Hovedinnhold

Advarer mot Høyres «stats-skrekk»

FOR REGULERING: Nestleder i Arbeiderpartiet, fiskeriminister Helga Pedersen er oppgitt over Per Kristian Foss og Høyres trang til å utfordre staten som eier i norske bedrifter. Foto: Scanpix
FOR REGULERING: Nestleder i Arbeiderpartiet, fiskeriminister Helga Pedersen er oppgitt over Per Kristian Foss og Høyres trang til å utfordre staten som eier i norske bedrifter. Foto: Scanpix
SAS HOTELLET (VG Nett) Nestleder i Arbeiderpartiet Helga Pedersen mener Høyre står for den samme politikken som krasjlandet USA inn i finanskrisen.

Denne saken handler om:

Tips oss

Under Høyres landsmøte i Oslo søndag gikk Per Kristian Foss knallhardt ut mot den sittende regjeringen og kritiserte deres holdning til statlig eierskap.

Les også:Mener regjeringen mobber kapitalister

Han brukte Aker-saken som eksempel da han raljerte over tidligere næringsminister Dag Terje Andersen oppkjøp og Sylvia Brustads forvaltning av statens aktivitet i Kjell Inge Røkkes selskap. Foss mener Arbeiderpartiet, sammen med sine koalisjonspartnere i regjeringen, mobber enkelte norske kapitalister.

- Regjeringen kan ikke klage over mangel på kapital, når den samtidig skjerper skattleggingen av bedriftseierne. Og det har de rødgrønne gjort hvert eneste år siden de kom til makten, sa Foss fra talerstolen på SAS Hotellet i hovedstaden.

Nå tar nestleder i Arbeiderpartiet, fiskeriminister Helga Pedersen sine partifeller og regjeringen i forsvar:

- Høyre er redde

- Det som har ført oss inn i finanskrisen, som har gjort at børsene faller og som gjør at mange nå går arbeidsledige, er

FORSTÅELSE: Høyres Per Kristian Foss forstår Kjølls avgjørelse. Foto: Scanpix
FORSTÅELSE: Høyres Per Kristian Foss forstår Kjølls avgjørelse. Foto: Scanpix

nettopp statsskrekken. At man er redd for statlig eierskap og regulering, akkurat som Per Kristian Foss og Høyre tar til orde for, sier Pedersen til VG Nett.

Hun mener man ikke hadde hatt oljebyen Stavanger hvis det ikke hadde vært for det offentliges inntreden i Statoil.

Helga Pedersen mener Høyre bruker finanskrisen som en unnskyldning for å gi skattelette og støtte til bedriftseiere.

- Høyres politikk om skattelette til de aller rikeste menneskene her i landet er synspunkter de har forfektet da norsk næringsliv gikk så det suste. Det har ingen ting med finanskrisen å gjøre. Skattepolitikken til Høyre handler mer om ideologi enn ett reelt ønske om å få Norge ut av finanskrisen, sier hun til VG Nett.

- Per Kristian Foss mener regjeringen mobber enkelte private eiere. Hva tenker du om det?

- Det er et merkelig utspill og helt feilslått retorikk. De ter langt flere grupper i det norske samfunn som fortjener
politikernes sympati enn private eiere. De rikeste menneskene i Norge må tåle at det er uenighet i hvordan skattesystemet skal utformes. De må tåle at de som tjener mest må yte mest til fellesskapet, sier Aps nestleder.

Per Kristian Foss mener utenlandsk eierskap i mange tilfeller fungerer like godt som statlig.

- Det som virkelig trenges er et godt næringsklima og at bunnplanken er på plass i økonomien. Dette innebærer tilgang på kompetent arbeidskraft, gode høyskoler som jobber i par med næringslivet, høyt nivå på forskning og utvikling og satsing på vei og bane. På alle disse områdene ligger Norge etter, sier han.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks