Hovedinnhold

NAV tvinger foreldre til å betale barnas husleie

REAGERER: Stortingsrepresentant Arve Kambe (H) har stilt arbeidsminister Hanne Bjurstrøm spørsmål om NAVs foreldrekrav. Foto: Helge Mikaelsen/VG
REAGERER: Stortingsrepresentant Arve Kambe (H) har stilt arbeidsminister Hanne Bjurstrøm spørsmål om NAVs foreldrekrav. Foto: Helge Mikaelsen/VG
Selv om barnet er 18 år, myndig og får bo gratis hjemme, tvinger NAV foreldre til å betale dyre bidrag for barn som heller vil flytte ut.

Denne saken handler om:

FAKTA

  • Barneloven
  • Barneloven av 1981, kapittel 8 §67 «Der ein eller begge foreldra ikkje bur saman med barnet, skal vedkomande betale faste pengetilskot til forsyting og utdanning (..) Ingen kan gje avkall på den retten barnet har etter dette stykket.» §68 «Vil barnet etter fylte 18 år halde fram med slik skulegang som må reknast som vanleg, har det krav på pengetilskot for den tid skulegangen varer ved.»

Et par fra Vestlandet har fått krav fra NAV på omtrent 150.000 kroner, for å dekke datterens husleie frem til hun er ferdig på videregående.

Det må betales selv om den 18 år gamle datteren fortsetter på samme skole, og fortsatt kan bo gratis hos foreldrene.

- Slik som loven tolkes per i dag, blir vi som foreldre utsatt for pengeutpressing av ungdommen vår, skriver foreldrene i en anke til NAV.

Vet du noe om denne saken?Tips oss!

Frem til midten av oktober bodde datteren og hennes samboer og forlovede i kjelleren hos foreldrene.

Der hadde de gratis leilighet med egen inngang, gratis mat, strøm og internett.

Etter en stund ønsket datteren likevel å flytte ut, til en leilighet et par kilometer unna.

- Vi var mot at de skulle flytte, siden de begge går på skole og ikke har noen inntekt, sier faren til VG.

Gjelder alle 18-åringer

Datteren tok kontakt med NAV for å få foreldrene til å betale bidrag som skal dekke husleie og livsopphold.

Det lønte seg.

I desember fikk foreldrene beskjed fra NAV om at de må betale 8112 kroner i måneden til datteren, i tillegg til etterbetaling av månedene oktober, november og desember. Totalt er det snakk om omtrent 150.000 kroner frem til juni 2012, når datteren avslutter videregående.

- Det er rart at det er slik, at hun kan gå til NAV for å kreve støtte av oss, når hun selv har valgt å flytte hjemmefra, sier moren.

Faksimile VG 10.01.2011
Faksimile VG 10.01.2011


Det viser seg at dette er en mulighet alle norske 18-åringer har.

Ifølge barneloven fra 1981, sier reglene at barn under videregående utdanning har rett på bidrag også hvis de selv velger å flytte, så lenge de er i utdanning.

- Et barn over 18 år kan sette fram eget krav. Et barn under 18 år må sette fram krav med hjelp av verge - normalt en av foreldrene, sier Hilde Olsen, direktør i NAV til VG.

Underholdskostnaden for et barn over 18 år er 8112 kroner per måned, bekrefter NAV.

Dette gjelder også om barnet har tilgang på boplass i sitt eget hjem under utdanningen.

- Sjokk-situasjon

Høyres stortingsrepresentant Arve Kambe fra Rogaland, har tatt tak i saken. Han stiller nå spørsmål til arbeidsminister Hanne Bjurstrøm om lovtolkningen.

- Hvis NAVs tolkning medfører at enhver tenåring kan flytte ut på dagen med NAVs velsignelse, og kan kreve tusener av foreldrene til leie og opphold, vil det kunne stille mange familier i en sjokksituasjon. Dette kan umulig være lovgivers intensjon, sier Kambe til VG.

Normalt forhold

Foreldrene sier forholdet til datteren mens hun bodde hjemme ikke var mer konfliktfylt enn normalt.

Etter NAV-kravene er det likevel lite direkte kontakt.

- Vi har telefonkontakt, sier moren.

Datteren ønsker ikke å uttale seg om saken.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks