Hovedinnhold

Her er «Rockelegen»

- Jeg sa kanskje ting jeg ikke burde

BERGEN/OSLO (VG) Legen som er beskyldt for å forlate sin post på legevakten i Bergen til fordel for tunge riff på Iron Maiden-konsert, mener kollegene var med på notene.

Av: OLE N. OLSEN, KIRSTI IRGENS ERTSÅS og HALLGEIR VÅGENES (FOTO)

Lege Jan Øren (60) skulle natt til torsdag ha vakt ved legevakten i Bergen. Da køen den natten begynte å hope seg opp, kom det etter hvert frem at Øren befant seg på Iron Maiden-konsert på Koengen.

VGTV:«Rocke-legen»: - Det var en veldig bra konsert

I ettertid har legen høstet massiv kritikk for konsertbesøket. Ifølge Bergens Tidende skal en pasient med gallestein ha vridd seg i smerter, men måtte nøye seg med smertestillende ettersom ingen hadde tid til å ta seg av ham.

Da Øren var på vei hjem fra jobb neste morgen, vel uvitende om arbeidet i byens redaksjoner, ringte telefonen.

- Du skal være klar over at bergenserne er ekstremt utålmodige og utakknemlige, og kommer dit med småting. Det er alltid kø på legevakten uansett, uttalte Øren til BT.no, som hadde fått nyss om konsertbesøket.

Fikk ikke byttet

I et intervju med VG torsdag kveld innrømmer Øren at uttalelsene kan ha vært i kraftigste laget.

- Jeg var på vei hjem fra jobb og ble litt amper da de ringte. Jeg sa kanskje ting jeg ikke burde sagt. Jeg er født og oppvokst i Bergen og trives godt med det bergenske lynne. Men jeg har også jobbet mange andre steder i landet og opplever at bergensere er litt for utålmodige. Mange kommer til legevakten
med ting de like gjerne kunne tatt med fastlegen sin neste dag, sier han.

Rockelegen hevder konsertbesøket var avklart med kolleger.

- Jeg hadde egentlig ikke tenkt å gå på Maiden-konserten, og hadde derfor ikke kjøpt billett. Men så fikk jeg et tilbud om å være til stede på konserten som medisinsk personell. Da tenkte jeg at det hadde det vært litt artig å prøve, sier Jan Øren.

Øren trodde han skulle klare å bytte bort både kvelds- og nattevakten på Bergen legevakt, men han fikk kun kveldsskiftet dekket opp av en annen lege.

- Da hadde jeg allerede sagt ja til å være lege på konserten. Så i åttetiden onsdag kveld ringte jeg en helsesekretær og fikk indikasjoner på at det var meget stille og rolig.

Lang kø

Helsesekretæren tok kontakt med legen som skulle jobbe sammen med Øren denne natten.

- Jeg fikk så en telefon fra helsesekretæren om at jeg kunne komme klokken ett, forteller han.

Da køen på legevakten økte utover kvelden, ble Øren oppringt klokken kvart over tolv. Øren forteller at en av årsakene til at køen ble større enn antatt, var at flere overstadig berusede mennesker ankom legevakten etter nettopp Maiden-konserten den kvelden. Noen av dem sammen med politiet.

- Jeg fikk beskjed om å komme umiddelbart. Da kastet jeg meg i bilen, kjørte tilbake, og var fremme litt før ett, sier han.

Fungerende legevaktsjef Torbjørn Hiis Bergh sier til VG at han ikke vet hvem som har gitt Øren klarsignal til å komme senere, men at dette uansett ikke er tillatt. Det hjelper ikke at Øren
var på konserten som medisinsk personell.

- For å si det sånn, har du vakt på legevakten så kan du ikke ta en vakt på sykehuset engang. Da må du ha en stedfortreder. Våre instrukser sier at det minimum skal være to leger på vakt, sier Hiis Bergh.

Han understreker at legen som var på jobb riktignok fikk unna de mest alvorlige tilfellene.

- Det var ingen som døde og det var de mindre syke som måtte vente, sier Hiis Bergh, som oppgir at Øren har 26 års erfaring med akuttmedisin.

Ute av systemet

- Er bergensere mer utålmodige?

- Jeg har også jobbet andre steder i landet og kan ikke si at jeg syns bergensere er mer utålmodige, sier Hiis Bergh.

Rockelegen skal i morgen ha et møte med ledelsen på legevakten om det betente saken. Frem til den er avklart, er Øren strøket fra alle vaktlistene. Øren selv er ikke så bekymret for at hans engasjement på legevakten kan synge på siste verset.

- Jeg jobber på legevakten fordi fagområdet interesserer meg, ikke fordi jeg ikke kan jobbe andre steder, sier han.

Øren forteller at det er første gang han hører Iron Maiden.

- Rock er favoritten, men jeg hører egentlig på all musikk. Musikk er min hobby og jeg spiller selv gitar, men er ingen utpreget Iron Maiden-fan, understreker han overfor VG.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks