Hovedinnhold

Arne Johannessen ut mot riksadvokaten:

- Hemmer viktig politiarbeid

KRITISK: Arne Johannessen, leder av Politiets Fellesforbund. Foto: Scanpix
KRITISK: Arne Johannessen, leder av Politiets Fellesforbund. Foto: Scanpix
Riksadvokatens ensidige fokus på oppklaringsprosent og frister stimulerer til satsing på feil saker, mener PF-leder Arne Johannessen.

Utgangspunktet var riksadvokatens kommentarer til halvårsstatistikken for norsk politiinnsats, som blant annet viste en oppklaring på 34,9 prosent i snitt.

Regjeringens mål er minst 38 prosent.

- Hvis målet er å få høyest mulig tallmessig score vil det virke mot sin hensikt. I narkotikasaker vil det påvirke politiet slik at det blir mer attraktivt å ta brukerne enn bakmennene, noe alle ser blir feil, sier leder av Politiets Fellesforbund, Arne Johannessen.

Etter at den langvarige politikonflikten ble avblåst ser han og kollegene fram til å gå løs på de mange viktige faglige spørsmålene.

- Skyter seg selv i foten

Johannessen mener riksadvokaten skyter seg selv litt i foten når så ensidig skylder på politikonflikten for den lave oppklaringsprosenten - gjennomsnittlig 34,9 prosent.

- Tor Aksel Busch har som riksdvokat ansvar for straffesaksbehandlingen, og han har selv sittet i 2020-utvalget som tar for seg bemanningen i politiet. Det er ingen tvil om at hovedproblemet i norsk politi er lav bemanning, sier Arne Johannessen.

Han påpeker at det har stor betydning for fallet i oppklaring når mange etterforskere blir flyttet over til ordenstjeneste for å fylle hull i beredskapsplanene.

- Slik mister kontinuitet i mange etterforskningssaker, og det er særdeles uheldig fordi det kan skade arbeidet på sikt, sier Johannessen.

Prioriterer forebyggende arbeid

En annen utfordring er at det som tidligere var enkle vinningsforbrytelser som innbrudd i en forretning på hjørnet, n på er komplekse saker med utenlandske bander bak.

Arne Johannessen mener det er grunn til å stille seg kritisk til hvor godt verktøy oppklaringsprosent er på om norsk politi driver godt.

- Forebyggende arbeid er høyest prioritert av politiske myndigheter, men på dette feltet foretas det ingen målinger. Det er mulig å måle også dette, men det har så langt ikke vært vilje til det.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks