siste angrepene, som kunne endt mye verre, sier hun til NRK.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder