Hovedinnhold

Støre: Samhandlingsreformen virker som ønsket

FORSKJELLER: Helseminister Jonas Gahr Støre (Ap) erkjenner at det er forskjeller mellom kommunenes tilbud, men tror reformen går rett vei. Foto: Javad M. Parsa/VG
FORSKJELLER: Helseminister Jonas Gahr Støre (Ap) erkjenner at det er forskjeller mellom kommunenes tilbud, men tror reformen går rett vei. Foto: Javad M. Parsa/VG
Helseminister Jonas Gahr Støre (Ap) forsvarer endringene i samhandlingsreformen.

Denne saken handler om:

VG skriver fredag at om en ny evaluering at av samhandlingsreformen, som har flyttet presset på sengeplasser fra sykehusene til kommunene. Flere leger er bekymret over utviklingen, og mener den går ut over pasientenes sikkerhet.

Helseminister Jonas Gahr Støre (Ap) mener utviklingen i hovedsak går i riktig retning.

- Mitt klare inntrykk er at samhandlingsreformen virker som ønsket, men vi skal alltid være åpne for å justere. Et mål var å få ned antall utskrivningsklare pasienter fra sykehusene. Når man ikke har behov for mer sykehushjelp er det gal bruk av ressurser, og ikke god omsorg, at du blir liggende på sykehus, sier Støre til VG.

- Men har de eldre som skrives ut fått det bedre?

- Vi har ikke registrert noen markant økning i reinnleggelser, som er en indikator på om de skrives ut for tidlig. Reformen har klarlagt ansvarsforhold, og det er bedre for alle, også de eldre. Noen kommuner har vist seg å være godt forberedt på å ta imot dem som skrives ut, mens andre har vært dårligere forberedt. Vi må erkjenne at det er for forskjellig i Kommune-Norge i dag, sier Støre.

- Skal dere fortsette med dagbøter til kommunene som ikke har kapasitet til å ta imot de som skrives ut?

- Det er viktig at også kommunene har fordel av å forebygge sykdom slik at vi kan forhindre sykehusinnleggelse, og det er rimelig at det må koste om kommunene ikke kan ta imot dem som er ferdig behandlet på sykehuset. Kommunene må ha et medansvar for å følge opp pasientene.

FAKSIMILE FRA VG 23. AUGUST.
FAKSIMILE FRA VG 23. AUGUST.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks