Hovedinnhold

Tok abortpille - holdt på å blø i hjel

Sykehuset meldte ikke fra etterpå

ADVARER: Kvinnen (36) mistet over en liter blod kort tid etter hun tok abortpillen. Hennes ektemann er sjokkert over sykehusets håndtering av saken. Foto: Alf Øystein Støtvig
ADVARER: Kvinnen (36) mistet over en liter blod kort tid etter hun tok abortpillen. Hennes ektemann er sjokkert over sykehusets håndtering av saken. Foto: Alf Øystein Støtvig
Den 36 år gamle kvinnen forlot sykehuset etter å ha tatt abortpillen Mifegyne. Fem timer senere holdt hun på å blø i hjel i sitt eget hjem.

Denne saken handler om:

Likevel meldte ikke Sykehuset i Vestfold fra om de alvorlige komplikasjonene.

- Det var grusomt. Etter at jeg ble sendt hjem fra sykehuset, ble blødningene bare kraftigere og kraftigere. Til slutt hadde jeg mistet så mye blod at jeg besvimte i dusjen, sier kvinnen (36).

Kvinnens barn var vitne til den dramatiske aborten som skjedde 7. desember i fjor. Kvinnen hadde tatt en abortpille ved Sykehuset i Vestfold, og ble sendt hjem med blødninger. Få timer senere ble blødningene verre og verre.

- Mannen min forsto at noe var galt da han fant meg bevisstløs på badegulvet. Da jeg kom frem til sykehuset, hadde jeg mistet over en liter med blod, sier kvinnen.

Ektemannen er sjokkert over sykehusets håndtering av saken.

- Jeg synes det er merkelig at sykehuset nærmest sendte henne hjem med et håndkle mellom beina. Hvis hun hadde blitt værende på sykehuset, hadde ikke dette skjedd, sier han.

- Provoserer

Totalt har elleve personer i utlandet mistet livet etter å ha tatt abortpillen Mifegyne, som brukes ved norske sykehus. Da VG nylig omtalte saken, mente norske leger at kritikken av pillen stammet fra fundamentalistiske abortmotstandere.

- Slike påstander provoserer. Jeg er ikke mot medikamentell abort, men synes det er viktig at legene tar faren for komplikasjoner på alvor, sier kvinnen - og legger til:

HER ER PILLEN: Kvinnen mistet så mye blod at hun besvimte på baderomsgulvet etter å ha tatt denne abortpillen som tilbys på norske sykehus. Foto: Aftonbladet
HER ER PILLEN: Kvinnen mistet så mye blod at hun besvimte på baderomsgulvet etter å ha tatt denne abortpillen som tilbys på norske sykehus. Foto: Aftonbladet
- Jeg tror ikke unge tenåringsjenter er klar over farene. Selv om jeg har vært gjennom flere barnefødsler, skjønte jeg ikke at noe var galt, sier kvinnen.

Hun mener pasientene burde tilbrakt et døgn på sykehuset før de forlater sykesengen etter aborten. 2003 blødde en 16 år gammel svensk jente i hjel etter å ha brukt medikamentet hjemme.

Kvinnens fastlege bekrefter at kvinnen fikk Mifegyne før komplikasjonene.

- Situasjonen kunne endt tragisk. Heldigvis fikk hun rask behandling ved sykehuset etter det voldsomme blodtapet, sier han.

Per Olav Dale, avdelingssjef ved kvinneklinikken på Sykehuset i Vestfold har ingen innsigelser mot kvinnens fremstilling av saken.

- Heldigvis er det uvanlig at kvinner mister så store mengder blod som følge av komplikasjoner etter abortpillen. Vi har generelt langt bedre erfaring med medikamentell abort enn kirurgisk abort, sier han.

Selv om kvinnen fikk forblødninger som følge av abortpillen, har ikke Sykehuset i Vestfold rapportert saken til Statens legemiddelverk.

- Vi vurderte det, men valgte å ikke rapportere dette fordi forblødninger er en allerede kjent komplikasjon, erkjenner Dale.

Vurderer

Han understreker at sykehuset vurderer å endre rutiner dersom de får flere slike forblødningstilfeller.

Av 14000 utførte aborter, valgte over 6000 kvinner å ta abortpillen Mifegyne i Norge i fjor.

- Alle komplikasjoner som følge av et legemiddel skal rapporteres inn, men vi vet at mange slurver med dette. Hvis kvinnene merker at noe er galt, må de kontakte lege snarest, sier forsker Pernille Harg i Statens legemiddelverk.

Etter flere tilfeller av blodforgiftning i utlandet har Statens legemiddelverk oppfordret legene til å opplyse pasientene om infeksjonsfaren ved abortpillen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks