Hovedinnhold

Venter Ap-slag om funksjonshemmede

FULL STRID: Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen skal ha sagt nei til rettighetsfesting, men tilhengerne gir ikke opp kampen. Foto: Scanpix
FULL STRID: Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen skal ha sagt nei til rettighetsfesting, men tilhengerne gir ikke opp kampen. Foto: Scanpix
Det er full strid i Ap om funksjonshemmedes rett til å velge hjelpere.

Denne saken handler om:

Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen skal ha bestemt seg for å si nei til rettighetsfesting, men tilhengerne gir ikke opp kampen.
- Det blir debatt om saken på landsmøtet, så vi anser absolutt ikke slaget for tapt, sier Ap-representant Tove Brandvik til NTB.

Ifølge VG er Strøm-Erichsen i åpen strid med egen stortingsgruppe i spørsmålet om funksjonshemmede skal kunne kreve egne hjelpere gjennom ordningen med brukerstyrt personlig assistanse (BPA).

I forslaget til ny helse- og sosiallov går ikke helseministeren inn for rettighetsfesting.

- Det er riktig at det har vært diskusjon og uenighet om dette. Det er også riktig at jeg har hatt et engasjement i saken. Men stortingsgruppen stiller seg nå enstemmig bak proposisjonen, sier Aps parlamentariske leder Martin Kolberg til avisen.

- Likestillingskamp

Tove Brandvik, som er helseministerens vararepresentant på Hordaland-benken, vil ikke kommentere oppslaget i VG.

- Men det er ingen hemmelighet at jeg er for rettighetsfesting. I dag er kommunene forpliktet til å tilby BPA, men brukerne har ikke rett til å få det. Når rettigheten ikke er uttalt, blir klageadgangen også begrenset, sier hun.

Brandvik, som selv er avhengig av rullestol, beskriver BPA-debatten som en likestillingskamp for funksjonshemmede.

- Det handler om den enkeltes rett til å styre sitt eget liv, også når det gjelder aktiviteter utenfor hjemmet, sier hun.

Norges Handikapforbund overleverte for et par uker siden 4.000 underskrifter for rettighetsfesting til helseministeren.

- Personer som trenger assistanse skal selv få bestemme hva slags hjelp som trengs, hvem som skal hjelpe og når hjelpen skal gis. Vi har ventet lenge på en slik rettighet og utålmodigheten er stor, sa forbundsleder Arne Lein i Handikapforbundet til NTB i mars.

Gammelt krav

Kravet om å rettighetsfeste ordningen med brukerstyrt personlig assistanse (BPA) er blitt stilt til ulike regjeringer gjennom mer enn 20 år. Bondevik II-regjeringen foreslo rettighetsfesting i forbindelse med statsbudsjettet for 2006, men forslaget ble lagt i skuffen av de rødgrønne.

I begge Soria Moria-erklæringene har regjeringen lovet å styrke og forbedre ordningen, og i 2007 ble det sendt ut et høringsforslag der det tas til orde for en rettighetsfesting av BPA.

De funksjonshemmedes interesseorganisasjoner mener regjeringen svikter om ikke rettighetsfesting av BPA blir del av den nye helse- og omsorgsloven som skal legges fram for Stortinget i løpet av våren.

I dag er det kommunene som i henhold til sosialtjenesteloven regulerer omfanget av BPA, noe som fører til store lokale variasjoner i innhold og utgifter for den enkelte.

- Praksisen er svært ulik, både når det gjelder hvem som innvilges BPA og i hvilken grad kommunen bestemmer hva slags hjelp som skal tilbys. I dagens system er assistansen kommunestyrt, ikke brukerstyrt, hevder Lein.

Kostnader

Behovet for assistanse og hva slags hjelp som trengs varierer fra person til person. Det er anslått at om lag 2.200 personer mottar brukerstyrt assistanse i dag. I gjennomsnitt får den enkelte hjelp i rundt 33 timer i uka.

En av begrunnelsene mot å hjemle BPA i lov er at det vil kunne bli dyrere for det offentlige enn bare å ha en kommunal plikt til assistanse.

Ifølge VG anslår Helsedepartementet at det vil koste 18 milliarder kroner å rettighetsfeste BPA-ordningen. Stortingsgruppen skal på sin side ha framholdt at ordningen kun vil koste 1-2 milliarder kroner, og kanskje finansiere seg selv ved at flere kommer i jobb.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks