Hovedinnhold

Statlige dement-millioner står ubrukt

LØFTER: Helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier han jobber med å forsterke dagtilbudet. Foto: NILS BJÅLAND
LØFTER: Helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier han jobber med å forsterke dagtilbudet. Foto: NILS BJÅLAND
Over 35.000 demente nordmenn går glipp av hjelp som kan forsinke sykdommens utvikling. 130 av 150 millioner fra regjeringen står ubrukt.

Denne saken handler om:

- Vi krever en individuell, lovfestet rett til dagaktivitetstilbud for personer med demens. Det vil sikre alle, uansett bosted en lik rett, og sørge for at kommunene tar denne oppgaven på alvor, sier leder Lisbet Rugtvedt i Nasjonalforeningen for folkehelsen til VG.

Bare 9 prosent av de 42.000 menneskene som bor hjemme med demens, har nå et dagtilbud som både avlaster pårørende og holder de demente i aktivitet.

Les historien om Alzheimer-rammede Kari i dagens papirutgave av VG.

Selv hjemmeboende demente som har et dagtilbud fra kommunene sine et par dager i uken, ønsker et utvidet tilbud. Flere studier har påvist at aktivitet og spesielt bevegelse holder den friske delen av hjernen i aktivitet hos mennesker med demens.

- Vi har et dagtilbud to ganger i uken. Vi kunne gjerne tenkt oss tre ganger i uken, sier Helge Farsund (70) til VG. Både han og hans Alzheimer-rammede ektefelle, Kari Farsund (69), ser hvilken nytte de har av dagsenteret for demente i Lørenskog.

Trapper opp

De mener det ikke skal være slik at de faktisk tilhører en liten minoritet i Norge som har et slikt tilbud.

Regjeringen har for neste år trappet opp satsingen på dagtilbud til demente med 100 millioner kroner - til 250 millioner. Men også store deler av denne summen kan bli stående ubrukt.

- Det ser ikke ut til å bli mer fart i dette tilbudet neste år heller. Litt av problemet er at det ikke er satt av midler til drift. Derfor bør myndighetene vurdere om lønnskostnader kan være en del av tilskuddet, sier Rugtvedt.

I dag legger regjeringen opp til at nødvendig opptrapping av årsverk skal dekkes over kommunenes ordinære budsjett.

Behovet øker

- Om det lykkes å finne frem til effektiv forebygging som kan utsette sykdommen med fem år, vil bare halvparten så mange rammes. Når det i årene som kommer blir flere eldre og en sterk økning i antallet som får demens, blir behovet for forebygging svært viktig, minner Rugtvedt om.

Helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier han jobber med å forsterke dagtilbudet.

- Regjeringens mål er å innføre en lovfestet plikt for kommunene, men før vi lovfester dette må vi legge grunnlaget for at kommunene kan levere tjenesten. Derfor innførte vi ordningen med øremerket tilskuddsordning til utbygging av et dagtilbud til mennesker med demens. I årene som kommer skal dette trappes opp videre. Når det er bygget ut nok plasser, vil regjeringen foreslå en lovfesting, skriver Støre i en e-post til VG.

Han minner om at ordningen med tilskuddet til etablering av dagtilbud ble opprettet først i år.

- Vi har sett at det dessverre har tatt noe tid å gjøre ordningen kjent. Derfor blir de ubrukte midlene fra 2012 overført til 2013-budsjettet, sier Støre.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks