Hovedinnhold

Utstøtt som banksjef

Nå er Arne (66) aksjemillionær

SAGER VED: Arne Nilsen Anthi (66) har fått rikelig anledning til å sage ved til full lønn fra banken, etter at han sluttet på dagen i 2004. Foto: Mikkel Gaup.
SAGER VED: Arne Nilsen Anthi (66) har fått rikelig anledning til å sage ved til full lønn fra banken, etter at han sluttet på dagen i 2004. Foto: Mikkel Gaup.
ALTA/OSLO (VG) Bankmannen Arne Nilsen Anthi (66) følte seg mobbet og presset ut av jobben. Han satset på aksjer og har i dag verdipapirer for fem millioner.

Denne saken handler om:

KJENNETEGN PÅ MOBBING

  • Det er mobbing når en arbeidstager gjentatte ganger over tid utsettes for negative handlinger. Dette kan dreie seg om trakassering, plaging, utfrysende og sårende kommentarer o.l.
  • Det er typisk for situasjonen at offeret ikke kan forsvare seg.
  • Mobbing har ofte sterke konsekvenser som stress, depresjon, lav selvtillit, angst, søvnproblemer, muskel/skjelettplager,fordøyelsesproblemer, sosial isolasjon, familieproblemer og posttraumatiske stressproblemer.
  • I en undersøkelse gjennomført av EU, oppga 9 prosent av arbeidstagerne - 12 millioner mennesker - at de hadde vært utsatt for mobbing de siste tolv månedene.
  • (Kilde: Arbeidstilsynet)

Med nær 50 år bak seg i Posten, Postbanken og DnB NOR, var jobben selve livet for Arne Nilsen Anthi.

Men mobbingen av ham som senior, tok nesten livet hans.

Den tidligere sjefen for utlånsavdelingen i Postbanken i Finnmark, fikk for alvor merke omstruktureringen i Bank-Norge på kroppen.

Fikk depresjon
- Jeg som alltid har synes at å gå på jobb er noe positivt, opplevde at mine stunder ble mørkere og mørkere. Det menneskelige ble mer og mer borte. Jeg ble sykmeldt på grunn av depresjon, forteller Arne Nilsen Anthi til VG.

Han forteller sin historie for å vise hvordan en bedrift ikke bør behandle eldre arbeidstagere. Nilsen Anthi frykter at bedrifter som erklærer at de fremmer et inkluderende arbeidsliv, kan bruke dette som et skalkeskjul for hva som egentlig skjer bak de flotte fasadene.

Etter at han ble omskolert til selger av lån som 60-åring, merket Anthi at salget gikk tregere for ham enn for de yngre medarbeiderne.

Det gikk ikke upåaktet hen.

Nilsen Anthi sier han opplevde trakassering og total neglisjering på jobben. Enkelte medarbeidere snudde i døren til spiserommet når de så at han satt der.

Selvmordstanker
- Jeg ble hugget på verbalt omtrent daglig og utsatt for rene raseriutbrudd uten foranledning. I perioden da jeg var sykmeldt, fikk jeg en sterk reprimande fra min sjef etter at jeg av og til på ettermiddagstid pleide å stikke innom jobben for å lese e-post, sier Arne.

I den mørkeste tiden var han flere ganger inne på tanken om å gjøre slutt på livet.

For ett år siden kom bankens regionsjef til Alta for å meddele Arne at han kunne slutte på dagen med alle vilkår som ansatt og full lønn i behold.

- Jeg følte jeg bare måtte godta dette, men satt med en bismak i munnen. Jeg følte meg satt på porten. Utstøtelsen var total. Ble ikke engang invitert på bedriftens julebord, forteller Arne.

Sin nye fritid - med en lønnsutbetaling på 400000 kroner i året fra banken - har den enslige mannen brukt til stort sett to aktiviteter: saging av ved og aksjeinvesteringer.

- Jeg har alltid vært interessert i aksjemarkedet. Jeg satte i gang med å pløye igjennom alt jeg kom over av aksjeanalyser. Jeg måtte gjøre hjemmeleksen skikkelig, vite hva jeg gjorde.

- Nå sitter jeg med aksjer til fem millioner kroner. Jeg føler meg plutselig som gutten med gullbuksene, flirer Arne fra Alta, som har hele tunet hjemme i Alta fullt av vedstabler.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks