Hovedinnhold

Her er det perfekte papirfly

Spenningen er åndeløs i VG-huset, ti etasjer over asfalten. Tommel og pekefinger kniper et foldet ark. Vi skal teste verdens beste papirfly.
Slik bretter du papirflyet - se vår bildeserie!

Anledningen er at vitenskapsmenn nå har kommet med nøyaktige instruksjoner for hvordan et perfekt papirfly skal brettes.

Det er det britiske Institutt for fysikk som har oppskriften på sin nettside www.physics.org.

Men det er en amerikaner ved navn Joseph Palmer som har formgitt det stubbnesede vidunderet.

For papirfly - fra et vitenskapelig standpunkt - er mer enn leketøy for barn og tidsfordriv på kontoret. Det handler om aerodynamikk.

Rett foldet skal flyet sveve 30 meter!

Men pass på den tredje bretten. Den spisser nesen som en jager og er av kritisk aerodynamisk betydning: Press for hardt, og flyet stuper. Press for lett, og flyet stiger og steiler. Mens alle de andre brettene skal være faste, ikke for skarpe og ikke for runde, vil bare prøving og feiling skape den fullendte tredje bretten.

Butt nese

Ferdig brettet er ikke det perfekte fly ulikt barndommens. Med unntak av nesen, som er brettet tilbake, og vingene, som er foldet ned ytterst.

Takterrassen med utsyn over hovedstaden syntes som det rette sted for forsøket. Meteorologene hadde varslet skiftende bris, 1-5 sekundmeter. Vinden kom fra alle kanter og ble vår bane.

Sendt i retning Det kongelige slott la flyet seg raskt over på ryggen - en roll, altså - før det spant ukontrollert mot hellene.

Sendt i retning Ekebergåsen trakk flyet rett opp og gikk rundt i sirkel - en loop - før det gikk i betongen med nesen først.

Ett eksemplar havnet i verandakassene, et annet la seg på taket over niende etasje og et tredje seilte ut av syne over Apotekergata.

Testen utendørs må sies å være mislykket.

Perfekt test

Men arkitektene Lund & Slaatto har viselig nok gitt Akersgata 55 et turbulensfritt atrium, åpent i 10 etasjer for innendørs utprøving av papirfly.

Fra en gangbro titalls svimlende meter over gulvet ble det vitenskapelig godkjente papirfly sendt på flukt. Og da virket det - perfekt!

PS: Vi var langt fra verdensrekord. Den holdes av Ken Blackburn, som fikk flyet til å sveve i 18,8 sekunder.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks