Hovedinnhold

Hjelp VG å granske statsrådenes pengebruk

* Mer enn 9000 utbetalinger
* Nesten 470 milliarder kroner
* VG ber om DIN innsats

TRENGER DIN HJELP: VG vil gå gjennom alle tildelinger som er gjort - men for å klare det trenger vi hjelp fra deg. Klikk på bildet for å gå inn i tjenesten. Foto: VG
TRENGER DIN HJELP: VG vil gå gjennom alle tildelinger som er gjort - men for å klare det trenger vi hjelp fra deg. Klikk på bildet for å gå inn i tjenesten. Foto: VG
Sjefredaktør Torry Pedersen inviterer VGs lesere til å granske regjeringens pengebruk.

Hva skal man se etter?

Tre spørsmål man kan stille seg er:
  • Er tilskuddene gjort kjent for alle? Har din organisasjon fått muligheten til å søke?
  • Hvordan er de personlige tilknytningspunktene mellom statsråden og de som har mottatt penger? Har statsråden vært tilstrekkelig habil?
  • Er pengene brukt i tråd med Stortingets vedtatte retningslinjer?

9281 utbetalinger. Totalt 467 milliarder kroner. De minste utbetalingene er på noen tusenlapper. De største på flere milliarder.

LES OGSÅ: Torry Pedersen: Sammen vet vi mer

Etter vinterens avsløringer knyttet til blant andre statsrådene Audun Lysbakken (SV), Tora Aasland (SV) og Jonas Gahr Støre (AP), har VG bedt om innsyn i flere tildelinger de ulike departementer har gitt de siste årene. Svarene vi så langt har fått, er systematisert og publiseres i dag på VG Nett.

Alle tildelinger skal gjennomgås. Og VG ber om din hjelp.

Se alle tildelingene her og tips VG!

Vi trenger deg

- Antallet dokumenter er så stort, at vi ikke har mulighet til å gjøre denne jobben alene. Derfor ber vi deg om hjelp, skriver VGs ansvarlige redaktør Torry Pedersen i dagens avis.

Han mener dagens publisering er viktig av to årsaker:

- Det viser hvem som har fått hva av hvem. Åpenhet er et viktig demokratisk prinsipp. Vi gjør det enkelt for folk å få oversikt.

Samtidig håper han at oversikten hjelper VG til å lage ny journalistikk.

- Flere kan ha blitt forbigått, eller på annen måte kjenne til utbetalinger det vil være interessant for VGs journalister å se nærmere på. Vi håper derfor at våre lesere vil tipse oss slik at vi kan gå dypere inn på enkelte utbetalinger, forteller Pedersen.

Klikk deg inn

VG har bedt samtlige departementer om en oversikt over hvem som har mottatt penger i årene 2008-2011.

Svarene vi har fått, er systematisert og blir i dag lagt ut på VG Nett. Der kan våre lesere klikke seg inn på de ulike departementene og finne ut hvor mye som er betalt ut og til hvem.

For hver utbetaling er det en tipsfunksjon hvor man enkelt kan kontakte VGs journalister.

Tidligere i år fortalte riksrevisor Jørgen Kosmo at 9 av 13 departement som ble sjekket i fjor, hadde brutt reglene for tilstrekkelig utlysning av tilskuddsmidler.

Kosmo fortalte videre at Riksrevisjonen hadde påpekt brudd på regelverket i Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet i 2006, 08 og 10.

Han var derfor ikke overrasket da Lysbakken måtte gå av tidligere denne måneden.

- Audun Lysbakkens avgang var en sterk erkjennelse av at departementet hans ikke har gjort en god nok jobb, eller at han selv ikke har gjort jobben godt nok, uttalte Kosmo til E24.no

Delta

Hva kan så komme ut av det samarbeidet VG nå inviterer sine lesere til å være med på?

Medieforsker Espen Reiss Mathiesen ved journalistutdanningen i Stavanger mener potensialet ved å trekke leserne inn i prosjektet er enormt. Han viser til at leserne i sum sitter på mye mer kompetanse enn en enkelt avisredaksjon.

- Potensialet er uten grenser. En bringer inn masse folk med ulike perspektiver, får dem til å delta, noe som igjen gir en helt annen tilknytning og interesse for saken.

- Lignende prosjekter har også vist er at en kan gå fra enkeltstående historier til systemsvikt. Kommer det opp mange nok historier som viser at de som kjenner noen i departementet får penger, så vil ikke myndighetene lenger kunne forsvare seg med at det kun er snakk om enkelttilfeller.

Gi innspill

Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité har startet sin egen gransking av statsrådenes tilskuddspraksis. Komiteens leder Anders Anundsen (Frp) gleder seg over å få VG-leserne med på laget.

- Jeg er spent på hva som kan komme ut av et slikt prosjekt.

Komitélederen lover at eventuelle saker som kommer på bordet, vil bli fulgt opp også i Stortinget.

- Vi er helt avhengige av å få innspill om hvor vi skal lete i de dokumentene som vi skal gjennomgå. Mengden er så stor, at vi ikke har mulighet til å gå like grundig gjennom alle sammen, sier Anundsen.

Guro Slettemark, generalsekretær i Transparency International Norge, er glad for at en nå går grundig gjennom departementets tilskuddspraksis.

- Vi har et godt lovverk som skal hindre lemfeldig fordeling av fellesskapets midler. Men når det slår sprekker fungerer ikke systemet. At flere instanser nå ser grundig på denne praksisen er utrolig viktig, sier Slettemark.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks