Hovedinnhold

- Vi er begge ofre

I morgen starter rettssaken om hundetragedien i Vest-Torpa

Hundeeieren (48) fra Vest-Torpa føler at både hun og familien Åsheim er ofre etter tragedien der Johannes Åsheim (7) ble drept av en eller flere hunder.

Denne saken handler om:

I morgen starter rettssaken mot 48-åringen på Dokka i Nordre Land kommune. Saken skulle egentlig blitt gjennomført i januar, men måtte utsettes på grunn av hundeeierens psykiske tilstand.

- Jeg kommer til å møte nå. Jeg vet jeg må gjennom dette for å få lagt denne saken bak meg og starte på nytt med blanke ark. Jeg har gått til psykiater og bygd meg opp for å klare dette, og føler at jeg er sterkere nå, sier hun til VG.

48-åringen har ikke møtt foreldrene til Johannes Åsheim siden syvåringen ble bitt til døde utenfor kvinnens hjem på Vest-Torpa 31. januar 2002. I retten vil hun sitte rett overfor Roger Åsheim.

- Jeg vil gjerne vise min empati ved å ta foreldrene i hånden og kondolere, dersom det blir anledning til det. På tross av det som er skjedd, føler jeg at vi ikke bør være fiender. Vi er begge ofre på hver vår måte, og vi har begge mistet noe, selv om det å miste et barn selvsagt ikke kan måles opp mot noe annet, sier hun.

Ingen skyldfølelse

Påtalemyndigheten mener det var en eller flere av kvinnens hunder som angrep Johannes Åsheim. Politiet skjøt alle de 25 hundene til 48-åringen rett etter tragedien, og kvinnen er tiltalt for brudd på viltlovens bestemmelse om båndtvang, straffelovens paragraf om å ha hund som angriper person, og dyrevernloven for ikke å ha fôret sine 25 hunder godt nok.

- Det som har hendt, var grusomt, men jeg føler ingen skyld. Man kan ikke forutsi slike hendelser. Det var et ulykkestilfelle, sier hun.

Kvinnen ser frem til at hele saken nå skal belyses i retten. Hun føler at hun er blitt møtt med mye uriktig kritikk etter tragedien for halvannet år siden, blant annet for at hundene hennes ofte skal ha gått løse i nærområdet, og spesielt at de fikk for lite mat. Hun står fast på at hun har hatt et bra hundehold, og at hundene hennes ikke var avmagret, slik flere har hevdet.

- Mye av det som er kommet fram, har ikke vært riktig. Det kan ha forekommet at noen av mine hunder er kommet seg løs. Slikt kan skje, men ikke i det omfanget som er kommet frem i mediene, mener hun.

- Ikke avmagret

Kvinnen og hennes to advokater, John M. Hammervoll og Per Flatabø, kommer blant annet til å legge vekt på kontrollene dyrevernsmyndighetene har gjennomført hos kvinnen i løpet av de ti årene hun bodde på Vest-Torpa.

- At hundene ikke var avmagret, støttes av dyrevernsnemnda, distriktsveterinæren og obduksjonen av hundene, sier advokat Hammervoll.

Kvinnen hadde sine 25 hunder plassert inne i huset, i en stengt hundegård og i tre hundebur. To av disse burene hadde tak, og kun i det tredje var det mulig for noen av hundene å komme seg ut.

I dette buret sto polarhundene og schæferne påtalemyndigheten mener angrep Johannes Åsheim.

- Disse hundene skulle selges. De var under ett år gamle, og hadde ingen forhistorie som aggressive.

Bortsett fra dette ene hundeburet var det fysisk umulig for hundene å komme seg ut, sier advokat Hammervoll.

Kvinnen sier hun var i butikken da hundene hennes skal ha angrepet syvåringen.

- Jeg kontrollerte at hundene var innelåst og at ting var i orden, slik jeg alltid gjorde, før jeg gikk.

Jeg vet ikke hvordan dette kunne skje, sier 48-åringen.

Krever erstatning

Roger Åsheim, pappaen til Johannes, synes tiltalen mot hundeeieren er for mild.

- Vi har mistet sønnen vår, og det er bittert at tiltalen ikke er strengere, sier Åsheim til VG.

Han skal være til stede under hele rettssaken mot den 48 år gamle kvinnen.

- Jeg er usikker på hvordan det blir å møte henne. Samtidig gleder vi oss til rettssaken starter, slik at vi kan bli ferdige med den, påpeker han. Han synes 48-åringen for lenge siden burde ha tatt kontakt med og kondolert familien.

- Det har gått halvannet år siden Johannes døde. Dersom hun vil kondolere oss, burde hun ha tenkt på det før, sier han.

Tor Erling Staff er familien Åsheims bistandsadvokat i saken. På vegne av familien vil han kreve erstatning fra den 48 år gamle kvinnen.

- Jeg vil kreve oppreisning for begge foreldrene, fastsatt etter rettens skjønn, men begrenset oppad til 200 000 kroner. Dessuten vil jeg kreve ménerstatning og å få dekket faktiske utgifter, som begravelse og ødelagte klær, sier Staff.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks