Hovedinnhold

Skrøt av venn som svindlet folk for millioner

SKRIVER BOK: Erling Folkvord har både skrevet bok og skadet nakken i sykkelulykke det siste året. Her sammen med medforfatter Anne Kathrine Eckbo. Foto: Robert S. Eik
SKRIVER BOK: Erling Folkvord har både skrevet bok og skadet nakken i sykkelulykke det siste året. Her sammen med medforfatter Anne Kathrine Eckbo. Foto: Robert S. Eik
Nåværende leder i Oslo Høyre, Michael Tetzschner, skrev en positiv regnskapsførerattest til en venn. Men han fortalte ikke i attesten at vennen satt i fengsel, dømt for økonomisk svindel.

Denne saken handler om:

Informasjonen fremkommer i en ny bok, som blant andre Erling Folkvord og Anne Kathrine Eckbo har skrevet.

Hva mener du? Diskuter norsk politikk på VG Netts debattforum!

I april 1996 innrømmer Tetzschners nære venn siden studiedagene at han har bedratt en rekke klienter. Mannen var blant annet forretningsfører i milliardstiftelsen Eckbos Legater i flere år frem til 1996, hvor Tetzschner var og fortsatt sitter som leder i det økonomiske rådet.

LES OGSÅ:- Gi Stortinget fallskjerm

- Utspekulert

Mannen, som var advokat, gikk på dagen som forretningsfører i Eckbo-stiftelsen.

Han ble siktet, og i august 1997 ble han dømt til fem års fengsel, etter å ha tilegnet seg over ni millioner kroner ulovlig fra 28 klienter. I rettspapirene heter det at han «systematisk manipulerte med sine regnskaper for å skjule de straffbare forhold» og at han utstedte fiktive bilag og hindret «på en bevisst og utspekulert måte blant annet revisor i å avdekke virksomheten». Han ble fradømt retten til å være advokat for alltid.

Mannen begynte å sone på Bastøy i januar 1998.

Fra Bastøy begynte han en prosess, for å bli godkjent som autorisert regnskapsfører.

8. desember 1998 ankommer hans søknad Autorisasjonsstyret/Kredittilsynet.

Skrev to attester

Han blir først avvist, ikke på grunn av dommen, men fordi han ikke kan vise til nødvendig praksis de siste årene.

27. januar 1999 skriver Tetzschner et brev til Autorisasjonsstyret, hvor han som høyskoledirektør ved Handelshøyskolen BI informerer om at han har gleden av å bekrefte at vennen har undervist i skatterett ved BI fra våren 1993, «og fremover».

Les videre under bildet

ØNSKER DEBATT: Michael Tetzschner ønsker en debatt om hvilket økonomiske ansvar arbeidstagerne skal ha for sitt eget sykefravær. Foto: Frode Hansen
ØNSKER DEBATT: Michael Tetzschner ønsker en debatt om hvilket økonomiske ansvar arbeidstagerne skal ha for sitt eget sykefravær. Foto: Frode Hansen

20. oktober 1999, skriver Tetzschner en attest, hvor han som styreformann i økonomisk råd i Eckbo-stiftelsen bekrefter at vennen har vært forretningsfører i stiftelsene i årene 1993-1996. Det skjer to år etter vennen er dømt for å ha svindlet Eckbo-stiftelsen og mens han sitter på Bastøy.

27. januar 2000 har Kredittilsynet ombestemt seg.

Mannen får autorisasjon som regnskapsfører fra Kredittilsynet.

Han har siden drevet i det små.

- Feilinformerer

- Vi kan ikke ha et system hvor en hvilken som helst hvitsnippforbryter får bli autorisert regnskapsfører, bare fordi han får en kjent politiker til å gå god for seg. Det er oppsiktsvekkende at Tetzschner feilinformerer tilsynet og bare forteller om vennens gode sider når han faktisk er dømt for svindel av stiftelsen hvor Tetzschner leder internkontrollen, sier Folkvord.

- Hvorfor ta opp en så gammel sak nå?

- Dette er materiale vi først er kommet over i forbindelse med boken. Vi synes det er relevant fordi Tetzschner fortsatt leder stiftelsens økonomiske råd og fordi han fortsatt er en sentral politiker. Dessuten, og det er det viktigste: Det avslører at Kredittilsynets praksis for å sikre seg at feil folk får autorisasjon, er oppsiktsvekkende dårlig.

- Dommen ukjent

- Det er klart at attester fra en arbeidsgiver betyr noe i våre vurderinger. Men at den var fra Michael Tetzschner betød ingenting, sier avdelingsdirektør Anne Merethe Bellamy i Kredittilsynet.

- Vi hadde ikke gitt autorisasjon til den mannen, hadde vi hatt kjennskap til dommen. Senere har det vist seg at det var kommet informasjon til tilsynet om den, men det var til en helt annen avdeling, i en annen sak. Vi overtok ansvaret fra autorisasjonsstyret i 1999 og det var ikke logisk å sjekke det arkivet den gangen. I dag er det bare å foreta et arkivsøk, men ikke den gangen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks