Hovedinnhold

Hemmelig borgerlig møte i morgen

NÅ BEGYNNER ALVORET: Partilederne Trine Skei Grande (V), Knut Arild Hareide (KrF), Siv Jensen (Frp) og Erna Solberg (H) møtes mandag til de første regjerings-sonderingene. FOTO: Håkon Mosvold Larsen/NTB scanpix.
NÅ BEGYNNER ALVORET: Partilederne Trine Skei Grande (V), Knut Arild Hareide (KrF), Siv Jensen (Frp) og Erna Solberg (H) møtes mandag til de første regjerings-sonderingene. FOTO: Håkon Mosvold Larsen/NTB scanpix.
I helgen har de sovet ut. I morgen møtes Erna Solberg og de øvrige regjeringspartnerne, til hemmelig møte. I Oslo. VG presenterer partienes siste trekk.

Statsminister-kandidat Erna Solberg har slappet av i Bergen, Frp-leder Siv Jensen har vært på fjelltur og Venstre-leder Trine Skei Grande har vært i Stockholm, hvor hun blant annet har møtt ledere i Venstres søsterparti, for å høste svenske erfaringer med borgerlig samarbeid.

De borgerlige regjerings-kameratene har med andre ord hatt tilnærmet fri i helgen for å lade opp til de kommende knalltøffe regjeringsforhandlingene, hvor partiene presses fra ulike kanter.

- Batteriene skal lades

- De har tatt helt fri i hele helgen. Etter en lang valgkamp, var det et stort behov for søvn og avkopling. Det å kople helt ut, er viktig. Batteriene skal lades, sier Høyres kommunikasjonssjef Sigbjørn Aanes.

Mandag morgen begynner alvoret:

Da møtes fire partilederne Erna Solberg (H) , Knut Arild Hareide (KrF), Trine Skei Grande og Siv Jensen (Frp), sammen med sine nærmeste, til de første sonderingene.

Først sonderinger, så forhandlinger

I morgen begynner det de kaller sonderinger; innledende møter hvor de fire partiene sakte men sikkert skal sondere grunnlaget for de kommende forhandlingene, som de håper skal ende opp i en regjeringserklæring og en ny regjering.

Viktige posisjoner

Her er endel av de sentrale forhandlingsposisjonene VG har fanget opp:

** Venstre vil prioritere å få en olje avklaring på Lofoten, Vesterålen og Senja i sonderingene.

** For KrF blir det viktigste å slå fast rammene for den økonomiske politikken. De vil blant annet kreve svar på hvor Høyre og Frp skal hente de minst 25 milliarder kronene i skattelette fra. Her vil KrF verne om sine egne hjertesaker og frede disse fra kutt.

** Høyre vil også arbeide for at den økonomiske politikken blir avklart.

** Frp vil bli tvunget til å ta stilling til handlingsregelen.

- Vilje til å gi for å få

- Vi går inn med våre partiprogram og valgkampsaker, samt vilje til å gi for å få, sier Siv Jensen til VG søndag ettermiddag.

- Rammene for den økonomiske politikken er ett av flere spørsmål som vil komme opp under sonderingene, sier Høyre-nestleder Jan Tore Sanner.

Når sonderingene går over i forhandlinger, er uvisst.

- Har ikke dårlig tid

- Vi har ikke dårlig tid. Det er fem uker mellom valget og en ny regjering skal være på plass. Det er ingen grunn til å legge opp til å ha en regjeringserklæring på plass flere uker før regneringen skal være på plass, sier Aanes.

Det skjer i forbindelse med fremleggelsen av statsbudsjettet 14. oktober.

- De rødgrønne forhandlinger begynte 27. september, så vi har god tid, sier han.

- Sikkerhet viktig

Aanes avklarer nå at det vil bli offentliggjort hvor forhandlingene skal skje.

Høyre skal ha holdt av rundt fem hoteller til forhandlinger allerede fra midten av neste uke.

VG har tidligere skrevet at Quality Spa & Resort hotel i Son og Kleivstua hotell på Krokskogen i Hole kommune er på listen.

Men hvor sonderingene, som innledes i morgen, skal skje, skal de forsøke å holde hemmelig.

- Det dreier seg om sikkerhet. Derfor vil vi ikke informere om hvor de skal foregå. Men når vi har bestemt oss hvor forhandlingene skal skje, og satt opp sikkerhets-opplegget, vil vil vi gå ut med tid og sted. Den informasjonen vil av sikkerhetshensyn bli gitt så sent som mulig, sier han.

I Oslo..

Etter hva VG forstår ligger det an til at morgendagens sonderinger finne sted på et hotell i Oslo, eller på Stortinget.

- Det vil jeg ikke kommentere, sier Aanes.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks