Hovedinnhold

I ekstase etter runesteinfunn

1500-1700 år gammel runestein funnet i Mandal

Foto: Frans-Arne Stylegar/Bjørn Aslaksen
Foto: Frans-Arne Stylegar/Bjørn Aslaksen
(VG Nett) Professor James Knirk avbrøt ferien sin da det ble kjent at en runestein var funnet i Mandal. - Dette er noe av det største jeg har opplevd, sier han.

VG Nett meldte mandag at en til nå ukjent runestein kunne være funnet i Mandal. James Knirk, som er verdens eneste professor i runologi, befant seg på hytta på Tynset da funnet ble kjent.

- Jeg var uten nett og telefon. Det var først på tirsdag jeg fikk høre om runesteinen. Da jeg så bildene, bestemte jeg meg for å avbryte ferien og komme meg til Mandal, sier Knirk, som er professor ved Kulturhistorisk Museum ved Universitet i Oslo og runolog ved Runearkivet.

Les også:Kan ha funnet til nå ukjent runestein

Rhododendron måtte vike

FANT RUNESTEIN: Runesteinen ble funnet i hagen til Arnstein Henriksen i Hogganvik i Mandal i Vest-Agder. Foto: Privat
FANT RUNESTEIN: Runesteinen ble funnet i hagen til Arnstein Henriksen i Hogganvik i Mandal i Vest-Agder. Foto: Privat

Da VG Nett snakket med Knirk torsdag, holdt han på å studere den halvt tonn tunge runesteinen, som lørdag ble funnet i hagen til Bjørg Kirsten og Arnfinn Henriksen lørdag.

- Jeg hadde akkurat klippet plenen og bestemte meg for å fjerne en rot for å få plass til en ny rhododendron. Nå må vi finne en ny plass til planten, sier Henriksen.

Sønnen Henrik ble engasjert for å få opp roten med gravemaskin.

- Det var da vi fant steinen. Jeg trodde jeg så syner da vi merket inskripsjonene, sier Henriksen.

63 runetegn

De siste dagene har hagen nærmest blitt invadert av eksperter og andre skuelystne.

- Jeg er veldig historieinteressert, så dette er bare moro. Folk må bare komme og se. Jeg får nesten ikke sove før jeg får vite hva som står i hagen her, sier han.

Fylkeskonservator Frans-Arne Stylegar i Vest-Agder følte seg trygg på at det var en ekte runestein som var funnet da VG Nett var i kontakt med ham tirsdag. Nå er ekspertene helt sikre.

- Det er funnet 63 runetegn på steinen. Dette er helt unikt, sier Stylegar.

Bare Tunesteinen, som ble funnet i gårdsmuren til kirkegården ved Tune kirke i Sarpsborg i 1627, har flere. Den har 100 runetegn.

- Dette er det noe av det største jeg har opplevd. Det er rett og slett et fantastisk funn. Det ble funnet til sammen 600 runetegn i løpet av 13 år under de arkeologiske undersøkelser av Bryggen i Bergen i etterkrigsårene. Det er i så fall det eneste som overgår dette, sier Knirk.

Fire linjer med runeskrift

Ekspertene er i full gang med å tolke inskripsjonene på steinen. Ekspertene har funnet ut at det er tre vannrette linjer med runer og en linje som går langs kantlinjen.

- Det er ikke alt vi forstår ennå, men vi har funnet navnet Nødgjest. Det er et ukjent navn. Vi har også funnet ordet stein, som riktignok er feilstavet, men dette tyder på at det kan være en gravstein. Arkeologene mener at steinen enten har ligget som et lokk over graven eller stått oppreist, sier Knirk.

Knirk anslår at steinen er fra mellom 300-500 etter Kristus.

- Vi må sette oss ned med ordbøker når vi kommer tilbake til Oslo for å tolke sammenhengen av runeinskipsjonene, sier Knirk.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks