Hovedinnhold

Slik skal Erna endre Norge det første året

Har laget hasteplan for å gjøre endringer

HAR PLANER: Høyre-leder Erna Solberg kan bli landets neste statsminister, og hvis hun kommer til makten kan det bli endringer. Foto: FRODE HANSEN / VG
HAR PLANER: Høyre-leder Erna Solberg kan bli landets neste statsminister, og hvis hun kommer til makten kan det bli endringer. Foto: FRODE HANSEN / VG
I det stille har Erna Solberg (H) planlagt hvordan nordmenn raskt skal merke en ny regjering - hvis hun vinner valget.

Denne saken handler om:

Utad er det bare ett politisk budskap som teller for statsministerkandidaten:

«Nye ideer - bedre løsninger». Men internt har Høyre-ledelsen arbeidet lenge med å prioritere hvilke saker som skal raskt på plass.

VG har hatt samtaler med en rekke kilder i Høyre. Her er noen av de viktigste sakene som de sentrale kildene mener skal gjennomføres raskt:

Skatt:

Formuesskatten skal trappes ned raskt. Samtidig sier kildene at arveavgiften skal forsvinne så snart det er praktisk mulig. Solberg ønsker også å heve innslagspunktet for toppskatten, som nå er 509.600 kroner.

Høyre vil innføre et eget bunnfradrag for arbeidsinntekt for å sikre at de som jobber sitter igjen med mer penger enn de som mottar trygd.

LES OGSÅ: Frp og Høyre vil la sosialklienter måke snø

Samferdsel:

Høyre ønsker rask utlysning av flere veiprosjekter som kan finansieres i et såkalt OPS, offentlig-privat samarbeid.

Sentrale kilder sier at det er høyaktuelt å prioritere to delstrekninger på E39: Hordfast mellom Aksdal og Bergen (21 milliarder kroner), og Møreaksen, fergefri vei fra Molde og sørover (13 milliarder).

- I vår transportplan har vi sagt at vi vil prioritere 15 ulike prosjekter som OPS-prosjekter. Vi vil fase inn 2-3 i året. Hordfast og Møreaksen er to svært viktige prosjekter, som vi håper å komme i gang med i 2018, sier samferdselspolitisk talsmann Trond Helleland.

VGs VALGMÅLING: Ny kalddusj for Erna

Private sykehus

VG er kjent med at Høyre raskt vil forsøke å få enighet om å innføre store helseendringer fra januar 2014.

En ny regjering vil gi ordre til helseforetakene om å kjøpe mer fra private sykehus som har avtale, slik at man raskt kan øke kapasiteten.

Private avtalespesialister skal få utføre flere typer inngrep. Ventelistene til rusinstitusjoner skal kuttes ved å bruke private institusjoner med ledig kapasitet.

- Dette er områdene der vi meget raskt kan få innført endringer, mens for eksempel fritt behandlingsvalg er mer omfattende og vil ta lengre tid, bekrefter leder i Stortingets helse- og omsorgskomité Bent Høie til VG.

LES OGSÅ: Jevn strøm av Høyre-velgere til Frp

Stopp for gratis frukt

I Høyre er det frustrasjon over at flere av planene innenfor skolesektoren vil ta tid å gjennomføre. Både storstilt åpning for privatskoler og endring av leksehjelp er avhengige av tidkrevende lovendringer.

Flere kilder sier at Høyre raskt vil droppe kravet om karakterer i barneskolen, hvis det møter stor motstand fra sentrumspartiene.

- Det første vi skal gjøre er å prioritere det viktigste først, lærernes etter- og videreutdanning i stedet for gratis frukt, sier skolepolitisk talskvinne Elisabet Aspaker.

Færre kommuner

Erna Solberg ser for seg at Norge i fremtiden har ned mot 100 kommuner. Kildene sier at hun vil ha start på dette arbeidet omgående, slik at det ikke vil være mulig å gå bort fra dette i 2017.

Her vil de ha med seg Arbeiderpartiet, slik at det blir et bredt flertall som sørger for at sammenslåingene blir gjennomført uansett regjering.

Foreløpig vil fylkeskommunene være fredet, selv om Fremskrittspartiet mener at fylkene bare er byråkrati og vil fjerne dem raskt. Høyres mantra er at kommunene må bli store nok til å overta fylkenes arbeidsområder først.

Nasjonal sikkerhetsrådgiver

Ansvaret for å koordinere nasjonal beredskap vil bli trukket langt tettere statsministeren.

Solberg vil ha en egen enhet på Statsministerens kontor som har ansvaret for å koordinere beredskapen, trolig ledet av en nasjonal sikkerhetsrådgiver.

PS! I tillegg til sin egen prioritetsliste, har Solberg lovet at Frp, Venstre og KrF også skal få betydelige gjennomslag.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks