Hovedinnhold

Høyreekstrem blogger varetektsfengslet i to uker

**Politiet beslagla ammunisjon og sprengningsbøker
**Siktet for oppfordring til drap

(VG Nett) Antifeminist Eivind Berge (34) sier han stiller seg hundre prosent bak drap på politiet. Fredag ble han varetektsfengslet.

VET DU NOE? TIPS OSS!

Den høyreekstreme bloggeren Eivind Berge fra Bergen er varetektsfengslet i to uker.

Berge er siktet for å ha oppfordret til straffbare handlinger. Siktelsen har en strafferamme på åtte års fengsel. På bloggen sin skriver Berge blant annet at han stiller seg hundre prosent bak drap på politiet.

- Vi mener disse ytringene har blitt mer og mer ekstreme, mer og mer konkrete og vi mener han nå har trått over grensen, sier politiadvokat Rudolf Christoffersen til VG Nett etter fengslingsmøtet fredag.

- Frykter dere at han vil gjennomføre angrep mot politiet?

- Ja, det gjør vi. Det er derfor vi nå velger å ta ham på alvor, sier politiadvokaten.

VARETEKTSFENGSLET: Eivind Berge (34) ba journalistene som var på fengslingsmøtet i Bergen tingrett fredag om å bruke fullt navn og bilde av ham. Foto: Privat
VARETEKTSFENGSLET: Eivind Berge (34) ba journalistene som var på fengslingsmøtet i Bergen tingrett fredag om å bruke fullt navn og bilde av ham. Foto: Privat

Natt til onsdag klokken 00.25 ble bloggeren pågrepet på sin bopel i en nabokommune vest for Bergen. Berge har sittet i politiets varetekt inntil fengslingsmøte fredag.

Beslagla ammunisjon

Under pågripelsen gjorde politiet flere beslag.

- Vi har beslaglagt fire patroner, flere lærebøker om sprengning og sprengstoff. Vi har ikke funnet noe våpen, men patroner og våpen henger ofte sammen, sier Christoffersen.

Politiet har også gjort beslag på fjorten harddisker, tre datamaskiner og ni minnepenner. Politiet vil bruke varetektsperioden til å undersøke det omfattende datamaterialet.

Selv stiller bloggeren seg uforstående til siktelsen. Han hevder uttalelsene på bloggen ikke skal forstås bokstavelig.

- Han forstår nok at politiet reagerer som de gjør, men han erkjenner ikke straffskyld og er uenig at han skal fengsles. Han er av den oppfatning at dette er retorikk og at uttalelsene er innenfor ytringsfrihetens rammer, sier 34-åringens forsvarer, Kaj Wigum.

Står frem med navn

Politiet reagerer på flere av innleggene Berge har publisert på bloggen sin. I flere av innleggene støtter han politidrap:

«... angrep på politiet er noe harmonerer 100 % med alt jeg står for. Andre drap støtter jeg ikke»

«Jeg holder fast ved at politidrap er både etisk og taktisk riktig».

Berge skriver på bloggen sin at han stolt står for sine meninger med åpen identitet. Under fredagens fengslingsmøte var han også tydelig på at han ønsker å stå fram med sine meninger.

- Fullt navn og bilde, sa Berge til Bergens Tidende før han ble ført inn i rettssalen ved 13.30-tiden.

Vil være et godt eksempel for menn

Berge har skrevet blogg siden 2006. På bloggen omtaler han seg selv som antifeminist og liberitaner, og kommer med lange krasse innlegg mot det han kaller feministstaten.

Etter 22. juli uttrykte han også støtte til deler av det ideologiske budskapet til Anders Behring Breivik.

I et innlegg skriver han om planer om å drepe en politimann med kniv og deretter bruke rettssaken til «å stå fram som et godt eksempel for menn».

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks