Hovedinnhold

Høie justerer forslaget om reservasjonsrett

KONTROLLANSVAR: Det er tredje gang helseminister Bent Høie (H) justerer forslaget etter at det ble sendt ut på høring. Foto: HARALD HENDEN/VG
KONTROLLANSVAR: Det er tredje gang helseminister Bent Høie (H) justerer forslaget etter at det ble sendt ut på høring. Foto: HARALD HENDEN/VG
Helseminister Bent Høie (H) foretar nok en gang endringer i lovforslaget om reservasjonsrett for leger. Regelverket vil bli svært strengt, og legene kan miste jobben om de ikke følger loven.

Denne saken handler om:

RESERVASJONSRETTEN

  • Spørsmålet om hvorvidt fastleger bør få lov til å reservere seg mot å henvise til abort har kommet opp etter samarbeidsavtalen mellom KrF, Høyre og Frp etter valget i fjor høst.
  • Der står det: «Partiene er enige om: Det gis reservasjonsmuligheter for fastleger etter dialog med Den norske legeforening».
  • Avtalen om reservasjonsrett er ikke undertegnet av Venstres representanter.
  • Det har vært massemobilisering mot forslaget, og «Nei til reservasjonsretten» var hovedparolen under lørdagens markering av kvinnedagen.
  • Helseminister Bent Høie (H) var før valget sterkt kritisk til å la leger reservere seg. Som helseminister har han snudd.
  • Statsminister Erna Solberg (H) har innrømmet at reservasjonsretten ikke ville vært aktuelt om ikke KrF hadde presset den frem.

Helseministeren sier til Dagbladet at han nå ønsker å gi kommunene et kontrollansvar som kan føre til at leger som begår lovbrudd, kan miste jobben. Kontrollregimet skal være svært strengt.

- Hovedhensikten er å røyke ut og få fram hvilke leger som reserverer seg mot alt fra p-piller og assistert befruktning til abort, og som har så sterke motforestillinger mot abort at de ikke vil ha samtaler om det eller henvise til det, sier Høie.

Frithjof Jacbosen kommenterer:  Ernas marerittsak

Slik regelverket er nå, har fylkeslegene ingen oversikt over hvor mange leger som reserverer seg. Kommunene vet heller ikke alltid hva som foregår. Nå skal kommunene sende kopi av alle reservasjonsavtaler til fylkesmannen, og ha ansvar for kontroll og oppfølging.

Sjekk hva din ordfører mener om reservasjonsretten 

Det er tredje gang helseministeren justerer forslaget etter at det ble sendt ut på høring. Først da han åpnet for å gå bort fra kommunal vetorett, og deretter ved å endre teksten som sier at reservasjonslegene ikke trenger å svare den gravide på hvor langt hun er på vei.

Les også: Fastlegens kontrakt: Slipper å henvise til abort

- De mange reaksjonene tyder på at det er riktig og viktig med en bred høring, sier Bent Høie.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks