Hovedinnhold

Velger-flertall støtter Høyre om pappaperm

UENIG: Andreas Storhaug Drabløs (10 mnd) nyter godt av at Torgeir Drabløs (31) har lang fødselspermisjon. Men Torgeir tror Høyres forslag vil gi arbeidsgiverne og mødrene mer makt på bekostning av fedrene. Foto: ESPEN S. HOEN
UENIG: Andreas Storhaug Drabløs (10 mnd) nyter godt av at Torgeir Drabløs (31) har lang fødselspermisjon. Men Torgeir tror Høyres forslag vil gi arbeidsgiverne og mødrene mer makt på bekostning av fedrene. Foto: ESPEN S. HOEN
Et flertall av velgerne støtter Høyre-kvinnenes forslag om at foreldrene skal få full frihet til å fordele fødselspermisjonen.

Denne saken handler om:

Det viser en fersk meningsmåling InFact har utført på oppdrag fra VG. I helgen vedtok Høyres kvinneforum å vrake dagens fedrekvote for å gi full frihet for mor og far til å fordele fødselspermisjonen.

Forslaget slaktes av flere partikollegaer, regjeringspartiene og de fleste opposisjonspartiene. Men et klart flertall av velgerne er enige med kvinnene fra høyre kant.

Les også:Høyrekvinner vil fjerne pappapermen

På spørsmål om hvordan foreldrepermisjonen bør fordeles, svarte 51,4 prosent av de drøyt 1000 spurte at foreldre bør få avgjøre fordelingen av hele permisjonen selv.

Debatt:Bør pappapermen fjernes?

Knappe 20 prosent mener en tredjedel av permisjonen bør forbeholdes hver av foreldrene, mens den siste tredjedelen kan foreldrene selv bestemme.

Dermed støtter de forslaget fra Barne- og likestillingsminister Audun Lysbakken (SV). 22,4 prosent mener ordningen bør være omtrent som i dag.

Overraskende

Undersøkelsen viser at Høyre-kvinnene er på linje med velgerne sine: Nær 63 prosent av høyrevelgerne mener foreldrene bør bestemme fordelingen selv.

Overraskende nok får forslaget sterk støtte også blant Ap-velgerne: 36,5 prosent av dem, et flertall av de spurte, mener dette er måten å fordele permen.

Les også:Mannlige Høyre-topper kritisk til fedrekvote-kutt

Men selv om folket vil ha full fordelingsfrihet, tror det store flertallet at kvinnene vil kapre permisjonstid hvis fedrekvoten fjernes:

56,3 prosent tror kvinner overtar mer av permisjonen, mens bare knappe 6 prosent tror far vil overta mer. Statsminister Jens Stoltenberg mener medlemmene i Høyres kvinneforum er gammeldagse. Han er opprørt over forslaget:

- Fedrekvoten er viktig for far, barnet og likestillingen: Vi får ikke mer likestilling i arbeidslivet hvis vi ikke har det i hjemmet. Pappapermisjonen er en av de viktigste likestillingsreformene som er innført, og langt flere menn tar permisjon nå enn da ordningen kom.

- De som tror at vi har et likestilt samfunn der fedre tar like stor del i omsorgen av barna, tar feil. Det finnes barrierer for kvinner som ikke finnes for menn, sier Stoltenberg.

Skuffet

Fire ukers pappaperm ble innført i 1993, etter et forslag fra Mannsrolleutvalget - der Stoltenberg var den første lederen.

Før pappaukene så dagens lys, tok bare drøyt to prosent av fedrene permisjon for å passe på babyene sine. I dag benytter rundt 90 prosent seg av sine rettigheter, og nær hver femte far tar ut mer permisjon enn fedrekvoten, som fra juli i fjor er på 10 uker. Det viser tall fra Barne- og likestillingsdepartementet.

- Argumentene fra Høyre-kvinnene er de samme som vi hørte på begynnelsen av 1990-tallet. Jeg er skuffet over at forslaget kommer opp igjen nå, sier Stoltenberg.

Også flere Høyre-topper vraker forslaget.

- Jeg er ikke for å fjerne pappapermisjonen. Jeg tviler på at det er et forslag som får stort gehør, sier André Oktay Dahl (H).

Nestleder Jan Tore Sanner har heller ikke tro på forslaget:

- I en ideell verden hadde det vært fint å slippe en fast fedrekvote for å bevare valgfriheten til hver enkelt familie, men jeg er uenig i at man skal ta bort fedrekvoten nå.

Samme rettigheter

Partileder Erna Solberg vil ikke si hva hun mener nå:

- Det blir feil at partilederen skal drepe debatten, sier Solberg.

Leder i Høyres kvinneforum, Linda C. Hofstad Helleland, er dermed usikker på om hun får med seg Høyres landsmøte, selv om hun tror forslaget både fremmer likestilling og valgfrihet.

- Dette handler ikke om å ta fra pappa tid med barnet, snarere om å gi fedre de samme rettighetene som mødre har. Jeg har fått tilbakemeldinger fra fedre som mener vårt forslag vil gi større aksept for å ta ut mer enn ti uker, sier Helleland.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks