Hovedinnhold

Sykepleier byttet ut morfin med saltvann

<p>VURDERER SAKEN: Statens helsetilsyn skal nå bestemme hvorvidt kvinnen får beholde autorisasjonen sin eller ikke. Foreløpig er autorisasjonen hennes suspendert.</p>

VURDERER SAKEN: Statens helsetilsyn skal nå bestemme hvorvidt kvinnen får beholde autorisasjonen sin eller ikke. Foreløpig er autorisasjonen hennes suspendert.

Foto: Christian Thomassen, NTB scanpix
Sykepleieren skal ha stjålet morfin fra ampuller til pasientene, og fylt dem opp med saltvann i stedet.

Denne saken handler om:

Saken begynte høsten i fjor, da de ansatte der kvinnen jobbet på et omsorgssenter i Møre og Romsdal fant flere hull i korkene og i membranen på noen morfinglass.

De la merke til at pakkene var åpnet i bunnen, for så å bli tapet igjen. De neste dagene fant de flere morfinglass med hull i, og bestemte seg til slutt for å sende dem til teknisk undersøkelse og analyse.

Les også: Rekordmangel på medisiner: – Flaks at ikke liv har gått tapt

Her fant de ifølge Statens helsetilsyn den kvinnelige sykepleierens fingeravtrykk på ampullene.

– Å ta ut væsken med morfin fra hetteglass og plastampuller og erstatte innholdet med saltvann, øker risikoen for at pasienter som har behov for disse legemidlene til smertelindring ikke får tilstrekkelig effekt. Det er viktig at legemidler gis i riktig dose, skriver Cato Innerdal, assisterende fylkeslege i Møre og Romsdal, til VG.

De fikk oversendt saken først, og har nå sendt den til Statens helsetilsyn, som skal vurdere om kvinnen skal få en reaksjon.

– Morfin er et potent legemiddel som kan gi alvorlige bivirkninger dersom det administreres i for store doser. Når innholdet er erstattet med saltvann vil det kunne gi økt dosering på feil grunnlag og i ytterste konsekvens medført alvorligere bivirkninger, legger han til.

Det var en lignende sak på Ahus i 2008, da en sykepleier stjal morfin og kan ha gitt utvannet medisin til så mange som 43 pasienter. Les mer her.

Vet ikke om noen fikk medisinen

Han sier de ikke er kjent med om pasientene fikk de utvannede legemidlene.

– Det er i ettertid også vanskelig å få klarhet i om pasienter har fått «manipulerte» legemidler.

Sykepleieren ble innkalt til politiavhør, hvor hun ifølge Helsetilsynet først innrømmet å ha stjålet legemidler fra en kasse med legemidler som skulle destrueres. Senere skal hun også ha erkjent morfin-tyveriet.

Til politiet skal hun ifølge Helsetilsynet ha forklart at det ikke var farlig for pasientene å få saltvannet, og at det ikke ville være fare for overdose dersom de fikk utvannet dose med morfin, fordi man alltid vil vente før man eventuelt setter en ny dose.

– Helsepersonellet har erkjent gjentatte tyverier av legemidler i politiavhør, sier Innerdal. 

Les også: Tidligere miljøarbeider robbet psykiatrisk pasient

Kan miste autorisasjonen

Saken var først hos Fylkesmannen i Møre og Romsdal, som konkluderte med at tyveri av legemidler var «svært alvorlig», og som har sendt saken videre til Statens helsetilsyn. De skal nå vurdere om kvinnen får beholde autorisasjonen eller ikke. 

Sykepleieren har også tidligere mistet autorisasjonen etter tyveri av legemidler, men fikk den tilbake i 2014. 

Les også: Baby falt i gulvet under fødsel

– Vi fikk saken fra fylkesmannen andre desember 2015, så den er fortsatt til behandling. Men hun er suspendert og det betyr at vi har kommet til at det er «grunn til å tro», som det heter i loven, at vilkårene for tilbakekall av autorisasjonen er til stede. Det betyr også at vi mener helsepersonellet anses å være til fare for pasientsikkerheten i helse- og omsorgstjenesten., sier Anne Myhr, avdelingsdirektør i Statens helsetilsyn til VG.

– Hvor alvorlig er dette?

– Det er så alvorlig at hun er suspendert, det vil si at hun ikke kan jobbe. Men vilkåret for å suspendere er ikke like strengt som vilkåret for tilbakekall.

Møre og Romsdal politidistrikt bekrefter at kvinnen har erkjent forholdene i avhør. Saken er foreløpig ikke avgjort. 

VG har vært i kontakt med sykepleieren, som ikke ønsker å kommentere saken.

Les også: Line var døden nær – her møter hun legene som reddet henne

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks