Hovedinnhold

Hevder de sitter på sjokk-video

Henger ut norsk hvalskute for «14 minutter langt drap»

SKUTT: Dyrevernere mener hvalen levde mye lenger enn den tillatte tiden etter å ha blitt harpunert. Foto: WSPA / EIA
SKUTT: Dyrevernere mener hvalen levde mye lenger enn den tillatte tiden etter å ha blitt harpunert. Foto: WSPA / EIA
LONDON/OSLO (VG) Vågehvalen ble påført syv rifleskudd og led i minst 14 minutter, mener dyrevernerne som hevder å sitte på en sjokkvideo fra den norske hvalfangsten.

Denne saken handler om:

Opptakene skal være gjort med ny videoteknologi utenfor Vardø i forrige måned.

Dyrevernere skal ha fulgt etter den lisensierte skuten "Willassen Senior" og skaffet seg bilder av den to timer lange jakten på vågehvalen. Det hele kulminerte angivelig med et "14 minutter langt drap".

Påstandene kommer fra den internasjonale dyrebeskyttelsen WSPA og den britiske, etterforskende dyrevernorganisasjonen EIA.

- Vi kan bare håpe at den norske regjeringen reagerer etter at de får se disse bildene. Det er bare et nytt bevis på den grusomme måten hvaler drepes på, sier WSPA-direktør Leah Garcés til VG.

- Den norske regjeringen hevder at 80 prosent av hvalene dør momentant. Hvis da 800 drepes i løpet av sesongen, betyr det fortsatt at 160 lider. Det er et totalt uakseptabelt tall, sier hun.

Hverken stortingsrepresentant Steinar Bastesen eller Høge Nord Alliansens leder Rune Frøvik lar seg opprøre over påstandene.

- Det kan nok være tilfelle at en hval er blitt skutt med syv rifleskudd og at det har tatt 14 minutter å ta livet av den. Men sånt skjer i all form for jakt. I 80-90 prosent av tilfellene dør hvalen momentant. I verste fall kan det ta halvannen time. Sammenlignet med annen jakt kommer hvalfangst
godt ut, sier Frøvik.

- Vil dette utspillet få noen konsekvenser?

- Jeg kan ikke se at det har noen betydning. Denne diskusjonen pågår kontinuerlig, mener han.

Det var ikke inspektør om bord da filmingen skal
ha skjedd.

- Hvis dyret har lidd i 14 minutter, er det for mye. Men jeg er helt sikkert på at Willassen ikke har latt dyret lide unødig, sier Steinar Bastesen.

- Det er sånn jakt er. Av og til kan uhell skje.

Hans Willassen, faren til skipperen om bord, har vært hvalfanger siden krigen og mener miljøvernernes påstander er usannsynlige.

- Det er sikkert litt overdrevet. Og det er tråkig at de ikke kan roe seg ned, for det er masse hval i havet, sier Willassen.

"Willassen Senior" befinner seg nå utenfor Bjørnøya hvor det i øybelikket skal være mengder med hval, inkludert blåhval.

WSPA-direktør Leah Garcès innrømmer at det ikke er tilfeldig at videoen offentliggjøres nå, rett foran stormøtet i den internasjonale hvalkommisjonen. Det foregår i Ulsan i Sør-Korea neste uke.

- Selvsagt er det viktig for oss å bruke denne videoen for å vise hva som egentlig foregår.

- Vil dere gjøre noe spesielt overfor den norske regjeringen?

- Det kan jeg ikke kommentere.

Hun hevder at lignende bilder ikke har vært filmet på ti år, på grunn av de strenge restriksjonene rundt hvalfangstskutene.

- Hva har dere gjort overfor fangstskuten?

- Det kan jeg heller ikke kommentere, svarer Garcés først. Så legger hun til: - Jeg tror nok noen vil kontaktes, at kapteinen og mannen bak harpunen må forklare hvordan de kunne stå bak en
slik grusom død.

- Er det de verste bildene du har sett?

- Vel, det finnes jo enda verre eksempler. Det er dyr som har lidd i over en time, og eksempler på skudd som har vært enda mer unøyaktige enn dette.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks