Hovedinnhold

Krever egen eldreomsorg for muslimer

Eldre innvandrere må få en eldreomsorg som er tilpasset deres kultur, krever innvandrerpolitikere på tvers av partigrensene.

Denne saken handler om:

Her er kravene:

  • Halalmat
  • Fjernsyn, aviser på arabisk/urdu
  • Bønnerom på sykehjem
  • Tilpassede bad eller lignende for bønnevask
  • Tilbud om pleiere av samme kjønn
  • Opplysningsarbeid overfor norske eldre om innvandrere
  • Egne innvandreravdelinger
  • Imamer tilknyttet sykehjemmet
  • Separate tilbud for kvinner/menn
  • Personell som kjenner kultur og språk
PLEIE AV SAMME KJØNN: Saera Khan, sentralstyremedlem i Ap, mener at eldre innvandrerkvinner må få slippe nærkontakt med mannlige pleiere. Foto: Terje Bringedal
PLEIE AV SAMME KJØNN: Saera Khan, sentralstyremedlem i Ap, mener at eldre innvandrerkvinner må få slippe nærkontakt med mannlige pleiere. Foto: Terje Bringedal

Imamer på sykehjemmene, bønnerom og bad som er tilpasset bønnevask, er noen av kravene fra innvandrerpolitikere.

Fjernsynskanaler og aviser på urdu og arabisk på sykehjem og eldresentre, bør også være en selvfølge, mener flere av dem.

- Dette er eldre som har gitt sine beste år til Norge, og de har betalt skatt. Men når de trenger et tilbud, er det ikke tilpasset dem i det hele tatt, sier stortingsrepresentant for Høyre, Afshan Rafiq, til VG.

Hun understreker at eldre fra alle kulturer bør få omsorg som er tilpasset dem.

- Men ettersom det er så mange muslimske eldre, har jeg valgt å sette fokuset på dem, sier Rafiq.

Saera Khan, sentralstyremedlem i Ap, er enig.

Urdu-avis

- Når du er gammel, venter du på middagen så fort du er ferdig med frokost. Det koster bitte litt ekstra å ha en urdu-avis på sykehjemmene, men det er verdt det når en gammel pakistaner ikke har annet å gjøre, sier Khan til VG.

De to mener sammen med representanter fra Venstre og Sp at Norge står foran en bølge av innvandrere som trenger eldreomsorg.

I Oslo er cirka 2000 av de ikke-vestlige første generasjons innvandrerne over 67 år i dag, mens gruppen mellom 50-60 år er over tre ganger så stor. Den aller største gruppen er mellom 30 og 50 år.

- Det som har vært holdningen fra myndighetene lenge, er at innvandrerne har familie som tar seg av dem, «så vi trenger ikke tenke på dem.» Men innvandrerfamiliene har blitt ganske norske etter hvert. Barna er gjerne i jobb begge to, og kan ikke lenger ta seg av foreldrene, sier Rafiq.

Egne avdelinger

For mange eldre innvandrere er det av religiøse grunner et absolutt behov for å få pleie av en med samme kjønn.

- En eldre, muslimsk innvandrerkvinne kan ikke bli kledd av av en mann. De lever i et kjønnssegregert samfunn. Hvis de skal havne på eldrehjem hvor det er mannlige sykepleiere som begynner å klå på dem, da vil de få traumer, sier Khan til VG.

Rafiq vil også ha egne avdelinger for innvandrerkvinner på sykehjem og eldresentre.

- Veldig mange kvinner med minoritetsbakgrunn føler seg ikke komfortable med menn til stede. De må dekke seg til for menn. Vi kan ikke endre folks levesett, derfor er det viktig at det tilrettelegges for dem, sier Rafiq.

Innvandrerpolitikerne mener også at baderommene på sykehjem og eldresentre må tilpasses slik at det er lett for muslimer å vaske seg før bønn.

Bønnevask

En fersk kartlegging av eldre innvandreres ønsker til eldreomsorgen, utført av Norsk Folkehjelp og Kirkens Bymisjon, viser at det nettopp er tilpasning til religiøse ritualer som er viktig for de eldre.

Danny Iqbal Ghazanfar (Sp) mener innvandrere bør ha egne avdelinger på sykehjem slik at de kan være sammen med andre eldre med samme språk og kultur.

- Det er for sent å integrere de eldre vi her snakker om. I stedet for integrering ville det bli isolering. Det er greit hvis det er flere innvandrere på samme avdeling, men hvis det bare er én, blir han sittende alene, sier Iqbal til VG.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks