Hovedinnhold

Høyre vil ikke ha skattefradrag for sølvpuss likevel

PUSS; PUSS SÅ FÅR DU BLANKT SØLV: Onsdag har det hersket usikkerhet om Høyres omsorgsutvalg vil foreslå skattefradrag for sølvpuss. Foto: Øyvind Nordahl Næss
PUSS; PUSS SÅ FÅR DU BLANKT SØLV: Onsdag har det hersket usikkerhet om Høyres omsorgsutvalg vil foreslå skattefradrag for sølvpuss. Foto: Øyvind Nordahl Næss
(VG Nett) Men at eldre skal få penger igjen på skatten for å få klærne sine strøket og vinduene sine vasket, er fortsatt aktuelt for partiet.

Denne saken handler om:


VG Nett skrev onsdag ettermiddag at Høyres omsorgsutvalg foreslår skattefradrag for pussing av sølvtøy, stryking og vindusvask.

Men etter at VG Nett la ut saken, tok Høyres nestleder, Bent Høie, og partiets informasjonsavdeling kontakt og sa at dette ikke er noe omsorgsutvalget foreslår.

- Det er ingen sammenheng mellom disse to punktene. Utvalget omtaler tilleggstjenester det er mulig å kjøpe. Men det skal ikke være mulig å få skattefradrag for sølvpuss, sier Høie til VG Nett.

Høie har ikke selv sittet i utvalget. Utvalgsleder Lisbeth Hammer Krogh åpnet onsdag først for skattefradrag på sølvtøy.
Men i en ny uttalelse til VG Nett sier hun at utvalget omtaler tilleggstjenester som brukerne må betale for selv og skattefradrag for eldre som mottar hjelp i hjemmet uavhengig av hverandre.

- Og det har ikke nødvendigvis noen sammenheng, sier Krogh.

- Krevende å sette grenser

Varaordføreren og ordførerkandidaten i Bærum, sa til VG Nett tidligere i dag at "prinsippet er at når du har hatt utgifter til hjelp i hjemmet, så skal det kunne trekkes fra på skatten".
Men det er vanskelig å finne en grense for hva som skal være fradragsberettiget og ikke, mener Krogh.

- Grenseoppgangen er krevende. Jeg beklager om jeg ikke har uttrykt meg presist nok, men jeg må få presisere at skattefradrag på sølvpuss er feil for omsorgsutvalget. Det er ikke naturlig med skattefradrag for dette, sier Krogh.

- Hva mener du det er naturlig å gi skattefradrag for? Vindusvask?

- Ja, vi kan diskutere om dette inngår i hovedrengjøring for eksempel to ganger i året.

Kanskje også brøytefradrag

- Hva med stryking?

- Vi har ikke diskutert eksemplene i utvalget. Jeg ønsker å ta den diskusjonen, men sølvpuss liker jeg ikke. Noen vil ikke mene stryking heller, men det vil jeg se på. Brøyting må vi og se på, sier Krogh.

Også Høie mener det er naturlig å se på skattefradrag for utgifter til hjelp for eldre:

- Rengjøring, arbeid for å holde hus og hage beboelig og gården fri for snø, ramser Høie opp.

Angriper Ap

Torgeir Micaelsen sa til VG Nett onsdag kveld at skatteforslaget til Høyre var «hyggelig, men ufornuftig».

- Forutsatt at vi hadde hatt ubegrenset med penger, kunne vi gjort dette. Men i velferdsstaten må vi gjøre noen valg, og jeg synes det er viktigere med mer penger til sykehjemsplasser enn lettelser til sølvpuss og gartnertjenester, sa Micaelsen da og viste både til skattefradag for sølvpuss, gartnertjenester og det andre Høyre vil vurdere.

Høyres arbeidspolitiske talsmann, Torbjørn Røe Isaksen, tok kun få minutter etter at saken ble lagt ut kontakt med VG Nett for å rase mot Ap. Han mener Micaelsen utspill er smålig.

- Hvis du får 45 minutter hjemmehjelp i uka, så rekker det så vidt til å levere måltider til deg og kanskje dra over kjøkkenbenken. Men når du ikke har helse til det, hvem skal bære inn veden din, hvem skal sørge for at du får ordentlig skrubbet bak doen, sier Røe Isaksen til VG Nett.

Vil ikke kommentere sølvpussfradrag

Røe Isaksen forsvarer prinsippet om at hjelp i hjemmet til eldre skal være skattefritt.

- Hvis noen er så heldig at de har noe gammelt sølvtøy liggende som må pusses, så ja vel. Det er ikke alle som har familie i nærheten som kan stikke innom og hjelpe.

- Bør det være skattefritak leie av hjelp til puss av sølvtøy?

- Om sølvpuss skal være der, har jeg ingen mening om. Poenget er at Ap tenker kun på de lusne småkronene som de ikke får inn til statskassen med et sånt forslag. Hvis du ikke er i stand til å vaske vinduer eller måke gården, er det urimelig at du må skatte for det, sier Røe Isaksen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks