Hovedinnhold

Hellstrøms ferdigmat er holdbar i seks uker:

Hemmeligholder informasjon om holdbarhets-metoden

MØTER SKEPSIS: Eyvind Hellstrøm møter skepsis fra mat- og ernæringsbransjen når han nå komme med en ferdigmat-serie. FOTO: Krister Sørbø.
MØTER SKEPSIS: Eyvind Hellstrøm møter skepsis fra mat- og ernæringsbransjen når han nå komme med en ferdigmat-serie. FOTO: Krister Sørbø.
Verken Eyvind Hellstrøm eller produsenten vil si noe om varmebehandlingen de bruker på Hellstrøms ferdigmat.

Eyvind Hellstrøm sier i et intervju med VG at han ikke vil si noe om holdbarhets-metoden på ferdigmaten signert med hans navn. Produsenten bak produktene, Fleury Michon, sier det samme.

- Vi kan si at vi varmebehandler maten, men vi må hemmeligholde metoden på dette, sier Jon Bugge ved Fleury Michon Norge.

Skeptisk bransje

Mat- og ernæringsbransjen er skeptiske til Hellstrøms ferdigmat.

- Hellstrøm tror han kan gå på vannet, men det kan han ikke. Han klarer ikke å få til noe revolusjonerende: All slik mat må varmebehandles, og det gjelder også Hellstrøms ferdigmat, matforsker Trygve Eklund til VG.

Når mat blir varmebehandlet kan det miste noe smak og endre konsistens - til tross for at det holder seg relativt bra.

Eklund begynte å le da VG fortalte han om Eivind Hellstrøms nye ferdigmat-serie. Eklund ble overrasket, og synes det var komisk at Hellstrøm selv skulle gi ut slik mat. Eklund er overbevist om at Hellstrøms ferdigmat ikke vil være noe bedre enn det som er på markedet nå: Maten som Hellstrøm tidligere har kritisert.

DETTE ER PRODUKTENE: Dette er Hellstrøms ferdigmat-serie. FOTO: Krister Sørbø
DETTE ER PRODUKTENE: Dette er Hellstrøms ferdigmat-serie. FOTO: Krister Sørbø


- Han har rakket så mye ned på ferdigmat, og nå lager han det selv. Nå er Hellstrøm på god vei til å ødelegge sitt eget rykte. Han strekker strikken for langt, sier matforskeren.

Holdbar i seks uker

Hellstrøms ferdigprodukter har en holdbarhetstid på seks uker, noe som innebærer at maten må varmebehandles, for å deretter oppbevares kjølig.

Eklund tror, til tross sin egen skepsis, at disse produktene kommer til å selge godt. Men kun på grunn av Hellstrøms navn som er trykket på pakkene.

- Dette blir uansett ikke det samme som mat man lager fra bunnen av, sier Eklund.

- Overrasket

Ernæringsfysiolog og eier av firmaet Sprudlende Sunn, Linn Hansen, er overrasket over at Hellstrøm gjør dette.

- Jeg ble veldig overrasket av dette! Det kan godt hende at han får det til bra, og jeg er spent på å se hvordan det smaker og hvordan produktene er næringsmessig. Men jeg kommer nok aldri til å anbefale folk å spise ferdigmat, sier Hansen.

Hun er opptatt av gode råvarer, og anbefaler alle å lage mat fra bunnen av. Hansen liker Hellstrøms syn på mat og ferske råvarer, og håper at ferdigproduktene er noe han kan stå for.

Smak og konsistens

Ragnhild L. Fimreite er autorisert klinisk ernæringsfysiolog, og har en mastergrad i klinisk ernæring. Hun mener at varmebehandlingen ferdigmat utsettes for gir dårligere konsistens og smak.

- Sammenlignet med ferskvarer gir ferdigmat som oftest dårligere smak, og vil også berøre konsistensen. Man bør ikke konsekvent rakke ned på ferdigmat, men det er alltid bedre med ferske råvarer, sier Fimreite.

FERDIGMAT SOM IKKE ER FERDIGMAT: Ifølge Hellstrøm selv skal ikke ferdigmaten smake som oppvarmet mat. FOTO: Krister Sørbø.
FERDIGMAT SOM IKKE ER FERDIGMAT: Ifølge Hellstrøm selv skal ikke ferdigmaten smake som oppvarmet mat. FOTO: Krister Sørbø.


Hun gleder seg til å smake på Hellstrøms ferdigmat. Hun blir imponert dersom Hellstrøm klarer å få til et produkt som er tilnærmet opp til ferske varer i smak, konsistens og næringsinnhold.

- Han er ikke akkurat den første jeg regnet med skulle komme med en ferdigmat-serie. Så jeg forventer et godt resultat, sier ernæringsfysiologen.

Flere på markedet

Anne Marit Rødland er kommunikasjonssjef i største ferdigmataktøren i Norge, Fjordland. Hun synes Hellstrøms nye prosjekt høres spennende ut.

- Vi er opptatt av at det tilbys sunn og skikkelig ferdigmat. Alle aktører som kan bidra til å gjøre tilbudet av dette mer variert, er bra. Det blir spennende å se hvordan disse produktene er, sier Rødland.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks