Hovedinnhold

Høyre vil gjøre sidemålet valgfritt

KrF og Venstre avviser forslaget

Høyres programkomité vil gjøre sidemål valgfritt i norsk skole.

Denne saken handler om:

KØYR DEBATT! Stortingsrepresentant Ine Marie Eriksen er en av dem som står bak forslaget om valgfritt sidemål. Foto: Terje Bringedal
KØYR DEBATT! Stortingsrepresentant Ine Marie Eriksen er en av dem som står bak forslaget om valgfritt sidemål. Foto: Terje Bringedal

- Større grad av valgfrihet er positivt for faget. Mange sliter med det skriftlige, og har piggene ute allerede før de har begynt med nynorsk. Dette er en naturlig videreføring av et standpunkt, og vi har tatt et steg til, sier stortingsrepresentant Ine Marie Eriksen (H).

Det er en enstemmig komité som fremmer forslaget som skal behandles på landsmøtet i mai.

Forslaget gjelder både for dem som har bokmål og nynorsk som sidemål. Det skal fortsatt være undervisning i sidemål med dialektlære og språkhistorie, mens stiler og eksamen skal gjøres valgfritt

I dag er det ni videregående skoler i Oslo som har forsøk med valgfritt sidemål.

- Tilbakemeldingene er veldig positive. Elever og lærere føler de får mer tid og ro til fordypning i hovedmålet, og sidemålet blir mer lystbetont og morsommere. Motstanderne sier at sidemålet vil forsvinne. Tvert om er interessen for å lære større, sier Eriksen.

Forslaget møter motbør fra Høyres regjeringspartnere Venstre og KrF.

- Det er viktig for oss å holde skansen, for det er helt uaktuelt å få gjennomslag for dette i denne regjeringen, sier parlamentarisk leder Trine Skei Grande (V).

Skei Grande mener Høyres forslag resulterer i at 8.-klassinger må bestemme seg for om de i fremtiden vil ha jobb i departementer eller mange av kommunene.

Loven tilsier at man skal besvare skriftlige henvendelser på det skriftspråket avsenderen benytter.

- Har man to likestilte skriftspråk, så har man det. Da får Høyre heller være ærlig på å avvikle denne likestillingen. Vi må satse på faget før vi vet hva vi skal konkludere med. Man kan ikke begynne med å ta bort konklusjonen, som er eksamen, slik Høyre gjør her, sier Skei Grande.

Både KrF og Venstre har respekt for at det er Høyre som skal bestemme Høyres politikk, men begge avviser programkomiteens forslag som aktuell politikk for dagens regjering.

- Vi er uenige om dette. KrF ønsker å styrke nynorsken. Å gjøre det til et valgfag vil svekke nynorsk. Det vil være et farvel til sidemålet, sier KrFs nestleder Knut Arild Hareide til VG.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks