Hovedinnhold

Velgerne vil ikke la Erna styre alene

MEDVIND: Høyre-leder Erna Solberg seiler opp som Norges nye statsminister på alle målinger. I mandagens VG-måling sier velgerne tydelig til Solberg at hun bør velge et eller flere andre partier å ta med seg hvis hun får danne regjering neste høst. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
MEDVIND: Høyre-leder Erna Solberg seiler opp som Norges nye statsminister på alle målinger. I mandagens VG-måling sier velgerne tydelig til Solberg at hun bør velge et eller flere andre partier å ta med seg hvis hun får danne regjering neste høst. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
(VG Nett) «Alle» vil ha Erna, men ingen vil la henne styre alene. Ikke engang hennes egne velgere vil ha ren Høyre-regjering.

Denne saken handler om:

Med 32,2 prosent av velgerne i ryggen kan Høyre-leder Erna Solberg ta ferie vel vitende om at hun trolig ville blitt Norges nye statsminister dersom det hadde vært valg nå.

Stor blå blokk

Den blå blokken ville fått 101 mandater, mot 68 rødgrønne mandater på Stortinget.

Men det store blå flertallet spriker i alle retninger. Det eneste alle er enige om, er at Erna ikke skal få styre alene.

Selv blant Høyres egne velgere er det bare 13 prosent som ønsker dette.

Fremskritt for Frp

Dette gleder Frp-leder Siv Jensens hjerte:

- Jeg tar det som en kompliment. Velgerne vil at Frp skal få fortgang i litt konservative krefter, sier Jensen til VG.

Hun får selv en liten opptur, med 14 prosent oppslutning på målingen Infact har gjort for VG.

Hemmelighetsfull Erna

Lederen for «de konservative kreftene», Erna Solberg (H), er åpen på at en ren Høyre-regjering er det minst ønskede regjeringsalternativet, også for henne:

- Jeg ønsker helst at alle fire partiene skal danne regjering sammen. Men uansett ønsker jeg en regjering som tar utgangspunkt i en enighet mellom de fire partiene.

- Men hva er det mest realistiske alternativet?

- Det får du ikke meg til å si. Jeg driver ikke analyser i mediene, sier Solberg til VG.

Frps ultimatum

Hennes velgere ønsker seg helst en regjering der alle de fire borgerlige partiene er med.

Frp-velgerne vil derimot regjere alene sammen med Høyre. Andrevalget er en fireparti-regjering.

- Budskapet er at det er ingen grunn til at innkassere Frps stemmer, uten å la oss være med. Den diskusjonen ser jeg nå som avsluttet, sier Siv Jensen.

Hun er brukbart fornøyd med at målingen viser 14 prosent for Frp.

- Vi har vært gjennom en vanskelig tid. Den er vi i ferd med å legge bak oss, og vi ser at velgerne sakte, men sikkert, kommer tilbake til oss, sier Jensen.

Skuffet Trine

Trine Skei Grande ville ikke kommentere målingen i går, men nestleder Terje Breivik er ikke fornøyd med Venstres resultat.

- 4,7 prosent er for dårlig. Vi har en intern målsetting om 7 prosent i 2013.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks