Hovedinnhold

Isaksen om hijabforbud: – Vil ikke stenge for diskusjonen

<p>FLERE HODEPLAGG: Torbjørn Røe Isaksen har «flere hatter» knyttet til forslaget om hijabforbud i skolen; han er både Kunnskapsminister og leder for programkomiteen i Høyre.</p>

FLERE HODEPLAGG: Torbjørn Røe Isaksen har «flere hatter» knyttet til forslaget om hijabforbud i skolen; han er både Kunnskapsminister og leder for programkomiteen i Høyre.

Foto: Jan Petter Lynau, VG
Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) tar forslaget fra Høyre i Nord-Trøndelag på alvor, men mener det bryter med mange ting som partiet står for.

– I regjeringserklæringen så står det at skolene skal ha en mulighet til å forby ansiktsdekkende hodeplagg, som for eksempel niqab. Det er rimelig fordi man må kunne se ansiktet til eleven eller læreren. Dette omfatter ikke hijab, og er ikke en del av regjeringens politikk, sier Isaksen og presiserer at han uttaler seg om forslaget som kunnskapsminister.

Søndag kveld ble det kjent at Høyre i Nord-Trøndelag vil fremme et forslag om å forby hijab for barn i grunnskolen. 

Isaksen sitter også som leder i programkomiteen til Høyre, og har dermed «flere hatter», når det kommer til forslaget fra Nord-Trøndelag Høyre.

– Hvordan stiller du deg til forslaget som leder for programkomiteen?

– Det er en diskusjon som vi må ta. Jeg personlig er ikke tilhenger av et hijabforbud, men jeg vil ikke stenge for diskusjonen. Likevel vil det berøre grunnleggende prinsipper som religionsfrihet og hvordan bekledning folk skal ha. Det kan skape store og unødvendige konflikter, og muligens flere problemstillinger, sier han.

Skeptisk til å forby kors

Debatten om Hijab har med jevne mellomrom blusset opp, blant annet i 2009 da Politidirektoratet foreslo å tillate hijab som en del av politiuniformen. I 2004 vedtok Frankrike en lov som forbød hijab i offentlige skoler. Likevel omfattet dette forbudet alle iøenfallende religiøse symboler, som for eksempel synlige kors.

Frankrike har innført et lignende forbud, men det gjelder alle religiøse symboler. Kan det bli aktuelt?

Dersom man skal forby kors gjør det meg enda mer skeptisk, men det er en del av en slik diskusjon. Å gjennomføre dette kan bli problematisk dersom man bare har forbud mot hijab, sier Røe Isaksen.

Les også: Den absurde debatten om hijab

– Jeg mener det blir feil å skulle kreve at man henger fra seg korset når man går inn på skolen, men også dette er en diskusjon vi må ta, uttaler han.

Vedtaket fra Nord-Trøndelag, kom etter initativ fra Nord-Trøndelag Kvinneforum. Avtroppende leder i Kvinneforumet, Hilde Melhus, begrunner vedtaket slik:

– Hijab er en kontrollmekanisme fra foreldrenes side. Foreldrene vil ikke at barna skal bli sett på som sex-objekter. Vi ønsker ikke å være med å seksualisere unger sånn. Vi vil at unger skal være frie til å være unger, og vi vil hjelpe de jentene som tvinges til å bruke hijab, sier Melhus til VG på telefon.

Delte meninger om forbudet i Høyre

Isaksen forteller at det er forskjellige momenter som må drøftes knyttet til forslaget.

– Det er delte meninger om hijabforbudet i Høyre. Jeg forstår argumentene til de som ønsker det, og særlig dette med sosial kontroll, forteller han.

–Vi kommer til å diskutere hijabforbudet, men jeg mener det bryter med mange ting som Høyre står for, avslutter statsråden.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks