Hovedinnhold

Hønefoss-drapet: - Drepte pappa etter legebesøk

* Slet med rusproblemer
* Vurdert som psykotisk
* Innlagt på sykehus

ÅSTEDET: I dette rekkehuset ble 56-åringen drept med gjentatte knivstikk. Sønnen ble pågrepet inne i boligen kort tid senere. Foto: ESPEN BRAATA
ÅSTEDET: I dette rekkehuset ble 56-åringen drept med gjentatte knivstikk. Sønnen ble pågrepet inne i boligen kort tid senere. Foto: ESPEN BRAATA
HØNEFOSS (VG) I flere dager skal faren (56) ha kjempet med helsevesenet for å få legehjelp til sin psykisk syke sønn (17).

Tips oss

Natt til i går endte det på verst tenkelig vis: Faren ble drept og sønnen drapssiktet.

Tragedien i Hønefoss føyer seg inn i den lange rekken av psykiatridrap. Bare dager før drapet skal far og sønn ha oppsøkt den interkommunale legevakten sammen.

- Faren var meget bekymret for sønnen som åpenbart var psykisk syk og led av forfølgelsesvanvidd, forteller Andreas Langvandsbråten (45) til VG.

Les også:17-åring siktet for knivdrap på faren

Han er nær venn av den drepte mannen og hadde tett kontakt med ham i dagene før drapet. Så sent som lørdag ettermiddag var han på besøk i rekkehusleiligheten.

Dypt fortvilet

- Faren opplevde at sønnen ikke fikk den hjelpen han trengte. Da de var hos legevakten på fredag fikk de utlevert en sovetablett og bedt om å reise hjem. Han var dypt, dypt fortvilet, forteller Langvandsbråten.

Han fikk sjokk da han våknet til nyheten i går.

- Det er forferdelig å miste en nær venn. Måten dette skjedde på gjør med sint og fortvilet. Ut fra det han fortalte meg, mener jeg helsevesenet kunne ha gjort noe for å forhindre dette, sier Langvandsbråten.

Les også:- Det lå i luften at noe kom til å skje

VG kjenner til at sønnen denne uken fikk hjelp av helsevesenet. Legevaktssjef Karin Møller viser til taushetsplikten, og ønsker ikke å kommentere den konkrete saken.

- Men når det skjer noe slikt i et lokalsamfunn vil instansene i akuttberedskapen evaluere sin rolle i saken, sier hun på generelt grunnlag.

Ikke loggført

Politiet avviser at de har blitt kontaktet av faren i løpet av den siste uken.

- Vi har gått gjennom alle våre logger, men kan ikke se at faren har kontaktet oss. Om han hadde gjort det, ville det blitt loggført, sier politiinspektør Bjørn Erik Sem-Jacobsen.

Den siste tiden skal det ha vært turbulent mellom far og sønn. Inntil i fjor sommer bodde 17-åringen fast hos sin far. De siste månedene har han vekselvis bodd hos mor og far.

- De har hatt sine feider, sier Andreas Langvandsbråten.

Naboer VG snakket med i går fortalte at de våknet av et fryktelig bråk rundt klokken 01. Far og sønn skal da ha kranglet i annen etasje.

De flyttet seg etter hvert en etasje ned. Den drepte faren skal da skreket «gir du deg nå, gir du deg nå». Sønnen skal ha svart «nei». Krangelen ble etterfulgt av fire dunk. Så ble alt stille.

Da politiet kom til stedet kort tid senere var den 17 år gamle gutten fremdeles i leiligheten. Ved siden av den avdøde 56-åringen lå en jaktkniv som antas å være drapsvåpenet.

Faren skal ha blitt drept med gjentatte knivstikk.

Den 17 år gamle gutten ble fremstilt for lege i går morges. Da ble han vurdert som psykotisk.

- Min klient var i en slik forfatning at det ikke var naturlig å snakke om sakens fakta. Han ble kjørt rett på sykehus, og jeg tror ikke det blir aktuelt med avhør på en stund, sier hans forsvarer, advokat Annie Braseth.

Les også:- En krangel som bar grusomt galt av sted

17-åringen går til daglig på videregående skole. Bekjente forteller til VG at han i det siste har slitt med rusproblemer.

- Vi fikk mindre og mindre kontakt. Det siste året har han isolert seg veldig. Likevel kom dette som et sjokk på meg, sier en venn til VG.

Politiets teknikere jobbet i går kveld på åstedet. På politihuset ble det foretatt en rekke avhør - deriblant av 17-åringen mor.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks