Hovedinnhold

Hundrevis av utrydningstruede fugler i livsfare

Fuglehjelpen: - Bær fuglene til sjøen!

REDDENDE ENGLER: John Erik Salte og Agnes Gregorova berger en forkommen lomvi fra operataket. Foto: PRIVAT
REDDENDE ENGLER: John Erik Salte og Agnes Gregorova berger en forkommen lomvi fra operataket. Foto: PRIVAT
(VG Nett) Her reddes en av flere hundre lomvier som har havnet ute av kurs og kjemper for livet i og rundt Oslo.

Lomvi

Lomvi eller ringvi (Uria aalge) er en pelagisk dykkende sjøfugl og den største av alkene (Alcini), en monofyletisk gruppe som tilhører familien alkefugler (Alcidae). Arten finnes i tempererte og lavarktiske kyststrøk i nordområdene i Atlanterhavet og Stillehavet. Kilde: Wikipedia

- Jeg er fortvilet. Vi har en lomviinvasjon igjen. Det begynte forsiktig for en uke siden, men i dag har jeg hatt 300 samtaler fra ulike folk som melder om funn. Det ligger vel cirka 500 fugl rundt om i Oslo som dør hvis de ikke blir fraktet til vann, forteller Pelle Wickström i Fuglehjelpen til VG Nett.

Lomviene er en sjøfugl som egentlig skulle vært på vei nordover. De har imidlertid havnet ute av kurs og blitt tatt av vinden. Nå tror de forvirrede fuglene at betong og asfalt er vann og havner i hopetall på bakken.

Telefonen hos Fuglehjelpen har knapt stått stille i dag. De har fått fortvilede henvendelser fra fuglevenner i både Oslo sentrum, Bærum, Lysaker, Bygdøy og Asker.

- Lomviene er forsvarsløse på bakken og dør innen 24 timer. Når folk ser dem må de løfte dem ut i fjorden så fort som mulig. I nødsfall kan de også legge dem i ferskvann, sier Wickström.

Reddet lomvi fra operataket

John Erik Salte og venninen Agnes Gregorova er en av flere som kom over en forkommen lomvi i dag.

- Den lå oppe på operataket. Den så veldig sliten ut og klarte ikke å bevege seg, forteller Salte til VG Nett.

Etter å ha rådført seg med Fuglehjelpen fraktet de den lille fuglen ned til sjøen.

- Vi bretta en jakke rundt den og bar den ned til vannet. Når den kom seg til vannet så svømte den fint av gårde. Vi håper den får et bra liv ute i havet, sier han.

Brannvesenet engasjerer seg også for de små krabatene.

- Vi har vært på Alnabruterminalen og reddet en fortumlet lomvi og kjørt den til fjorden, twitrer de tirsdag ettermiddag.

Ligner pingviner

Wickström advarer barmhjertige samaritaner mot å mate fuglene med brød.

- Magen tåler ikke bakteriene. Hvis noen absolutt vil gi dem mat er det rå fisk som gjelder, understreker Wickstrøm.

Mange som har sett de utrydningstruede fuglene tror det er pingviner fordi de er svært like.

- Vi kaller dem for pingviner fordi de er i pingvinslekten, forklarer Wickström.

PAKKET OG KLAR: Her fraktes en lomvi som havnet på taket på trikkestallen på Grefsen stasjon til sjøen av fuglekjære. Foto: PRIVAT
PAKKET OG KLAR: Her fraktes en lomvi som havnet på taket på trikkestallen på Grefsen stasjon til sjøen av fuglekjære. Foto: PRIVAT

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks