Hovedinnhold

- Dommen mot meg er for streng

KOLBOTN (VG) Hundeeieren (49) fra Vest-Torpa mener hun blir holdt ansvarlig for drap, og at dommen mot henne er for streng.

Denne saken handler om:

LES OGSÅ: - Viktig med tap av rett til å ha hund

- At jeg for resten av livet skal miste retten til å ha hunder, synes jeg er alt for strengt. Jeg har heller ingen mulighet til å betale erstatningen og oppreisningen jeg er dømt til å betale. Jeg er uføretrygdet og har ingen midler, sa hun til VG i går formiddag.

Hun hadde da akkurat fått lest opp dommen på Oppegård lensmannskontor. Hadeland og Land tingrett slo fast at det var kvinnens hunder som drepte Johannes Åsheim (7) 31. januar i fjor.

- Blir for fjernt

I tråd med aktors påstand ble hundeeieren dømt for brudd på dyrevernloven, båndtvangbestemmelsen i viltloven og straffelovens bestemmelse om å ha hund som anfaller person. Straffen ble 60 dagers betinget fengsel og 10000 kroner i bot, og hun ble fratatt retten til å eie og stelle hunder i all fremtid. Rettighetstapet betyr at hun ikke engang har lov til å gå tur med naboens hund.

I tillegg må kvinnen betale over 500000 kroner i erstatning og oppreisning til foreldrene til avdøde Johannes Åsheim (7), Bente og Roger Åsheim. 49-åringen påanket dommen på stedet.

- Tiltalen mot meg var i seg selv ikke veldig alvorlig, men jeg føler at retten gjør meg ansvarlig for drap. Jeg føler meg stemplet som en løgner i retten, fordi de ikke har trodd på det jeg har sagt, sier hundeeieren.

Kvinnens forsvarer, advokat John M. Hammervoll, reagerer på dommen, særlig erstatningen og at hun fradømmes retten til å ha hund på livstid.

- Retten fastslår at det er en årsakssammenheng mellom at hundene var løse, og at Johannes ble drept. Det blir for fjernt og avledet, mener han.

Kvinnen ble i en periode etterforsket for uaktsomt drap, noe som ble henlagt av Riksadvokaten.

- Riksadvokaten har tidligere uttrykkelig fastslått at hun ikke kan lastes for at Johannes ble drept. Bakgrunnen for det er at ingen kunne forutse det som er skjedd. Likevel utmåler retten både straff, rettighetstap og erstatning på en slik måte at hundeeieren nettopp blir lastet og holdt ansvarlig for at det fatale skjedde, sier Hammervoll.

Aktor, politiinspektør Atle Roll-Matthiesen, sier han ikke er overrasket over dommen.

- Dommen er helt i samsvar med det politiet og påtalemyndigheten har lagt ned påstand om. Jeg mener jussen i straffesaken ikke har vært vanskelig, sier Roll-Matthiesen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks