Hovedinnhold

Varsler ikke andre sykehus etter diagnoseskandalen

Fylkeslegen i Telemark: Psykologen kan selvfølgelig fortsette i jobben

PSYKOLOGEN SLUTTET: Kort tid etter at sykehuset avslørte den første feildiagnosen sluttet psykologen på dagen, angivelig fordi han ikke fikk lønnsøkning. Fagsjef Arne Johannessen ved psykiatrisk klinikk var sjefen til psykologen som nå granskes. Foto: Roger Neumann
PSYKOLOGEN SLUTTET: Kort tid etter at sykehuset avslørte den første feildiagnosen sluttet psykologen på dagen, angivelig fordi han ikke fikk lønnsøkning. Fagsjef Arne Johannessen ved psykiatrisk klinikk var sjefen til psykologen som nå granskes. Foto: Roger Neumann
(VG Nett) Fylkeslegen i Telemark vil verken varsle tidligere arbeidsgivere eller andre fylkesleger om psykologen som kan ha gitt 116 pasienter feil diagnose.

Denne saken handler om:

Tips oss

I mai skrev VG Nett om psykologen i Telemark som så langt er avslørt i å ha gitt to pasienter feil diagnose. Sykehuset Telemark undersøker nå 116 pasienter på nytt for å se om også de har fått feil diagnose.

Er du rammet av skandalen?Kontakt VG Netts journalister her 

Sendte brev

Sykehuset varslet Helsetilsynet lokalt i Telemark da de oppdaget det voldsomme omfanget av skandalen i midten av mai.

Men hos fylkeslegen i Telemark har de så langt hatt liten fremdrift i saken, snart tre uker etterpå.

VARSLER IKKE: Fylkeslege Steinar Aase ved Fylkesmannen i Telemark. Foto: Roger Neumann
VARSLER IKKE: Fylkeslege Steinar Aase ved Fylkesmannen i Telemark. Foto: Roger Neumann

- Vi har sendt et brev til sykehuset med en rekke spørsmål som vi ønsker svar på. Det er spørsmål som dreier seg om rutinene ved sykehuset, sier fylkeslege Steinar Aase til VG Nett.

Flyttet til nytt fylke

I løpet av de tre ukene omfanget av saken har vært kjent har fylkeslegen fått opplyst at psykologen har flyttet til et nytt fylke.

- Vi har varslet fylkesmannen i det aktuelle fylket om at vi har åpnet tilsynssak mot psykologen, Aase.

Men fylkeslegen vil ikke varsle andre arbeidsgivere som psykologen har hatt i Norge eller fylkesmenn i andre fylker han har jobbet for.

- Vi har ikke orientert noen andre arbeidsgivere. Hvorfor skulle vi gjøre det? Så langt har vi ikke påvist at han har gjort noe galt. Det er det sykehuset som sier og vi må gjøre våre egne undersøkelser. Det er en erfaren psykolog som ikke har hatt noen klagesaker tidligere.

Får «selvsagt» fortsette

- Bør ikke hensynet til pasientene gå foran når han kan ha gitt 116 pasienter feil diagnose?

- Det er ikke noe grunnlag for å suspendere psykologen. Vi har ingen grunn til å tro at han kan gi feil diagnose til andre pasienter. Han kan selvfølgelig fortsette i sitt yrke, sier Aase.

Fylkeslegen vil heller ikke opplyse til VG Nett hvilket fylke psykologspesialisten har flyttet til.

Tar måneder

Fylkeslegen anslår at behandlingstiden for tilsynssaken mot psykologen vil bli på minst 5-6 måneder.

- Dette er en unormalt omfattende sak, så vi vil nok bruke ytterligere tid utover det, sier Aase.

VG Nett har siden saken blitt kjent jevnlig hatt kontakt med fylkeslegen for å sjekke fremdriften i saken.

- Det er ikke noen grunn til å regne med fremdrift her fra uke til uke. Det vil ta mange måneder å avgjøre denne saken, sier Aase.

HÅPLØST: Frp-nestleder Per Arne Olsen vil innskjerpe varslingsrutinene ved tilsynssaker. Foto: ROBERT S. EIK
HÅPLØST: Frp-nestleder Per Arne Olsen vil innskjerpe varslingsrutinene ved tilsynssaker. Foto: ROBERT S. EIK

Pasienthensyn

Helsepolitisk talsmann Per Arne Olsen (Frp) mener det er håpløst at psykologens historikk ikke blir nærmere gått etter i sømmene.

- Fylkeslegen har to hensyn å ta: Hensynet til pasienten eller hensynet til legen. Da må pasienten være det viktigste, sier Olsen.

Han mener det er en selvfølge at fylkeslegen varsler både tidligere arbeidsgivere og andre aktuelle fylkesmenn.

- Vi skal ikke drive noen heksejakt, men det er helt avgjørende for helsevesenet at folk har tillit til det de driver med. Da må vi sørge for at vi kommer helt til bunns i saker som dette, sier Frp-nestlederen.

Komme til bunns

Statssekretær Robin Kåss i Helse- og omsorgsdepartementet er enig med Olsen og mener det er fylkeslegens oppgave å sørge for å få alle fakta på bordet.

- Hva tenker du om at fylkeslegen ikke varsler tidligere arbeidsgivere eller andre aktuelle fylkesmenn?

- Det er noe vi må se på. Det bør være et tema når denne typen saker blir gransket av tilsynsmyndighetene. Det er viktig at vi kommer til bunns i denne saken, sier Kåss.

Uavhengig

Han vil imidlertid ikke gripe inn og instruere fylkeslegen til å utvide varslingen.

- Dette er en vurdering som fylkeslegen og Helsetilsynet må gjøre. Tilsynsmyndighetene i Norge er uavhengige og vi. Men vi sender politiske signaler til sykehuset hvor vi gjør det klart at det er viktig at det er full åpenhet om saken overfor tilsynsmyndigheter, pasienter og presse, sier Kåss.

Han varsler at det kan bli gjort endringer i varslingsplikten når meldingen om pasientsikkerhet kommer i løpet av dette året.

- Vi vil se på om det er justeringer i regelverk og praksis som vi ser oss nødt til å rette opp, sier Robin Kåss.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks