Hovedinnhold

Truls Espen (26) er åpen om dysleksi – har søkt jobb i tre år uten å lykkes

<p>HÅPER PÅ JOBB: Truls Espen Knutsen sier til VG at han ville være ærlig om dysleksien. – Man klarer ikke å skjule det uansett, sier han.</p>

HÅPER PÅ JOBB: Truls Espen Knutsen sier til VG at han ville være ærlig om dysleksien. – Man klarer ikke å skjule det uansett, sier han.

Foto: Privat
Søndag kveld la Truls Espen Knutsen ut en åpen jobbsøknad på Facebook. Et døgn senere er innlegget delt over 5000 ganger.

Denne saken handler om:

– Dette er over all forventning. Da jeg gikk og la meg søndag kveld hadde 300 delt innlegget mitt, og jeg var veldig fornøyd. Jeg hadde aldri trodd at så mange ville hjelpe meg, sier Truls Espen Knutsen (26) til VG.

Det var Fredriksstad Blad som omtalte saken først.

26-åringen fra Fredrikstad har søkt etter fast jobb siden han var ferdig i Forsvaret i januar 2014. Til VG sier han at han er usikker på hvor mange søknader han har sendt.

Erna Solberg ble pirket på for skrivefeil: – Jeg har dysleksi

– Jeg får veldig sjelden svar på søknadene jeg sender. Jeg tror det handler om de lave karakterene mine, og at det alltid er andre søkere som stiller sterkere på papiret enn meg. Jeg har vært i en del vikariater, men andre får alltid den faste jobben fremfor meg, sier han.

Knutsen har sterk dysleksi. Han forteller at han slet på skolen, og at det først i voksen alder at han klarte å gjennomføre videregående skole.

– Det er vel kanskje ikke så interessant for en arbeidsgiver når jeg såvidt har bestått i mange fag. Da er det sikkert fristende å velge de som har lykkes bedre på skolen. Men jeg er mye mer enn de karakterene, sier 26-åringen.

Les også: Kortvokste Jørgen (23) får ikke jobb

<p>SØKNADEN: Slik ser statusoppdateringen til Truls Espen ut.</p>

SØKNADEN: Slik ser statusoppdateringen til Truls Espen ut.

Foto: Skjermdump

Innkalt på intervju

Søndag kveld bestemte Knutsen seg for å legge ut en åpen jobbsøknad på Facebook. Samboeren og noen venner delte statusen hans. Så begynte ballen å rulle.

Mandag kveld har over 5000 personer delt innlegget hans.

– Det er helt sprøtt. Jeg har fått utrolige mange hyggelig tilbakemeldinger og forespørsler. Det tikker inn meldinger hele tiden, og jeg rekker ikke å svare på alt. Men i dag har jeg vært intervju, så skal jeg på ett i morgen og ett på fredag. Det er jeg veldig takknemlig for, sier Knutsen.

Fredrikstad-mannen har tidligere jobbet i matindustrien, men ønsker seg aller helst en jobb innenfor salg og service, som han også har studiekompetanse i.

Les også: Aleksander har vært rusavhengig - søkte jobb over Facebook

– Jeg trives godt med å jobbe med mennesker, og håper jeg for eksempel kan få jobb i en butikk. Det at jeg har dysleksi betyr ikke at jeg er uegnet til å jobbe, men skal jeg skrive noe burde noen se over etterpå, sier han og legger til:

– Men jeg tenker ikke at det er noe stort hinder. Man klarer ikke å skjule det uansett, og jeg er den jeg er - uavhengig av dysleksien. Så da er det like greit å være ærlig om det, sier Knutsen.

Les også: Politijobber står ledige, men nyutdannet politi får ikke jobb

Dysleksi Norge: – Dette skjer med mange

<p>SKJER MANGE: Generalsekretær i Dysleksi Norge, Caroline Solem, sier at Knutsens historie på ingen måte er unik for dyslektikere.</p>

SKJER MANGE: Generalsekretær i Dysleksi Norge, Caroline Solem, sier at Knutsens historie på ingen måte er unik for dyslektikere.

Foto: Beth Vilbo, Dysleksi Norge

– Jeg er ikke overrasket over at han som regel ikke har fått tilbakemeldinger på søknadene sine, det skjer dessverre med veldig mange dyslektikere, sier generalsekretær i Dysleksi Norge, Caroline Solem.

Til VG sier hun at jobbsøking er en stor  utfordring for mange av medlemmene i foreningen.

Les også: Kjendiser med dysleksi

– Vi lever i et samfunn som bare blir mer og mer skriftlig, og for de som har problemer med lesing og skriving så er det mye som oppleves som ekskluderende. Å skrive jobbsøknader eller i det hele tatt å få komme på jobbintervju, er blant de største problemene våre medlemmer opplever, sier Solem og legger til:

– Mange kvier seg for å skrive søknader fordi de vet at den vil inneholde mange skrivefeil. Dermed ender mange kvalifiserte søkere aldri på intervju, noe som er veldig synd. Jeg tror det at folk står frem som dyslektikere, og viser at det finnes smarte folk som ikke er like flinke til å uttrykke seg skriftlig, er med på å endre holdningen da mange er kjapt ute med å dømme de som har dårlige skriveferdigheter, sier hun.

Les også: Fikk toppkarakter på bachelorgraden – selv med kraftig dysleksi

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks