Hovedinnhold

Nav betaler årlig ut 1,5 milliarder for mye

BETALER FOR MYE: Mellom 60 og 120 millioner kroner gikk tapt i fjor på at Nav oppdaget saker der de har utbetalt for høye beløp. FOTO: Tore Wuttudal/Samfoto.
BETALER FOR MYE: Mellom 60 og 120 millioner kroner gikk tapt i fjor på at Nav oppdaget saker der de har utbetalt for høye beløp. FOTO: Tore Wuttudal/Samfoto.
Nav oppdager årlig mellom 40.000 og 50.000 saker der de har utbetalt for høye beløp.

Denne saken handler om:

Tips oss

I fjor ble det brukt 135 millioner kroner på å kreve pengene tilbake, skriver Aftenposten.

Etaten anslår selv at mellom 60 og 120 millioner gikk tapt i 2011, fordi sakene ble foreldet. Det skjer etter tre år.

Ifølge Nav skyldes mange av feilutbetalingene gamle og utdaterte datasystemer, som sliter med å fange opp riktige opplysninger om brukerne og med å snakke sammen.

Av og til kan det også være snakk om feilbehandling fra Navs side, og det kan også være snakk om trygdesvindel der brukerne oppgir uriktige opplysninger.

- Dette er åpenbart et vanvittig sløseri med fellesskapets midler, mener Høyres arbeidspolitiske talsmann Torbjørn Røe Isaksen.

Hver femte feilutbetaling var på under 2.000 kroner, mens det i snitt kostet Nav 3.000 kroner å kreve inn hver feilutbetaling.

Arbeidsdepartementet ønsker nå å heve minimumsgrensen for hvor stor en feilutbetaling må være før Nav skal kreve pengene tilbake, fra 430 kroner i dag til 3.440 kroner.

- Vi ønsker å bruke ressursene på å kreve inn de store sakene, sier fungerende arbeids- og velferdsdirektør i Nav, Ellen Chr. Christiansen.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks