Hovedinnhold

Hvor er barneombudet?

(VG) De siste par dagene har enkelte samfunnsaktører kommet med krass kritikk av mediedekningen i overgrepssaken fra Alvdal.

Kommentar av
JORUNN STØLAN 

Blant dem er barneombudet, som mener detaljer pressen har kommet med, er til skade for barna. Det har han hevdet både på twitter, i debatt på NRK og i Nyhetskanalen. Han har også skrevet brev til Domstolsadministrasjonen for å få kastet oss ut av rettssalen.

Les om barneombud Reidar Hjermanns kritikk her

Jeg er i og for seg ikke forundret over at kritikken kommer. Erfarne journalister vet at vi alltid kommer til et punkt i en sak hvor dette skjer, enten pressen har tråkket over grenser eller ikke.

Vi har sikkert gjort noen feil. Det er vanskelig å unngå det i en så krevende sak, med så forferdelige detaljer. Men jeg noterer at både dommeren, bistandsadvokatene som ivaretar overgrepsofrenes interesser, og forsvarsadvokatene er tilfreds med måten mediene har dekket overgrepssaken på.

Det jeg er forundret over, er derimot hvordan barneombud Reidar Hjermann bruker kreftene sine, og talerstolen han er tildelt, som barnas talsmann i den norske offentligheten. I stedet for å løpe fra TV-studio til TV-studio og framføre mediekritikk nærmest på autopilot, kunne han for eksempel ha satt seg på toget til Elverum.

Dette er kanskje den alvorligste overgrepssaken som er avdekket i norsk offentlighet. Barna har vært utsatt for overgrep så grusomme at selv de mest garvede blant journalistene tidligere ikke har vært i nærheten av noe lignende.

Det burde være i barneombudets interesse å skaffe seg førstehånds innsikt i saken, om ikke annet så for å styrke sin egen erfaring på området, og lære enda mer om hvordan barn skal verges mot overgrep.

Gudene skal vite at det trengs, det har denne saken bevist, mer enn noe annet. Og jeg håper virkelig at Reidar Hjermann følger like intenst med på barnevernets og andre offentlige institusjoners håndtering av Alvdal-saken, som på medias rolle.

I går satt et samlet pressekorps i rettssalen, himmelfalne og sjokkerte over forklaringen til den tidligere barnevernslederen i Alvdal, også kjent som lokal healer, og venninne til den hovedtiltalte kvinnen (46).

Meg slo det at hun i beste fall var bortom alle haugene naiv, i verste fall lot vennskapet med den voksne kvinnen, nå tiltalt for grove overgrep mot barna sine, gå foran barnas psykiske og fysiske helse.

Det var opprørende å høre den tidligere barnevernslederen svare at hun ikke tok hensyn til profesjonelle medisinske vurderinger fra Statens Senter fordi hun syntes de var «for pessimistiske og negative» i forhold til hennes eget inntrykk av familien, venninnen.

Barneombudet vil kaste pressen ut av rettssalen. Men i går var det kanskje viktigere enn noen gang at vi var til stede. Om dørene var blitt lukket, var det den tidligere barnevernslederen, ikke barna, som hadde fått beskyttelse. Slik skal det ikke være.

Kanskje burde barneombud Reidar Hjermann også ha vært til stede i Rettssal 1 i går.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks