Hovedinnhold

Høyreekstreme la ut muslimliste: - Skremmende

Foto: Faksimile
Foto: Faksimile
(VG Nett) Flere norske muslimer synes det er svært ubehagelig at navnet deres er publisert på hjemmesiden til en høyreekstrem organisasjon.

Muslimlisten som Norwegian Defence league (NDL) har lagt ut består av flere hundre bedrifter og organisasjoner. Mange privatpersoner med enkeltmannsforetak er også med i listen.

Butikkinnhavere, taxisjåfører, bilpleiere, familiebarnehager, malerfirmaer, restauranteiere, hudpleiere og eiendomsmeglere er noen av de som når finner sitt navn på liste på NDL sin hjemmeside.

- Dette liker jeg ikke i det hele tatt. Etternavnet mitt er Islam, og derfor havner jeg på denne lista, spør en sjokkert Momtajul Islam, som driver en eletronikkbutikk på Frei. Han visste ikke om listen, eller at han sto oppført først på lista, før VG tok kontakt.

- Veldig ubehagelig

HAVNET PÅ MUSLIMLISTEN: Stylisten Amar Faiz visste ikke at han sto på listen. Han forstår at muslimer som står på listen kan føle at de er hengt ut og frykte at noen kan komme for å ta dem.FOTO: EIVIND GRIFFITH BRÆNDE / VG
HAVNET PÅ MUSLIMLISTEN: Stylisten Amar Faiz visste ikke at han sto på listen. Han forstår at muslimer som står på listen kan føle at de er hengt ut og frykte at noen kan komme for å ta dem.FOTO: EIVIND GRIFFITH BRÆNDE / VG

Amar Faiz er modellbyråinnehaver og stylist, men han er også muslim. Derfor har også han havnet på listen til NDL.

- Dette er veldig ubehagelig. Jeg personlig er ikke redd, for alle rundt meg vet at jeg er muslim, men jeg skjønner at dette skaper frykt hos andre, sier Faiz.

Han spør seg om hensikten med denne type lister.

- Signalene er veldig feil. Hva vil de med dette? Ting har ikke endret seg til bedre etter 22. juli, når det kommer til muslimfiendtlighet. Denne listen er et eksempel på det, sier Faiz.

- Har ingen betenkligheter

Norwegian Defence League har ingen betenkeligheter med at privatpersoner eksponeres på listen.

- Dette er offentlig tilgjengelig informasjon, som vi har hentet fra Brønnøysundregistrene. Vi har laget listen for å vise omfanget av islam og muslimer i Norge, sier Lars Johnny Aardal, nestleder i NDL til VG.

SSB har beregnet at det er omlag 194.000 muslimer i Norge.

Listen er laget ved hjelp av Brønnøysundregistrene og NDL har brukt følgende søkeord:
Islam
Kurdisk
Tyrkisk
Muslim
Iransk
Irakisk
Somalisk
Pakistansk
Arabisk
Muhammed
Ali
Hussein

- Har dere ingen betenkeligheter med en slik sammenstilling? Forstår du at listen er egnet til å skape frykt?

- Nei, vi forstår ikke at dette kan skape frykt, og vi har ingen betenkeligheter. Listen er ikke ment for å hetse enkeltpersoner. Vi har aldri oppfordret til vold og trusler, sier Aardal.

- Skremmende

Fremtredende muslimer reagerer på listen og som hylles i andre islamfiendtlig organisasjoner på Facebook, som Stop islamization of Europe Norge.

REAGERER: Shoaib Sultan, tidligere generalsekretær i Islamsk Råd Norge, mener listen er uakseptabel.
REAGERER: Shoaib Sultan, tidligere generalsekretær i Islamsk Råd Norge, mener listen er uakseptabel.

- Jeg finner denne listen skremmende. Den har et formål - å skape frykt. Både hos de som har havnet på denne listen og hos nordmenn.

- Dette er skremmelsespropaganda om hvor mange muslimske organisasjoner det har blitt, sier Shoaib Sultan, tidligere generalsekretær i Islamsk Råd Norge, nå rådgiver i Antirasistisk senter.

Senter for studier av Holocaust og livsynsminoriteter reagerer også kraftig på listen.

- Det er bare en gang man har oppført en slik liste tidligere, og det var antisemitten Mikael Sylten som i mellomkrigstiden lagde en fortegenelse over jødiske forretninger i Norge, sier Terje Emberland, seniorforsker ved senteret.

- På denne måten avslører NDL tydelig sin karakter, og føyer seg inn i den fascistiske og rasistiske tradisjonen de står i, sier han.

Islamic cultural centre (ICC), en av de største moskeen i Oslo, står også på listen. Moskeen er likevel mest bekymret over at vanlige muslimer eksponeres på NDL sin hjemmeside.

- Det er skremmende at en slik liste blir laget og at vanlige borgere, folk som aldri har gjort noe galt, havner på listen. Det er helt naturlig at det skaper bekymring hos alle muslimer, sier Ikhlaq Ahmed, talsperson i ICC.

Han understreker at heller ikke organisasjoner bør listeføres på denne måten.

Vanlige muslimer på lista

- Vi misliker sterkt at vi havner på en slik liste hos NDL. Vi forstår ikke hvorfor en slik liste er laget, og hvorfor vanlige organisasjoner, som driver med dialogarbeid i samfunnet har havnet på den, sier Ahmed.

Brorparten av oppføringene i NDL-listen er ordinære bedrifter med muslimske eiere.

- Det er hårreisende at privatpersoner med Muhammed og Islam i navnet sitt havner på lista. Den minner meg om lederen for det høyreekstreme partiet Jobbik i Ungarn som ba regjeringen om liste over jøder som kan være en "sikkerhetsrisiko" for Ungarn, sier Sultan.

Listen er laget på bakgrunn av offentlig tilgjengelig informasjon.

- Det kan ikke forbys å lage lister og publiserer, selv om det har til hensikt å trakassere og stigmatisere menneskegrupper, sier Emberland.

Moskeen derimot vil at listen skal fjernes.

- Det bør ikke eksistere slike muslimlister, og politiet bør kanskje se på saken og prøve å få fjernet listen, som skaper frykt hos vanlige muslimer, sier Ikhlaq Ahmed.

- Jeg tror ikke man kan forby at slike lister lages, men man må problematisere det og reagere på det. For hva er hensikten med en slik liste? Hva ønsker man å oppnå, annet enn å skremme folk, avslutter Sultan.

Datatilsynet kan ikke se at dette er en sak de kan forfølge.

- Rent umiddelbart ser det ut til at de strengt tatt bare har hentet ut og videreformidlet offentlig tilgjengelig informasjon - og sammenstillet denne. Det ligger nok da innenfor ytringsfriheten, sier Ove Skåra, informasjonsdirektør i Datatilsynet.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks