Hovedinnhold

Politiet etterforsker fem dødsfall ved Ahus - tre døde i år

REAGERTE: - Vi ser ekstra alvorlig på det, dersom det er et barn involvert, sier fylkeslege Petter Schou i Oslo og Akershus. Foto: ESPEN SJØLINGSTAD HOEN, VG
REAGERTE: - Vi ser ekstra alvorlig på det, dersom det er et barn involvert, sier fylkeslege Petter Schou i Oslo og Akershus. Foto: ESPEN SJØLINGSTAD HOEN, VG
(VG) Ahus sier de har ryddet opp i kaoset fra i fjor, men nå etterforsker politiet tre uventede dødsfall som har skjedd i år.

Denne saken handler om:

I deler av fjoråret var driften til tider tydelig ute av kontroll, ifølge Fylkeslegen.

Akershus universitetssykehus (Ahus) har satt inn en rekke tiltak for å utbedre situasjonen - og administrerende direktør Hulda Gunnlaugsdottir har påpekt at 1 000 nye ansatte nå er på plass i forhold til i fjor.

Men pasientombudet og VG har også i år mottatt en rekke bekymringsmeldinger fra pasienter og ansatte.

Etterforsker markant avvik

Nå etterforsker politiet tre dødsfall som har skjedd i forbindelse med opphold på Ahus i 2012.

Terskelen for etterforskning er høy: Det er bare de alvorligste sakene Fylkeslegen tilrår politiet å etterforske.

- Vi anbefaler etterforskning der det er markant avvik fra det som er normalt. Det må være på høyde med grov uaktsomhet, for at vi anbefaler etterforskning. Og vi ser ekstra alvorlig på det, dersom det er et barn involvert, sier fylkeslege Petter Schou i Oslo og Akershus.

Ber om forklaring

22. august skrev VG at politiet i Lørenskog etterforsket tre barnedødsfall ved Ahus.

Nå etterforsker politiet ytterligere to dødsfall: Også to voksne har omkommet.

- Vi får de involverte i saken til å forklare oss hva som har skjedd, sier etterforsker Per Sørheim ved Lørenskog lensmannskontor.

Kommunikasjonssjef Bjarte Reve sa 22. august at det var satt inn betydelige tiltak ved Ahus.

Trygt sykehus

- Det var tusen flere ansatte ved sykehuset i januar i år sammenlignet med januar i fjor. Nå har vi en helt annen bemanningssituasjon.

- Ahus er i dag et like trygt sykehus som alle andre norske sykehus.

PASIENTOMBUD: Knut Fredrik Thorne forteller at de har sendt flere saker videre til fylkesmannen. Foto: Nils Bjaaland, VG
PASIENTOMBUD: Knut Fredrik Thorne forteller at de har sendt flere saker videre til fylkesmannen. Foto: Nils Bjaaland, VG

Her er de tre dødsfallene fra Ahus i 2012 som politiet etterforsker:

* Sykehuset meldte selv fra om et unaturlig dødsfall da en nyfødt gutt døde to dager etter fødselen, 13. mai i år. Saken er oversendt til fylkesmannen.

* En nyfødt jente døde uventet 4. april i år, seks dager etter fødselen. Politiet venter fortsatt på den endelige obduksjonsrapporten.

* Pårørende til en 72 år gammel mann som døde 7. februar i år politianmeldte Ahus.

Taus ledelse

Pasientombud i Akershus, Knut Fredrik Thorne, forteller om mange alvorlige saker også i 2012.

- Alle bekymringene i forhold til Ahus er ikke over. Vi har hatt henvendelser på saker med alvorlige utfall som har skjedd i år. Vårt kontor har sendt slike saker videre til fylkesmannen.

Sykehusledelsen er taus.

- Vi kommenterer ikke saker som er under politietterforskning. Vi samarbeider tett med politiet slik at de får den informasjonen de trenger i forbindelse med etterforskningene, opplyser kommunikasjonssjef Geir Boye Lindhjem.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks