Hovedinnhold

Høyre ber Ap gå til kamp mot EØS-motstanderne

<p>KUNNSKAPSLØST: Nikolai Astrup (H) mener at anti EØS-kampanjen fremmer påstander som ikke er riktig.</p>

KUNNSKAPSLØST: Nikolai Astrup (H) mener at anti EØS-kampanjen fremmer påstander som ikke er riktig.

Foto: Berit Roald, NTB scanpix
Høyre ber Ap ta kampen mot EØS-motstanderne som nå mobiliserer for at fagbevegelsen skal snu ryggen til EØS-avtalen.

Denne saken handler om:

Et sentralt mål for Nei til EUs nye anti EØS-kampanje er å vinne et flertall mot EØS på Fellesforbundets landsmøte til høsten, og deretter sikte mot LO-kongressen i 2017.

Nå går Nikolai Astrup, nestleder i Høyres stortingsgruppe, langt i å latterliggjøre hele oppropet fra kjendiser som Egil «Drillo» Olsen, historikeren Hans Olav Lahlum, forfatterne Vigdis Hjorth og Kjartan Fløgstad:

Kunnskapsløst

– Dette er kunnskapsløs kritikk fra EØS-motstanderne. De fremmer en rekke påstander som ikke er riktig, og de underslår hvor viktig EØS-avtalen er for å opprettholde velferdsstaten og sørge for full sysselsetting, sier Nikolai Astrup til VG.

EØS-avtalen

EØS-avtalen, avtale inngått mellom EFTA og EU som gir EFTA/EØS-landene adgang til EUs indre marked samtidig som den gir EU en betydelig rolle i EFTA/EØS-landenes lovgivning.

Avtalen ble undertegnet 1992 og trådte i kraft 1994. Den omfatter alle EU- og EFTA-land bortsett fra Sveits, og er blitt utvidet i takt med EUs utvidelser i 2004 og 2007 til totalt sett 30 land, hvorav tre (Island, Liechtenstein og Norge) tilhører EFTA/EØS.

Formålet med EØS-avtalen er å styrke handelen og de økonomiske forbindelsene mellom partene, med like konkurransevilkår og overholdelse av de samme regler. Sentralt i EØS står prinsippet om « de fire friheter», dvs. at det som hovedregel skal være fritt varebytte over landegrensene, fri bevegelighet for arbeidstakere, fri adgang for borgere i ett land til å yte tjenester i et annet, og fri bevegelse av kapital. Samarbeidet omfatter også miljø, forskning og utdanning, kultur og sosiale spørsmål. Kilde: Store norske leksikon.


To av LOs forbundsledere, Jan Olav Andersen i El og It forbundet og Mimi Kvisvik i Fellesorganisasjonen (FO) har skrever under oppropet mot EØS-avtalen.

– Målet er åpenbart å få Fellesforbundet, og deretter LO, til å si nei til EØS. Derfor er jeg glad for at LOs ledelse har vært så tydelig i sitt forsvar av EØS-avtalen.

Astrup mener at Ap må ta hovedansvaret for å slå anti-EØS kampanjen tilbake:

Kan påvirke Aps syn

– Avtalen har tjent arbeidstagersiden godt i 20 år. Faller den bort, så vil det vært svært uheldig for norsk økonomi og norske arbeidsplasser. Men dersom LOs støtte faller, så vil det også kunne påvirke Aps syn på EØS-avtalen. LO har tross alt tre plasser i Aps sentralstyre, påpeker Astrup.

LES OGSÅ:LO-forbund sier nei til EØS

Han sier at kjendis-oppropet mot EØS sprer feilinformasjon på en rekke områder:

– Den truer ikke arbeidslivet og kampen mot sosial dumping. Tvert imot: Norge gjennomfører nå en lang rekke tiltak mot sosial dumping, som vi bestemmer over selv. Adgangen til EUs indre marked blir ikke den samme med en handelsavtale. I motsetning til hva motstanderne hevder, er det Norge selv som legger rammene for distriktspolitikken og forvaltningen av viktige ressurser som olje, gass, fisk, jordbruk og skog. sier Astrup.

– Ser du ingen svakheter med EØS?

– Jo, den største svakheten er at vi ikke sitter ved bordet der avgjørelsene fattes. Det løser vi ikke med en handelsavtale, men med fullt medlemskap hvor vi er med og bestemmer, sier Astrup.

Avviser at LO kan si nei

Men Ap-nestleder og EU-motstander Trond Giske avviser muligheten for at LO-kongressen i 2017 kan si nei til EØS:

TROR LO STÅR IMOT: Trond Giske (Ap).
TROR LO STÅR IMOT: Trond Giske (Ap). Foto: Kyrre Lien, VG

– Med 118 000 arbeidsledige nå, er det omtrent utenkelig at LO vil være med på å stenge adgangen til det indre markedet. Ap har for sin del aldri hatt noe annet standpunkt enn ja til EØS, sier Giske til VG.

I vår reiste Giske og LO-leder GerdKristiansen til Vestlandet for å dempe ned et gryende EØS-oppgjør i fagbevegelsen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks