Hovedinnhold

Høyre-topp krever avgiftskutt for Tangerudbakken

Jan Tore Sanner raser mot skattebehandling av private omsorgsboliger

DYR HJEMMEKOS: Beboerne i Tangerudbakken bor privat, og må derfor betale moms til staten. Det er dypt urettferdig, mener Høyres Jan Tore Sanner. Her beboerne Hans og Olav. Foto: Marte Vike Arnesen
DYR HJEMMEKOS: Beboerne i Tangerudbakken bor privat, og må derfor betale moms til staten. Det er dypt urettferdig, mener Høyres Jan Tore Sanner. Her beboerne Hans og Olav. Foto: Marte Vike Arnesen
(VG Nett) Beboerne i Tangerudbakken borettslag får offentlig pleie, men bor privat i stedet for på statlig institusjon. Det er et pengesluk.

Denne saken handler om:

Omsorgsboliger som er bygget av private utbyggere har nemlig ikke krav på momskompensasjon på lik linje med de som er offentlig bygget, mener Skattedirektoratet.

Dette til tross for at Høyesterett har bestemt at også private aktører skal få rett på denne kompensasjonen når de bygger boliger for utviklings- og funksjonshemmede.

Det har fått Høyre til å reagere.

- Kynisk

Finanspolitisk talsmann og nestleder i Høyre, Jan Tore Sanner, har flere ganger stilt finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) spørsmål i saken.

Svaret har vært at det må skje en konkret vurdering i hver sak.

- Jeg synes det er kynisk og rått av finansministeren å skyve denne saken videre inn i nye rettsprosesser når det allerede finnes en klar høyesterettsdom. Finansministeren kunne lett ha skåret igjennom og ordnet opp i denne saken, sier han til VG Nett.

TANGERUDBAKKEN-STJERNE: - Blir oppringt av fans midt på natta

Krever regelendring

Onsdag fremmet han forslag om regelendring for Stortinget.

VIL KUTTE MOMSEN: Jan Tore Sanner (H). Foto: Scanpix
VIL KUTTE MOMSEN: Jan Tore Sanner (H). Foto: Scanpix

- Her er det familier som har tatt på seg store velferdsoppgaver og som sliter med å få endene til å møtes, også får de den ekstrabelastningen. Det er åpenbart at skattedirektoratet feiltolker dette, sier Sanner.

Blant borettslagene som omfattes av problemstillingen, er Tangerudbakken borettslag, kjent fra TV-Norge-serien med samme navn.

Borettslaget beboes i dag av syv personer med psykisk utviklingshemming, flere av dem Downs syndrom. De mottar blant annet døgnbemanning med pleiere og nattevakt fra kommunen.

Denne typen samarbeid mellom offentlige og private finnes i mange borettslag rundt om i landet. Ettersom de private bidrar med et tilbud det offentlige etter loven skal dekke, bør de slippe å betale moms, ifølge Sanner.

- Det er jo ikke snakk om private aktører som skal tjene penger på dette. Det er familier som tar på seg oppgaver som staten er lovpålagt å utføre, sier han.

LES OGSÅ: Tangerudbakken jublet etter skilt-tyveri

- Offentlig tilbud ikke godt nok

Harald Korsgård er faren til Hans og styreleder i Tangerudbakken borettslag. Han er fortvilet over at de ikke får momstilskudd, og mener de blir urettferdig behandlet.

- Vi har jobbet med denne saken siden vi førte opp Tangerudbakken i 2006, og fikk først beskjed om at vi kom til å slippe å betale. Men så snudde de på skattekontoret, og vi fikk ikke likevel. Jeg har en hel perm med dokumentasjon i denne saken, forteller han.

Han og kona tok selv initiativ til å sette opp det private borettslaget som nådde hjertene til mange norske tv-seere i 2009.

- Da vi fikk se hva slags bolig Hans var tiltenkt fra det offentlige, var det ikke godt nok for oss. Vi tenkte at hvis vi ikke ville bo der selv, så er det ikke godt nok for ham heller. Så vi tok kontakt med andre foreldre og fikk ført opp to hus på privat initiativ, forteller han.

Han er glad for initiativet fra Sanner, og håper saken nå løser seg.

- Det hadde gitt oss en bedre og mer rettferdig økonomi, mener han.

Les videre under bildet...

POPULÆR GJENG: Beboerne i Tangerudbakken borettslag fikk Gullruten for beste tv-dokumentarserie i 2009 - etter at de egentlige vinnerne bestemte seg for å gi prisen videre. Foto: Hallgeir Vågenes
POPULÆR GJENG: Beboerne i Tangerudbakken borettslag fikk Gullruten for beste tv-dokumentarserie i 2009 - etter at de egentlige vinnerne bestemte seg for å gi prisen videre. Foto: Hallgeir Vågenes

- Må vurdere hvert tilfelle

Finansdepartement avviser at de feiltolker reglene.

I en e-post til VG Nett skriver statssekretær Roger Schjerva (SV) at saken handler om forståelse av regelverket, og ikke har noe med å motarbeide enkeltmennesker i omsorgsarbeid å gjøre.

- Det vil bero på en konkret vurdering hvorvidt et borettslag eller et sameie kan anses å utføre en lovpålagt tjeneste som gir rett til kompensasjon. Sakene i Bærum som Sanner er opptatt av, er til behandling hos avgiftsmyndighetene. Finansdepartementet har ikke behandlet denne konkrete saken, skriver han.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks