Hovedinnhold

Frafalne politikere tar Høyre-bølgen

MELDTE OVERGANG: Eva Høili var leder for KrF-kvinnene før hun i år valgte å gå til Høyre. Hun er nå fornøyd med valget, som hun var langt fra alene om å ta. Foto: KNUT ERIK KNUDSEN
MELDTE OVERGANG: Eva Høili var leder for KrF-kvinnene før hun i år valgte å gå til Høyre. Hun er nå fornøyd med valget, som hun var langt fra alene om å ta. Foto: KNUT ERIK KNUDSEN
Politikere fra Frp til Ap har latt seg sjarmere av Erna Solbergs suksess. I år har et rekordantall politikere fra de andre partiene samlet seg under Høyres fane.

Herfra kommer de

Overganger til Høyre fra andre partier, siden 2007:
  • Frp: 16 stk
  • Arbeiderpartiet 5 stk
  • Senterpartiet: 4 stk
  • KrF: 3 stk
  • Venstre: 2 stk
  • Kystpartiet: 1 stk
  • Samlingspartiet/Bygdeliste: 4 stk
  • 2 personer har registret seg med overgang uten å føre opp opprinnelse.

Siden forrige lokalvalg har 37 personer meldt overgang til Høyre fra et annet parti.

Den store boomen har kommet i år, med hele 33 overganger bare siden 1. mars.

Blant dem er minst syv personer som har sittet i sin kommunes bystyre for et annet parti, en viseordfører og en vararepresentant til Stortinget.

Frp-politikere er de som oftest har forlatt sitt parti til fordel for Erna Solbergs meningsfeller, men også fra KrF, Venstre, Senterpartiet og Arbeiderpartiet, kommer det tilskudd.

KrF i mange år

Eva Høili (55) var aktiv i KrF i mange år. Hun er kommunestyremedlem i Røyken og medlem av Buskerud fylkesting. Hun var også leder i Kristelig Folkepartis kvinneorganisasjon frem til hun meldte overgang.

- Høyre har alltid vært mitt andrevalg, det har jeg aldri lagt skjul på, sier Høili til VG.

Hun forklarer partiskiftet med at KrF i for stor grad har vendt seg bort fra de borgerlige.

- Årsakene er både politiske og personlige, men først og fremst virker det for meg som om KrF er i ferd med å bevege seg mot venstre, sier hun.

Bystyrerepresentant i Bergen, Abdelmajid Jerad, meldte seg ut av Ap i protest mot deres integreringspolitikk. Etterpå meldte han seg inn i Høyre.

- Generelt vil jeg si at venstresiden har en politikk som klientifiserer og stakkarsliggjør innvandrere, sa Jerad til BT etter overgangen i oktober.

Fornøyd Solberg

Høyre-leder Erna Solberg er godt fornøyd med tilstrømmingen.

- Det er vel en avspeiling av at flere som er moderate og opptatte av gode og praktiske løsninger, ser Høyre som et godt alternativ, sier Solberg til VG.

- Jobber dere aktivt for å kapre andre partiers politikere?

- Nei, det gjør vi ikke. Men det er selvfølgelig hyggelig at de velger oss, slår Solberg fast.

Eva Høili sier mottakelsen har vært svært god i sitt nye parti. Hun tror det at Høyre ikke lenger oppfattes som et parti for fiffen, er grunnen til at de nå kan sanke politikere fra de andre.

- Det er ikke lenger et rikmannsparti, men et parti folk flest kjenner seg igjen i. I tillegg tror jeg det hjelper at Erna Solberg har vært flink til å konsentrere seg om egen politikk, og ikke kritisere andre i tide og utide, sier Høili.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks