Hovedinnhold

Oppsagt lege varsler søksmål om reservasjonsrett

<p>VIL IKKE: En lege i Sauherad kommune hevder å ha en avtale som gir henne muligheten til ikke å sette inn spiral.</p>

VIL IKKE: En lege i Sauherad kommune hevder å ha en avtale som gir henne muligheten til ikke å sette inn spiral.

Foto: Eirill Wiik, NTB scanpix
En lege som ble sagt opp fordi hun nekter å sette inn spiral på kvinner, varsler søksmål mot kommunen hun jobbet i.

Denne saken handler om:

– Prinsipielt er avgjørelsen tatt, det blir rettssak mot Sauherad kommune. Min klient ønsker å få saken prøvd for retten, sier advokat Håkon Bleken til Vårt Land.

Han representerer den katolske legen, Katarzyna Jachimowiczs, som blant annet nekter å sette inn spiral.

– Kommunen hadde problemer med å skaffe leger. Jeg ville være lege i Sauherad, men de gjorde det til en stor sak at jeg ikke vil sette inn spiral på kvinner som søker prevensjon. Jeg fikk ingen klager på jobben jeg gjorde, sier Jachimowiczs.

Hun ble sagt opp av kommunen i desember i fjor som følge av at hun nektet å utføre lovpålagte oppgaver. Hun er formelt ansatt i kommunen fram til juni, men har siden i fjor hatt permisjon for å arbeide på sykehuset på Notodden.

Les også: Helsetilsynet ville ikke si opp leger som nekter å sette spiral

Krever frifinnelse

Kommunen, som representeres av advokat Frode Laureid i KS, mener den har alt sitt på det tørre.

– Kommunen må bli frifunnet, og Jachimowicz må betale saksomkostningene, sier han på spørsmål om hva kommunen vil prosedere på i en rettssak.

Advokat Håkon Bleken understreker at søksmålet ennå ikke er levert, i påvente av at Jachimowiczs skal samle inn nok penger til å dekke kostnadene ved saken.

Les også: KrF: - Viktig at fastleger ikke blir tvunget til å handle i strid med sin egen samvittighet

Helsetilsynet protesterte

Spørsmålet om leger som nekter å sette spiral var diskutert før helseminister Bent Høie presenterte avtalen som satte punktum for reservasjonsstriden i 2015. Avtalen inneholdt et punkt som sier at leger som nekter å sette spiral i ytterste konsekvens kan sies opp.

Punktet kom med i høringsutkastet til tross for protester fra Statens Helsetilsyn.

I et brev til Helse- og omsorgsdepartementet få dager tidligere skrev helsetilsynet at det er «svært problematisk» å tvinge kommuner til oppsigelser når man har sørget for at kvinnen har andre alternativ, og begrunner det med at det mange steder er mangel på leger.

Kilde: NTB/VG

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks