Hovedinnhold

Hyller soldatdrapene på Facebook

MASSIV KRITIKK: Mohyeldeen Mohammads statusoppdatering på Facebook får krass kritikk fra flere muslimske miljøer i Norge. Selv ønsker han ikke å kommentere saken overfor VG Nett. Foto: Frode Hansen/VG
MASSIV KRITIKK: Mohyeldeen Mohammads statusoppdatering på Facebook får krass kritikk fra flere muslimske miljøer i Norge. Selv ønsker han ikke å kommentere saken overfor VG Nett. Foto: Frode Hansen/VG
(VG Nett) Mohyeldeen Mohammad takker Allah etter drapene på fire norske soldater i Afghanistan. - Usmakelig, mener flere norske muslimer.

«ALLAHU AKBAR! Norske terrorister drept i Afghanistan! Alhamdulillah, lovpriset være Allah, dette skal feires!»

Denne meldingen skrev muslimske Mohyeldeen Mohammad på sin private Facebook-side få minutter etter at norske medier meldte at fire nordmenn hadde blitt drept av en veibombe i Faryab-provinsen i Afghanistan søndag.

Uttalelsen får støtte fra Arfan Bhatti, som nylig ble frikjent fra tiltalen om terrorplanlegging etter planer om å sprenge den amerikanske og den israelske ambassaden i Norge.

- Norske soldater er terrorister. De må regne med å bli drept, sier Bhatti til VG Nett.

LES OGSÅ:Disse norske soldatene ble drept av veibombe

Støtte og harme på Facebook

24 år gamle Mohyeldeen Mohammad, som opprinnelig er fra Irak, var sammen med Bhatti en av initiativtagerne til karikatur-demonstrasjonen i Oslo tidligere i år. I sin appell til de rundt 3000 oppmøtte demonstrantene advarte han det norske folk mot at det vil skje et terrorangrep på norsk jord.
Mohammad har også gått ut i media og sagt at homofile må drepes.

Begge uttalelsene har blitt møtt med kraftig kritikk både fra politisk hold og blant muslimer i Norge.
Nå har Mohammads meninger skapt sterke reaksjoner igjen - også blant hans 974 venner på det sosiale nettstedet hvor Mohammad Mohyeldeen angivelig argumenterer sterkt for sitt syn på nordmenn som tjenestegjør i Afghanistan.

«Disse udyrene er IKKE soldater, slik vestlig, frimurersk media fremstiller dem som. Derfor ønsker jeg død og elendighet til hver eneste norsk, eller annen vestlig terroristovergriper, som reiser til våre land (i dette tilfellet Afghanistan) og deltar i en ulovlig okkupasjon og aggresjon mot et av verdens fattigste land», skriver Mohammad.

Artikkelen fortsetter under bildet

SNAKKER: Arfan Bhatti har liten sympati med at de norske styrkene i Afghanistan har lidd tap. - De er terrorister, sier Bhatti til VG Nett. Foto: Jan Petter Lynau
SNAKKER: Arfan Bhatti har liten sympati med at de norske styrkene i Afghanistan har lidd tap. - De er terrorister, sier Bhatti til VG Nett. Foto: Jan Petter Lynau

- Norske soldater er terrorister

Arfhan Bhatti er venn med Mohyeldeen Mohammad på Facebook, og de to har begge vært aktive på ulike nettsamfunn som omhandler islam.

- Er du enig i Mohyeldeens syn på det som har skjedd med de norske soldatene i Afghanistan?

- Ja, det er riktig. Det var terrorister som ble drept. Jeg er enig i det, svarer Arfhan Bhatti på spørsmål fra VG Nett.

- Du mener at norske soldater er terrorister?

- Ja, det er helt riktig.

- Mener du at norske soldater er terrorister i Afghanistan?

- Når soldater, uansett om de er norske eller ikke norske, dreper sivile, så er de terrorister. Dreper man sivile, så er man en terrorist.

- Har de norske soldatene som ble drept i Afghanistan drept sivile?

- Har de drept sivile, så er de terrorister, ja.

- Men du vet ikke om de har drept sivile eller ikke?

- Men de er i krig. De har sikkert drept sivile. Jeg gir fullstendig f i hva de gjør og ikke gjør. De er med på okkupasjonen av et land, de er i krig og dette er noe de bare må tåle. Sånn er det.

- Norske soldater må tåle å blir drept i Afghanistan?

- Selvfølgelig, man er i krig.

LES OGSÅ:Tar Mohammad i forsvar

- Lite støtte i det muslimske miljøet

Uttalelsene fra Mohammad blir derimot møtt med kraftig kritikk fra flere muslimske miljøer i Norge.

- Dette er helt, helt på siden av det flertallet av muslimer i Norge mener, sier Tina Kornmo i det liberale nettverket LIM til VG Nett.

Hun tar avstand fra det synet som framgår av Facebook-siden til Mohammad.

- Meningene hans er overhodet ikke representative for det muslimer i Norge tenker om den militære innsatsen i utlandet. Jeg tror at det aller fleste norske muslimer uttrykker sorg over at fire av deres egne er mistet, sier Kornmo.

Hun frykter at uttalelsene om de norske tapene i Afghanistan skal skape et større gap mellom etniske nordmenn og muslimer i Norge.

- Skal uttalelsene ha noen skadelige konsekvenser, må det være at etniske nordmenn opplever oss som fordomsfulle og ikke føler at vi er en del av det norske vi. Det er veldig trist om Mohammads uttalelser skal resultere i det.

- Man skal aldri glede seg over at noen har dødd

Også den norske konvertitten Yousef Assidiq, som var initiativtaker til karikaturdemonstrasjonen i Oslo i februar i år, tar sterk avstand fra uttalelsen til Mohammad på Facebook.

- En ting er at folk må få lov til å være uenig i at norske styrker opererer i Afghanistan. Men man skal aldri glede seg over at noen har dødd, sier Assidiq til VG Nett.

Han avviser at norske soldater i Afghanistan blir sett på som terrorister som fortjener å komme hjem i kiste.

- Hver får stå for sine egne uttalelser. Hvis han mener dette er en utbredt oppfatning blant muslimer i Norge, tar han feil. Reaksjonen på dette hos muslimer er som i resten av samfunnet ellers - at det er trist, sier han.

Shoaib Muhammed Sultan, generalsekretær i Islamsk Råd, syns Mohammad bommer fullstendig når han erklærer sin glede over de tapte soldatlivene for sine 974 Facebook-venner.

- Det er helt legitimt å være kritisk til norsk deltagelse i Afghanistan, men disse kommentarene er fullstendig usmakelige, sier han til VG Nett.

Vil ikke kommentere saken

Mohyeldeen Mohammad ønsket ikke å kommentere saken da VG Nett gjentatte ganger forsøkte å få ham i tale mandag kveld. På spørsmål om han ønsker å avkrefte eller bekrefte at uttalelsene på Facebook er hans egne, er svaret dette:

- Jeg vil ikke snakke med dere, sier Mohammad kort før han legger på røret.

VG Nett har ikke lyktes med å få en kommentar fra Mohammads advokat, John Christian Elden.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks