Hovedinnhold

HRS må ikke betale tilbake støtte

SKUFFET: Amal Aden, som har kritisert HRS i sterke ordelag, er skuffet over IMDis avgjørelse. Foto: SIMEN GRYTØYR
SKUFFET: Amal Aden, som har kritisert HRS i sterke ordelag, er skuffet over IMDis avgjørelse. Foto: SIMEN GRYTØYR
(VG Nett) I en oppsummering fra Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDI), som legges frem i dag, slår IMDi fast at den profilerte stiftelsen Human Rights Service ikke må betale tilbake støtte de har mottatt fra staten de siste åtte årene.


Av: LARS MOLTEBERG GLOMNES

Siden 2002 har HRS, som særlig gjennom informasjonsleder Hege Storhaug har vært en markant aktør i norsk innvandrings og integreringsdebatt, mottatt mer enn 10 millioner kroner i offentlig støtte. I 2009 fikk stiftelsen 1,8 millioner i statsstøtte.

Støtten til organisasjonen har vært i fare, etter grove anklager fra forfatter og debattant Amal Aden. Den norsksomaliske aktivisten jobbet i en periode i organisasjonen, og gikk i etterkant hardt ut mot metodene til Storhaug og daglig leder Rita Karlsen.

Aden skrev i fjor sommer et brev til Arbeids- og Inkluderingsdepartementet der hun hevdet seg utsatt for blant annet annet press og overvåkning.

Les også:Trekker seg fra kvinnepanel

Daglig leder Rita Karlsen har innrømmet å ha tatt opptak av ett møte og to telefonsamtaler med Aden, uten Adens viten og samtykke. Hun hevder opptakene var nødvendige for å ta Aden i løgn.

Men selv om det ikke er aktuelt å kreve penger fra HRS, sier IMDi at nye bevilgninger kan være i fare.

- Forhold som trengs å avklares nærmere i forbindelse med vurdering av fremtidig tilskudd, tas opp i eget brev til HRS i forbindelse med søknaden om driftsstøtte for 2010 og på bakgrunn av rapporteringen for 2009. En gjennomgang av opplysningene i saken viser at dette er mer hensiktsmessig enn å utarbeide en rapport, står det i et brev fra IMDi.

I det som kan se ut som en kuvending, har IMDi nå valgt å ikke sluttføre rapporten som ble påbegynt i høst. I stedet har IMDi konkludert overfor departement og parter i et brev på bare én side.

I det 22 sider lange utkastet til rapport, som ble sendt partene i saken i desember, konkluderte Christine Ask Ottesen i Datatilsynet og professor Henning Jakhelln ved juridisk fakultet, Universitetet i Oslo med at opptakene av Aden var uakseptable.

Amal Aden er skuffet over at prosessen ennå ikke er avsluttet.

- Det er feigt og irriterende. Jeg kan forstå at de ikke må betale tilbake noe, men nå er tydeligvis både IMDi og staten redde. Det får meg til å føle at innvandrerbarn ikke er verdt noe som helst, sier Aden til VG Nett.

Hun er oppgitt over at saken fortsetter å trekke ut.

VG Nett har ikke fått kontakt med HRS eller deres advokat John Cristian Elden.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks