Hovedinnhold

SV vil lovfeste rett til heltid i helsevesenet

VIL ENDRE REGLENE: SVs Inga Marte Thorkildsen vil gi helseansatte lovfestet rett til heltid. Foto: Trond Solberg
VIL ENDRE REGLENE: SVs Inga Marte Thorkildsen vil gi helseansatte lovfestet rett til heltid. Foto: Trond Solberg
SV vil gi helseansatte lovfestet rett til heltid og mener dette langt på vei kan løse bemanningskrisen innen helsesektoren.

Denne saken handler om:

- Dersom vi sørger for at de som ønsker å jobbe heltid får det, vil det utgjøre 14.000 årsverk, sier partiets stortingsrepresentant Inga Marte Thorkildsen til Klassekampen.

- Klarer vi i tillegg å lage turnuser som gjør det lettere å kombinere jobb og familie, kan resultatet bli til sammen 21.300 ekstra årsverk i helsesektoren, sier hun.

LES OGSÅ:  Sykefraværet øker 

Thorkildsen støtter seg på tall fra Fafo og Arbeidsforskningsinstituttet, som anslår at det vil mangle 38.000 årsverk innen pleie- og omsorgsyrkene i 2030 dersom dagens utvikling fortsetter.

- Det hjelper ikke å bare rekruttere nye folk til yrket, vi må få dem til å bli der også. Vi kan ikke forvente at folk ønsker å fortsette når de har så liten stillingsprosent at de knapt kan leve av lønna, sier SV-representanten.

- Jeg har selv møtt sykepleierstudenter som ga klar beskjed om at dersom vi ikke fikser jobben med å sikre dem heltidsarbeid, så gidder de ikke å jobbe i omsorgssektoren. Dette er den største trusselen mot rekrutteringen i dag, sier Thorkildsen.

Ifølge henne diskuteres nå forslaget om lovfestet rett til heltid innad i regjeringen, og SV har alt høstet støtte fra Senterkvinnene og de store fagforeningene. Også Ap kan være på gli, tror hun.

- Ap har et landsmøtevedtak som går i riktig retning, sier Thorkildsen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks