Hovedinnhold

Vi får i oss mindre sukker enn noen gang

MINDRE BRUSDRIKKING: Voksne nordmenn får i seg mindre sukker enn noen gang før. Men fortsatt får vi i oss for mye mettet fett i form av smør, margarin, olje og ulike kjøttprodukter. FOTO: Magnus Knutsen Bjørke.
MINDRE BRUSDRIKKING: Voksne nordmenn får i seg mindre sukker enn noen gang før. Men fortsatt får vi i oss for mye mettet fett i form av smør, margarin, olje og ulike kjøttprodukter. FOTO: Magnus Knutsen Bjørke.
Nordmenn har kuttet ut brusen, og sukkerinntaket er på et rekordlavt nivå. Men fortsatt spiser vi for mye mettet fett.

Denne saken handler om:

Det viser en fersk kostholdsundersøkelse blant voksne, ifølge Helsedirektoratet.

Tilsatt sukker utgjør 7 prosent av energiinntaket hos både kvinner og menn. Sukkerinntaket ligger med det på et anbefalt nivå.

Positiv utvikling

- Dette er svært positivt. En betydelig nedgang i konsumet av sukkerholdig drikke de siste ti årene har nok bidratt til dette. Likevel vil vi fortsette å jobbe for at sukkerinntaket begrenses fordi vi vet at det er for høyt i enkelte deler av befolkningen, sier fungerende helsedirektør Bjørn Guldvog.

Tallene fra den landsomfattende Norkost-undersøkelsen viser at nordmenn får 18 prosent av energien sin fra protein, 34 prosent fra fett og 44 prosent fra karbohydrater.

Fortsatt for mye smør og kjøtt

Nordmenn får fortsatt i seg for mye mettet fett. De største kildene er smør, margarin, olje og kjøttprodukter.

Helsedirektøren skulle ønske at flere byttet ut mettet fett med flerumettet fett. Det kan redusere risikoen for hjertesykdom.

Fet fisk gjør frisk

- Dette kan gjøres gjennom å spise for eksempel mer fet fisk og mindre fete meieriprodukter. Man bør også begrense inntaket av rødt kjøtt og fete kjøttprodukter, til fordel for hvitt kjøtt, fisk, bønner og linser. Dette kan også være med på å redusere risikoen for kreft i tykktarmen, sier Guldvog.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks