Hovedinnhold

Halleraker-familien tok ut millionutbytte

Slik unnlot Halleraker å si sannheten

FERDIG: Øyvind Halleraker trakk seg tirsdag ettermiddag permanent fra jobben som Høyres samferdselspolitiske talsmann. Foto: Robert S. Eik
FERDIG: Øyvind Halleraker trakk seg tirsdag ettermiddag permanent fra jobben som Høyres samferdselspolitiske talsmann. Foto: Robert S. Eik
De siste årene har Øyvind Halleraker (H) og kona Ingrid tatt ut 3,5 millioner kroner i utbytte fra sitt eget selskap, Bømlo Foto AS.

Denne saken handler om:

Tips oss

Fakta: Halleraker-saken


Øyvind Halleraker (61) er Høyres samferdselspolitiske talsmann. Han er aktiv pådriver for at nye veier og jernbanestrekninger skal bli til gjennom offentlig-privat samarbeid (OPS), hvor private selskaper både bygger og finansierer etter avtale med staten.

VG avslørte torsdag at Halleraker mottok skjulte honorar for et verv han ikke innrapporterte til Stortinget. Vervet innebar å være visepresident for lobbyorganisasjonen til bompengeselskapene i Europa (Asecap).

Halleraker fikk visepresident-vervet på vegne av den norske lobbyorganisasjonen Norvegfinans. Det er dette selskapet som over flere år betalte Halleraker rundt 20.000 kroner i årlige honorar.

I 2009 var Halleraker også saksordfører i Stortinget for et veiprosjekt i Bømlo. VG kunne onsdag avdekke at det er selskapet til Hallerakers kone som har fått i oppdrag å levere administrasjonstjenestene til dette selskapet.

Bergensavisen avslørte i mars at Hallerakers kone hadde reklamert med sin stortingsmann da hun la inn anbudstilbud i Hordaland.

Flere av årene har aksjeutbyttet vært større enn godtgjørelsen som stortingsrepresentant, som nå er 811.000 kroner.

En gjennomgang VG har gjort av regnskapene til ekteparet Hallerakers selskaper, viser at Høyres tidligere samferdselspolitiske talsmann, har betydelig romsligere økonomi enn stortingsrepresentanter flest.

«Det svir»

I går bekreftet den 61 år gamle Høyre-representanten fra Hordaland at han har brukt selskapet Bømlo Foto AS til å motta til sammen 136.600 kroner i godtgjørelse fra bomselskapenes interesseforening Norvegfinans over de siste syv årene.

«Jeg vil beklage overfor mine velgere, mitt parti og offentligheten at jeg ikke rapporterte inn mine økonomiske interesser og verv i Stortingets register», skriver Halleraker i sin offentlige redegjørelse i går kveld.

For første gang gir han også VG rett i den siste ukens avsløringer, som han innledningsvis forsøkte å bortforklare med å gi opplysninger som han nå går tilbake på og korrigerer:

«Det svir å bli «arrestert» av landets største avis, men når min sløvhet og unnfallenhet førte til at «mitt register» var mangelfullt, har jeg kun meg selv å takke», skriver Halleraker.

Svarte «nei»

De siste ukene er han blitt presset fra skanse til skanse, flere ganger har han gitt uriktige opplysninger til media:

Det var Bergensavisen som først avslørte at stortingsrepresentanten ble brukt som salgsargument da hans kones selskap Via Futura AS la inn et anbud på å drive Arnatunnelen AS, et såkalt pådriverselskap eid av Bergen kommune.

Da svarte Halleraker at det bare var «idealistiske årsaker» til at han involverte seg, og at han ikke tok betalt for rådene til bompengebransjen.

Varslet ikke

HAR TILLIT: Høyre-leder Erna Solberg. Foto: Robert S. Eik
HAR TILLIT: Høyre-leder Erna Solberg. Foto: Robert S. Eik

Onsdag 24. april avslørte VG at Halleraker var visepresident i den europeiske bompengeorganisasjonen Asecap, og at dette ikke var rapportert til Stortinget.

I dagene som fulgte, avslørte VG at han heller ikke hadde heller ikke rapportert inn ektefellens omfattende engasjement i bompengesektoren, og unnlatt å orientere Stortinget om flere andre styreverv han selv hadde - stikk i strid med Stortingets egne regler.

På skriftlig spørsmål om han mottok godtgjørelse for vervet i Asecap, svarte Halleraker blankt nei. Onsdag morgen innrømmet han at han hadde fått dekket reisekostnader, men benektet fortsatt at han hadde fått noe honorar.

Men etter at VG hadde gravd fram dokumentasjon for at han hadde mottatt penger for dette, snudde Halleraker senere på dagen, og innrømmet at vervet var betalt med 18.000 kroner i årlig godtgjørelse.

«Vervene i Asecap og godtgjørelsen for dem, har jeg dessverre ikke rapportert inn til Stortinget på korrekt måte. Det beklager jeg», uttalte han torsdag 25. april.

I går viste det seg at godtgjørelsen raskt hadde steget til 21.000 kroner, og at han ett år fikk 26.000 kroner for arbeidet i Asecap.

«Uryddig»

På samme vis er Halleraker blitt presset til stadig nye forklaringer om hvor aktiv han selv har vært for å hjelpe konas selskap med oppdraget fra Arnatunnelen AS:

I sin skriftlige redegjørelse forrige onsdag, skrev han at konas selskap Via Futura «har ved en anledning oppgitt mitt navn i et anbudsdokument. Det var uheldig».

Men det var ikke bare en anledning, skulle det vise seg.

KONAS SELSKAP: Her, i det gamle bankbygget på Bømlo, er kontorene til selskapet som eies av Øyvind Hallerakers kone Ingrid. Foto: Tor Erik H. Mathiesen
KONAS SELSKAP: Her, i det gamle bankbygget på Bømlo, er kontorene til selskapet som eies av Øyvind Hallerakers kone Ingrid. Foto: Tor Erik H. Mathiesen

Lørdag avslørte VG at Via Futura allerede i 2009 tilbød Øyvind Hallerakers tjenester i et brev til Bergens byrådsleder Monica Mæland (H), og tidligere daglig leder Astri Solnes bekreftet at dette skjedde på Hallerakers eget initiativ.

Men brevet og anbudsdokumentet var ikke den eneste direkte linken mellom konas selskap og Halleraker selv.

I 2005 gikk Halleraker for første gang inn i Stortingets transportkomité. I redegjørelsen oppgir han at han samme år mottok 7500 kroner i styrehonorar fra sin kones selskap, Via Futura.

Men da Høyre la frem sin alternative transportplan, sa Halleraker dette om konas næringsvirksomhet:

- Hennes næringsvirksomhet må hun få holde på med uten at jeg involveres i det.

I sin redegjørelse til partiet i går, innrømmet derimot Halleraker at dette var «uryddig».

«Svært uklokt»

I redegjørelsen kom det også frem en annen versjon om brevskrivingen til Bergen kommune og byrådsleder Monica Mæland:

«I brevet ble jeg nevnt som rådgiver. Jeg ga selv råd om at dette ble gjort, og innser at dette var svært uklokt.»

Om at hans tjenester også ble tilbudt Arnatunnelen AS i 2012, skriver han nå:

«I anbudet stilte jeg min kompetanse og CV til disposisjon. Det er ikke lagt inn noen pris på dette, og mitt arbeid skulle heller ikke faktureres. Jeg ser selv i ettertid at det var galt at mitt navn ble nevnt i anbudspapirene. Dette beklager jeg sterkt.»

PÅ REISE: Ekteparet Ingrid og Øyvind Halleraker under Asecap-dagene i Torino i Italia i fjor. Foto: Marco Ferrero/Maofilm
PÅ REISE: Ekteparet Ingrid og Øyvind Halleraker under Asecap-dagene i Torino i Italia i fjor. Foto: Marco Ferrero/Maofilm

Mandag kveld tok Ingrid Halleraker kontakt med styret i Arnatunnelen AS og trakk seg og Via Futura fra denne jobben.

«Ikke så uvanlig»

VG har gått gjennom regnskapene fra Bømlo Foto AS og studert pengestrømmen gjennom selskapet fra det ble opprettet som Øyvind Halleraker AS i 1999. Åtte år senere kom kona inn som 20-prosenteier.

Halleraker fikk en betydelig fortjeneste da han solgte sin eierandel i et kjøpesenter i Bømlo i 2007.

Det er trolig denne fortjenesten som har gjort det mulig for Halleraker og kona å ta ut 3,5 millioner kroner i utbytte de siste årene.

- Det helt vanlig å ta ut utbytte fra et selskap. Jeg ser ikke noen problematiske sider ved det, sier Halleraker til VG.

Mellom 2005 og 2011 har selskapet hatt salgsinntekter på til sammen 1,4 millioner kroner. Ifølge Hallerakers redegjørelse er 136600 kroner av dette godtgjørelse for hans tillitsverv i Asecap.

- Hvor kommer selskapets øvrige inntekter fra?

- Det er en del av et forretningsanliggende mellom to selskaper. Når det er utført et arbeid, så er vel det ikke så uvanlig. Man må se dette i lys av at hun (kona Ingrid, VGs anm.) jobber full tid som ansatt, så går også hele hennes inntekt inn i min families inntekt, sier Halleraker.

- Du har overhodet ikke utført noe arbeid for Via Futura, som de har tjent penger på?

- Nei, svarer Halleraker.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks