Hovedinnhold

Høyre vil tillate valgdram

Nå foreslår partiet åpent polutsalg på: *Valgdagen *Nyttårsaften
*Påskeaften *Pinseaften *Julaften

LUKKET I DAG: Høyres Bent Høie vil ha opp denne døren blant annet på nyttårsaften og valgdagen. Foto: Kristian Helgesen/VG
LUKKET I DAG: Høyres Bent Høie vil ha opp denne døren blant annet på nyttårsaften og valgdagen. Foto: Kristian Helgesen/VG
Høyre foreslår at Vinmonopolet skal få ha oppe på valgdagen og blant annet nyttårsaften.

Denne saken handler om:

- Vi vil i forbindelse med behandlingen av alkoholloven i Stortinget i vår, foreslå at Vinmonopolet får holde åpent valgdagen, nyttårsaften, påskeaften, pinseaften og juleaften, sier Bent Høie (H) som leder Stortingets Helse- og omsorgskomite.

- Gammeldags

- Alkoholfri valgdag er en gammeldags ordning tilpasset en svunnen tid hvor det var et problem at folk drakk på valgdagen. Det er ikke noe problem i vår tid og vi mener det er en ordning som for lengst burde vært tilpasset dagens samfunn. Vi ønsker at Vinmonopolet skal få ha åpent og at folk skal kunne få kjøpe øl i butikkene, sier han.

I praktisk politikk betyr det at det er den siste valgdagen, mandagen, som du skal få kjøpe deg en valgdrink.

- Det var i sin tid også forbudt for restaurantene å selge alkohol valgdagen. Den ordningen ble fjernet og nå er det på tide å ta et steg til.

Andre virkemidler

- Når det gjelder nyttårsaften og de andre «aftenene», mener vi det er uheldig ut fra en konkurransevurdering: Det er ingen grunn til at folk skal få handle øl i butikkene disse dagene, men ikke vin, slik tilfelle er i dag, sier Høie.

- Noe helt annet er det rent praktiske for mennesker: Jeg har selv gått på Polet nyttårsaften fordi jeg hadde glemt å kjøpe champagne, og blitt overrasket over å møte lukket dør. Vi ønsker å bruke andre alkoholpolitiske virkemidler for å holde alkoholforbruket nede, enn å holde poldørene lukket på disse dagene, sier han.

Aps talsmann i denne saken på Stortinget, Jorodd Asphjell, lukker ikke døren, men innrømmer at han er skeptisk.

- Vi har ikke tatt noen beslutning og skal gjøre en vurdering av Høyres forslag, men jeg må nok si at jeg er skeptisk. Vår linje har vært at vi ikke ønsker å lempe på alkoholloven på disse områdene.

- Høyre er i utakt

Anne-Karin Kolstad, generalsekretær i Actis, rusfeltets samarbeidsorgan, mener Bent Høie er i utakt med folket.

- Dette er ikke noe folkekrav, og det er bred enighet om Polets begrensede åpningstider. Flertallet støtter også en restriktiv alkoholpolitikk, sier hun.

Høies kollega i helsekomiteen, Laila Dåvøy (KrF), mener samtidig at signaleffekten vil være uheldig.

- Det er viktig at vi setter et godt eksempel for ungdommen. At alkohol selges under spesielle betingelser gir en viktig signaleffekt om at dette ikke er hverdagslige varer, sier hun.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks