Hovedinnhold

EØS-strid om sykehusbehandling i utlandet

ESA: Forhåndsgodkjenning bryter EØS-avtalen

FRISTBRUDD: ESA krever at helseminister Bent Høie (H) endrer pasientrettighetsloven og forenkler reglene for sykehusbehandling i utlandet. Arkivfoto: JAN PETTER LYNAU
FRISTBRUDD: ESA krever at helseminister Bent Høie (H) endrer pasientrettighetsloven og forenkler reglene for sykehusbehandling i utlandet. Arkivfoto: JAN PETTER LYNAU
Det kan bli enklere å få behandling ved utenlandske sykehus. De norske reglene for refusjon for utenlands-behandling er i strid med EØS-avtalen, mener overvåkningsorganet ESA.

Denne saken handler om:

De fastlår at pasienter skal kunne gå rett til utenlandske sykehus og søke behandling i såkalte fristbrudd-saker.

Etter en rekke klagesaker, åpner ESA nå en formell sak mot Norge for å få endret norsk lov.

Helseminister Bent Høie (H) har to måneder på å svare for hvordan han vil endre de norske reglene, som ifølge ESA bryter med EØS-avtalen og EU-retten.

Dersom Norge gir etter for dette kravet, kan det bety en mye større pasientstrøm til utlandet enn det som myndighetene har åpnet for til nå.

Helfo

I dag må pasientene ta kontakt med Statens helseøkonomiforvaltning, Helfo, som skal godkjenne behandling i utlandet på forhånd i tilfeller hvor det norske sykehuset har oversittet tidsfristen som legene har satt for behandlingen.

- Departementet har mottatt brev fra ESA hvor de peker på hva de mener er mangler i den norske gjennomføringen av retten til å få dekket sykehusbehandling i andre EØS-land etter EØS-avtalen, sier helseminister Bent Høie i en epost til VG.

Utvide refusjonsordningen

- Det er etablert en refusjonsordning for helsehjelp mottatt i andre EØS-land. Departementet arbeider allerede med forslag til hvordan vi skal utvide denne refusjonsordningen slik at den også omfatter sykehusbehandling, legger han til.

ESA mener at reglene som forbyr pasienter å henvende seg direkte til sykehus i andre EØS-land for medisinsk behandling, selv om behandlingsfristen har utløpt, er direkte i strid med EUs regler om fri bevegelse av tjenester.

Regjeringen har to måneder til å bekrefte overfor ESA at reglene endres. Dersom regjeringen nekter å endre reglene, kan ESA stevne Norge inn for EFTA-domstolen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks