Hovedinnhold

Nordmenn tar hestedop for å få «sommerkroppen» – Slår alarm etter rekordbeslag

Aldri før har det blitt gjort flere beslag av det livsfarlige stoffet enn i fjor.

Denne saken handler om:

Tips oss

Ifølge Kripos var det i fjor 96 beslag av det ulovlige hestedopet på landsbasis. Det er en åttedobling siden 2008.

Stoffet er først og fremst brukt som astmamedisin for hester. Likevel er det mange nordmenn som bruker det, ofte for å ha en slank kropp om sommeren.

På grunn av at stoffet er såpass potent har VG har bevisst unnlatt å bruke navnet på det i artikkelen.

VG har kommet i kontakt med en mann i 30-årene som bruker hestedopet. Han ønsker å være anonym:

– Formålet med dette er å forbrenne det siste fettet man har rundt på magen og på sidene, sier brukeren, mens hendene hans skjelver som følge av pillene han har tatt tidligere på dagen.

Se intervjuet med mannen øverst i saken!

Økt energi og utholdenhet, i tillegg til redusert matlyst og økt forbrenning, er nemlig grunnen til at mange nordmenn velger å bruke stoffet som kommer i både pille- og væskeform.

– Det er mye mer utbredt enn hva folk tror. Jeg vil påstå at, ikke de fleste på gymmen, men veldig, veldig mange som du ser er i god form, er borti, om ikke (hestedopet), så en form for hjelpemidler, er de borti de fleste, sier brukeren, som er inne i en kur nå i sommer.

– Skummel og farlig utvikling

Medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket mener beslagstallene er urovekkende.

<p>ADVARER: Medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket. </p>

ADVARER: Medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket. 

Foto: Berit Roald/Scanpix

– Dette er en skummel og farlig utvikling. Det kan jo tenkes at det har en sammenheng med kroppsidealet man har i dag. Dette er et livsfarlig stoff, og det er meldt om hjerteinfarkt og dødsfall blant unge i flere europeiske land, sier Madsen, som har behandlet flere pasienter som har brukt stoffet.

Han forteller at bruk av hestedopet også kan medføre blant annet bivirkninger som angst og andre ulike psykiske reaksjoner.

Bestiller stoffet på nett

De fleste av beslagene ved laboratoriet hos Kripos kommer fra Tolletaten. Mange bestiller altså hestedopet både på åpne og mørke nettet. Det gjør Kripos bekymret. 

– Vi vil sterkt fraråde bruk av dopingmidler og slankemidler som ikke er kjøpt på et norsk apotek, fordi erfaringen er at de som hovedregel er av svært dårlig kvalitet, er feildosert eller inneholder andre stoffer enn de skal, sier fungerende kommunikasjonssjef Ida Dahl Nilssen i Kripos. 

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks