Hovedinnhold

- Unge kvinner hardest rammet

Bergenskvinne døde etter å ha blitt angrepet

DREPER IKKE PARASITTEN: Oslo kommunes vannrenseanlegg på Oset ved Maridalsvannet forsyner hele 85 prosent av Oslos befolkning med drikkevann, men er ikke i stand til å drepe parasitten Giardia slik som moderne renseanlegg med UV-stråling kan. Foto: Werner Juvik, VG
DREPER IKKE PARASITTEN: Oslo kommunes vannrenseanlegg på Oset ved Maridalsvannet forsyner hele 85 prosent av Oslos befolkning med drikkevann, men er ikke i stand til å drepe parasitten Giardia slik som moderne renseanlegg med UV-stråling kan. Foto: Werner Juvik, VG
(VG Nett) Kvinner mellom 20 og 29 år er mest utsatt for den fryktede parasitten Giardia, som er påvist i drikkevannet i Oslo. I Bergen krevde parasitten et menneskeliv.

Denne saken handler om:

Som regel er det eldre og personer med svekket immunforsvar som er i faresonen når myndighetene slår bakterie- og parasittalarm. Under Giardia-epidemien i Bergen i 2004 ble imidlertid unge friske kvinner mellom 20 og 29 år hardest rammet, ifølge tall fra Folkehelseinstituttet.

- Det skyldes at de drakk mest vann. Risikoen for å bli syk øker dersom du drikker mye vann, sier seksjonsoverlege Nina Langeland ved Haukeland universitetssykehus til VG Nett.

Les også:Slik unngår du smitte

Verken barn eller eldre var spesielt utsatt. Ifølge overlegen skyldes det at disse gruppene drikker langt mindre vann. Eldre mennesker drikker gjerne te og kaffe, mens barn drikker melk, juice og saft.

- Kastet opp

Karen Havelin (26) var blant de unge kvinnene som ble rammet av Giardia-epidemien i Bergen for tre år siden. Hun måtte avbryte engelskstudiene og har vært syk helt frem til i år.

- Nå har jeg endelig begynt i jobb igjen, sier Havelin til VG Nett.

Det tok lang tid før Bergen kommune oppdaget at drikkevannet var forurenset av parasitter, og 26-åringen var syk i en måned før det ble klart hva som hadde rammet henne.

- Jeg hadde forferdelig vondt i magen og det ga seg aldri. Jeg kastet opp og greide ikke å holde på maten, forteller Karen Havelin.

Tappet for energi

ENDELIG FRISK IGJEN: Karen Havelin (26) har nylig kunnet begynne på jobb igjen etter at hun ble smittet i 2004. Unge kvinner er i høyrisikogruppen for Giardia-smitte gjennom vannforsyningen. Foto: Privat
ENDELIG FRISK IGJEN: Karen Havelin (26) har nylig kunnet begynne på jobb igjen etter at hun ble smittet i 2004. Unge kvinner er i høyrisikogruppen for Giardia-smitte gjennom vannforsyningen. Foto: Privat

Hun veide 49 kilo da hun ble syk og gikk ned nærmere åtte kilo. Da hun bare veide 41 kilo var hun nær sykehusinnleggelse.

- Det tok svært lang tid før jeg fikk tilbake energien. Jeg bor 20 minutter fra sentrum, og det gikk veldig lang tid før jeg klarte noe mer enn å gå dit. Da var jeg helt utslitt og måtte ta bussen tilbake, forklarer den tidligere studenten.

Til tross for at hun ikke var i stand til å studere eller arbeide i nærmere tre år har hun vært heldig. Flere andre i bergensområdet fikk diagnosen postviralt utmattelsessyndrom og var så tappet for krefter at de ble tvunget til å sitte i rullestol.

Havelin fikk også relativt raskt utbetalt erstatning for tapt arbeidsfortjeneste på 119.000 kroner, mens mange andre av de ofrene har fått problemer med forsikringsoppgjøret.

Mistet livet

For den tidligere håndballkeeperen Anne-Lene Selvik (36) på Tertnes ble Giardia-smitten fatal. To dager etter at hun ble utskrevet fra sykehus høsten 2004 falt hun om hjemme, med hjertestans. Ifølge hjertespesialistene på Haukeland universitetssykehus var Giardia-infeksjonen en utløsende faktor for rytmeforstyrrelsen som forårsaket barnemorens død.

Vannrenseanlegget i Bergen hadde samme type rensing av drikkevannet som Oslo har av Maridalsvannet. Svartediktet forsynte om lag 35.000 abonnenter med drikkevann og det er anslått at nærmere 6.000 av disse ble syke. Dersom parasitten i Oslo er like farlig for mennesker, vil følgene av epidemiutbruddet få langt større konsekvenser. Nærmere 500.000 mennesker får vann fra Maridalsvannet.

- Vi vet ikke om dette er parasitter som gir sykdommer hos mennesker, men er parasitten den samme som i Bergen kan det gi langvarige ettervirkninger for ti prosent av befolkningen, sier smittevernoverlege Frantz Leonard Nilsen.

Går opptil 21 dager

Så langt er det ikke meldt om syke som følge av giardia-parasitten som dukket opp i drikkevannet på tre steder i Oslo-området i forrige uke, men ifølge Nilsen kan det ta over tre uker fra man er smittet til symptomene melder seg.

- Det kan ta opptil 25 dager, men som regel kommer symptomene i løpet av sju til ti dager, sier smittevernsoverlegen.

Helse- og velferdsetaten i Oslo kommune har gitt hovedstandens befolkning anbefaling om fosskoke vann som skal brukes til matt, drikke og tannpuss i tre minutter. Dusjing og bading er greit, men unngå å få vann i munnen.

Kaffetraktere og mange kaffeautomater varmer ikke vannet nok til å drepe parasittene. Oppvaskmaskiner kan brukes som normalt, så lenge oppvasken er tørr når den brukes. Salater og liknende som er skylt i ukokt vann må kastes.

Inntil videre kan heller ikke tannleger borre.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks